utoljára frissítve 
1998. december 6.
last update
6 December 1998
 
Mindent összedugunk
Connect everything to S5
 
Hovatovább mindent össze lehet kapcsolni az S5-tel kábel, infravörös csatlakozás vagy Compact Flash memóriakártyás adatátvitel segítségével ;-) 
Nekem még nagyon hiányzik az alábbi ábráról a (szoft?)modem és egy digitális fényképezõgép.
It seems to me almost all things in the world could be connected to S5 by cables, infralink or data transfer on Compact Flash cards ;-)What I need badly now from the next figure is a (soft?)modem and a good digital camera.
 
 
Az alábbiakban egyes kapcsolódások lehetõségeit járjuk körül.
Below some specific connecting solutions have described.
 
 
GSM telefon + infravörös kapcsolat + Psion s5
GSM phone + infrared link + Psion s5 
 
Az Ericsson DI 27 Infravörös modem 

A DI 27 infravörös modem az Ericsson összes 600- és 700-as sorozatú mobilkészülékével kompatibilis a GSM 900-as és 1800-as rendszerben. A DI 27-es az infravörös átviteli technológiát használja fel a telefon és a számitógép közötti kommunikációra. 

A 23x46x14 mm méretû, nem egész 10 grammos DI 27 a piacon kapható legkisebb adatátviteli eszköz, a telefon alsó csatlakozójára dugható. A készlet  tartalmazza az Ericsson Mobil Office csomagját, amelyet speciálisan arra fejlesztettek ki, hogy megoldják a kompatibilitást a Windows 95-tel. A DI 27  támogatja az e-mail, www, a fax, a rövid üzenet küldés (SMS), a telefonkönyv kezelése szolgáltatásokat.. 

A DI 27 tápellátása nem terheli a számitógép akkumulátorát vagy elemeit. Ez utazás közben hosszabb készenléti idõt eredményez, emellett a PC kártyahelyet is szabadon hagyja, így további egységek használata lehetséges. A DI 27-es készüléket ez év májusában vezették be a legtöbb európai országban. 

- Részlet az Ericsson idei budapesti Ifabo-ra készített ismertetõjébõl (1998. május 5.) 
- További infók találhatók Gustynál.

Ericsson DI 27 IR link for GSM 900, 1800 

The infrared modem between your mobile phone and your IrDA equipped laptop or PDA. 
The DI 27 is a complete mobile office solution based on an infrared mobile phone and your laptop or PDA. The extensive compatibility together with the data, fax, SMS and phone book management functionality, makes it a perfect communication tool when on the move. DI 27 comes complete with applications for SMS, phone book management, e-mail and Internet browsing. The DI 27 is  supported by Mobile Internet. 

Dimensions: 23x46x14 mm, mass: 10 g. 

Compatible with Ericsson mobil phones: 

GF-788, GH-688, PF-768,
GF-768, GA-628, CF-788.

- Some selected info from product description of Ericsson

Mûködés közben:       During operation:


Ericsson SH 888

Külsõleg hasonlít a korábbi 688-as modellre, de belül nagyon más. Egyrészt két sávos (a 900-as sáv mellet képes az új 1800-as sávban is forgalmazni - bár a tesztek szerint itt kevésbé érzékeny), másrészt az infravörös kapcsolati egység és modem be van építve magába a telefonba. Nem csak asztali, Windows gépekkel, hanem a Psion S5 zsebgéppel is együttmûködik. Irányára 950 DEM.
Érdekesség: rá lehet dugni a - kb. 450 DEM-be kerülõ - DI 27-et is, mint az összes újabb Ericssonra, mûködik is vele, de minek?

Ericsson SH 888 

The outside look is similar to the earlier 688 model, but internally is very different. On one hand this is a dual band phone (it works beside the 900 MHz D-net on the 1800 MHz E-net too - as tests are showing with lower sensibility), on the other hand the IrDA unit and modem are integrated. Connections to desktop Windows systems as well as to Psion S5 palmtop work well. Price is about 950 DEM. 
Just a fun: it could be joined with the DI 27 - which costs 450 DEM - too, as other new Ericsson models, but without any reason.


Nokia 8810

Teljes értékû megoldás, nem kell hozzá modem, hiszen a telefon már tartalmazza. Egyetlen gond van csak: az ezüstös, szinte ékszer jellegû telefon nagyon drága, kb. 1800 DEM.

Nokia 8810

This is a real, full value solution, no need for modem, the phone already consists it.
The only problem is this silver coated jewellery phone is very expensive, about 1800 DEM.


Más infrás telefonok?

Más készülékek rendszerint további drága kiegészítõ hardvert, szoftvert igényelnek és csak Win95/98-cal mûködnek együtt (pl. Siemens SL 10, Nokia 6110) vagy hiába van ifra kapcsolat rajtuk, csak egyszerû adatcserére - SMS vagy levél - alkalmasak, internet böngészésre, faxolásra nem (Sharp MC G1). 

Other phones with IR link?

Other phones usally need additional expensive hardware and/or software and work only with Win95/98 (e.g. Siemens SL 10, Nokia 6110), or even if they have infra link, they able to serve only a simple data exhange - SMS or text - without web browsing, faxing (Sharp MC G1).


Akkor melyiket vegyük? 

- Ha csak 900-as hálózaton vagyunk, és több pénzt tudunk ráfordítani, ezen kívül szeretjük felkelteni mások figyelmét, a Nokia 8810-at válasszuk. 
- Minden más esetben a profi Ericsson SH 888 a jó megoldás.

What to buy now? 

- If you have access only to 900 MHz band, and your money is not very limited, and you love to be in attention of other people, choose the Nokia 8810. 
- All other cases the good solution is the professional Ericsson SH 888.


(c) CsA 1997 december -