MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Galera - a jól látható gyomirtás

2004 őszén egy új, az őszi és tavaszi káposztarepcében felhasználható, a kétszikű gyomok ellen kiváló hatékonyságú készítményt ismerhettek meg a termelők: a GALERA-t.

2005-01
[ tartalomjegyzék ]

 

Az intenzív gazdálkodáshoz szokott szakemberek már ősszel kipróbálták az új gyomirtó szert. A csapadékos, enyhe időben kiváló eredmények születtek, a Galera bebizonyította, hogy a fiatal repcében széles gyomirtóspektrummal rendelkezik a magról kelő és évelő kétszikű gyomok ellen.

Magyarországon a repce fő gyomirtási időszaka tavasszal érkezik el. Ilyenkor már látni, hogy mekkora károkat okozott a tél, illetve hogy melyek azok a gyomok, amelyek a második gyomosodási fázisban veszélyeztetik a repcét:

Ragadós galaj

A gyomnövény csírázásdinamikája tökéletesen illeszkedik a repce vegetációs idejéhez. Két csúcspontja, a legintenzívebb csírázás időszaka szeptember-október és március-április hónapokban van. Csak őszi védekezéssel éppen ezért nem lehet megoldani a ragadós galaj problémáját. A repcében mindeddig nem állt rendelkezésre állományban engedélyezett galajölő készítmény. A Galera a repce károsítása nélkül alkalmas arra, hogy elpusztítsa ezt a veszélyes gyomnövényt (1. kép). A ragadós galaj a 3-6 levélörvös állapotában a legérzékenyebb a kezelésre, amikor a szer hatékonysága 95-99%. Megkésett kezeléseknél, ha a galaj túlnövi az optimális állapotot, a Galera megállítja a fejlődését, elöli a növekedési pontokat, és a kultúrnövény jó borítása mellett betakarításig a becőszint alatt tartja. Magot a galaj nem hoz, a termés tiszta, jól értékesíthető állapotban kerül a magtárba. A ragadós galajjal fertőzött területeken a Galera kezelést ne a kultúrnövény fenológiájához igazítsuk, hanem az első gyomirtásra alkalmas időpontban védekezzünk!

Mezei acat

A Galera nemcsak a magról kelő, hanem az évelő kétszikű gyomok ellen is kitűnő hatékonyságú. A mezei acatnak nem csupán a föld feletti részét, hanem a gyökérzetét is elpusztítja (2. kép). Nagyon jól lehatol az acat rizómáiba, ezért a kezelés után a gyomnövény csak minimális mértékben hajthat újra. A kezelés optimális ideje az acat tőlevélrózsás állapota, de a Galera hatékonysága fejlettebb egyedek ellen is meggyőző. Párás, meleg időben, amikor a vegetáció intenzíven fejlődik, a hatáskifejtés gyorsasága nagyobb, a gyökérbe is több hatóanyag jut el. A mezei acat elleni védekezésnél a legfontosabb szempont, hogy minél több gyomnövény hajtson ki. A kezelésnél ügyeljünk a minél jobb permetléborításra, a védekezést úgy időzítsük, hogy a gyomok még ne legyenek takarásban!

Ebszikfű, egyéb székfű- és pipitérfélék.

A Galera két hatóanyaga külön-külön önmagában is hatékony ellenszere ezeknek a gyomoknak. Az ebszikfű intenzív "bozótképző" jellege miatt elsősorban betakarításkor okoz veszteséget. A kombájnok munkáját lassítja (ami több gázolaj felhasználásával jár), a betakarított termést visszanedvesíti, minőségét rontja, az érte járó árbevételt pedig csökkenti. Az ebszikfű elleni védekezést a ragadós galajnál már említettek szerint az első gyomirtásra alkalmas időpontban végezzük el! Addigra a gyomnövények túlnyomó többsége már kikelt, és a repce sem borítja annyira a talajt, hogy takarná őket.

Napraforgó árvakelés, parlagfű, szerbtövis, libatop, disznóparéj.

A később csírázó, magról kelő kétszikű gyomnövények ellen szintén jól alkalmazható a Galera. A libatop és disznóparéj fiatal példányai (2-4 leveles) elpusztulnak, a nagyobb növények megállnak a fejlődésben, és a jól beállt repceállomány képes őket úgy elnyomni, hogy később nem jelentenek problémát.

A Galera tavasszal a repce virágbimbóinak megjelenéséig alkalmazható 0,35 l/ha dózisban. Ügyeljünk arra (hormon típusú szerről van szó!), hogy a kijuttatáskor a hőmérséklet +10°C felett legyen. Ne kezeljünk várható fagyok előtt és fagyos napok után, 2-3 napig! A kijuttatáshoz szükséges vízmennyiség 200-300 l/ha, a magasabb mennyiséget nagyobb vegetációs felület esetén válasszuk!

A Galera nagyon jól kombinálható más készítményekkel. Ajánlatunk az egyszikű gyomok ellen a Perenal1 megfelelő dózisa. A rovarkártevők ellen ajánlott 2 Nurelle D1 kezelés (1. permetezés a tőlevélrózsás állapotban, 2. permetezés a szárbaindulás elején) egyikével szintén kijuttatható a Galera. Akik tavasszal is végeznek regulátoros kezelést, azoknak ajánljuk a Galera + Folicur Solo2 kombinációt. A folyékony műtrágyát alkalmazó gazdaságok egymenetben a Galerát is kipermetezhetik, így egy kijuttatási költséget megtakarítanak.

A repcében előforduló magról kelő és évelő kétszikű gyomok ellen jól látható gyomirtás a Galera kezelés, amely a jövőben a mustár, az olajretek és a kukorica kultúrákban is alkalmazható lesz. Ha a Galera felhasználásával kapcsolatban további kérdései lennének, kérjük, keresse területi munkatársainkat bizalommal, örömmel segítenek Önnek!

Szabó István - Dow AgroSciences