utoljára frissítve
1998. október 4.
last update
4 October 1998


PC XT a Psion S5-ben
PC XT in Psion S5

Pár napja letölthetõ az IBM PC XT emulátor béta verziója a http://www.nb-info.co.uk/xtminfo.htm lapról.

Alapvetõ paraméterei:


Telepítés. Kicsit bonyolult. Kell csinálni egy DOS indítólemezt valamilyen régi verzióval (én v6.20-at használtam, de a korábbiak talán jobbak, mert kisebbek), rátenni néhány fontosabb, vélhetõen az XT-n még futó programot. Ezt egy segédprogrammal egy DRIVEA.DSK nevû lemezkép fájllá kell alakítani, ami az S5-re kerül. Ez lesz az A lemez megfelelõje, amirõl rendszert indít az emulátor. Mérete adott esetben a 3.5"-os floppyé, azaz 1424 kB (nem kizárt, hogy kisebb lemezt használva kisebb lesz). Célszerû a lemezkép fájlt teletömni, mert mérete független telítettségétõl.

Tárigény. Elég sok, összesen mintegy 2,6 MB szabad lemezterület kell az XTM-nek az S5 belsõ RAM-jában a futtatáshoz. Ezt foglalja a lemezkép fájlon túl a teljes XT DOS memória (640 kB, plusz a 64 kB video memória és az indításkor feltöltõdõ BIOS ROM), maga az emulátor program (minden részével együtt 120 kB körül) és utóbbinak is kell nyilván egy kis mûveletvégzõ tárterület.

Lemezegységek. Nem csak az A: lemezkép fájl tartalmát tudja az emulátor kezelni. Lehet további, B: lemezkép fájt is használni. Talán még van, aki emlékszik: az XT-ben még nem volt merevlemez, csak két floppy. Az emulátor ennél okosabb, bekapcsoláskor már van C: lemez, míg az EREDIR.EXE programmal az S5 akármelyik lemezének akármelyik könyvtárát egy új (D:, E: stb.) logikai meghajtóvá tehetjük. A könyvtárak és fájlok közül viszont csak a DOS 8+3 betûs fájlnév szabályához illeszkedõket látjuk, a hosszúakat nem.


Alább a futó Volkov Commander v4.0 mutatja a memória viszonyokat. A legfontosabb DOS fájlok - köztük a Quick Basic - mellé az A: lemezkép fájlba további programok is (pl. Rar) befértek. Figyeljük meg a minden kép tetején látható az F1-F10 gombsort, az Ins és a Del, valamint újraindító és kilépõ gombokat is:


Futtatható többek között a dBASE III PLUS is:


Az alább látható Helyeske helyesírás ellenõrzõt már a Compact Flash D: lemezegységen lévõ alkönyvtárba installáltam, és innen indítottam el (de jó, hogy nem dobtam ki, sikerült elõásni az installációs lemezt, sõt a leírást is hozzá:-).


Itt még lesz mit tanulmányozni az ékezetes betûk miatt, mert a Helyeske a 852-es, a CWI és a magyar Ventura Publisher karakterkészleteket támogatja. Egyelõre úgy használom, hogy CWI-be konvertálom a formázatlan szövegfájlt, majd az ellenõrzés után vissza. Szerencsére a régi konverziós programokat is megtaláltam.


Sebesség. Ne várjon senki csodákat, a régi XT sebessége az elsõ Pentiumok mintegy 200-ad része. Ezt nagyjából hozza a Psion S5 is. Komoly tapasztalataim még nincsenek, a karakteres alkalmazások elviselhetõ sebességûek, de a leírás szerint a grafikát is használó programok lomhábbak.


Összegzés. Egy napi próbálkozások tapasztalatai alapján a következõ rajzolódik ki:
(c) CsA 1998 október -