Akupunktúra

Története
Az akupunktúra több ezer éves múltra visszatekintő tudomány, mely megfigyelésen alapul. Az első írásos feljegyzés az akupunktúráról i. e. 3000 évvel jelent meg a Sárga Császár dinasztia idejében. Európában holland hajóorvosok terjesztették el ezt a fajta gyógyító eljárást. A nyugati orvoslás a 70-es években figyelt fel rá, elsősorban a fájdalomcsillapítás terén. Szegeden akupunktúrás érzéstelenítés segítségével végeztek szívműtétet. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) 1970-es években hivatalos gyógymódnak ismerte el. Hazánkban, 1989-ben megalakult a hivatalos Akupunktúrás Tudományos Társaság. Hatásosságát és hatékonyságát maga a történelem is igazolja, hisz az emberiség mindig elfelejti azon gyógyító eljárásokat, melyek haszontalannak bizonyulnak.

A kezelésről
Az akupunktúra célja, hogy felszabadítsák a pangó vagy megrekedt qi (ejtsd: csi)-t. A testen több ezer akupunktúrás pont található, melyek stimulálásával a qi áramlását segítjük. A pontba szúrt tű szabályozza a qi áramlását, ezáltal helyreállítja a szervezet egészségi állapotát. Az akupunktúrás tű kb. 5-6 mm millimétertől 5 cm-es, vagy annál mélyebb mélységig hatol be, függően a kezelt személy testméreteitől, illetve a kezelt testrésztől is. A tű átlagosan 20 percig marad a pontban.
A kínai gyógyászat alapja, hogy az életenergia (qi=csi) akadálytalanul áramolhasson a szervezetben.
Ez az energia a zárt pályákban, az ún. meridiánokban kering az ember testében és a test felszínén. Az egészséges, jól működő szervezetben az életenergia egyenletesen áramlik, és a két ellentétes erő, a Yin és a Yang egymással ellensúlyban van.
A harmóniát az zavarja meg, ha a kettő közül valamelyik erő fölénybe kerül a másikkal szemben, az egyensúly felborul, az ember beteg lesz.
A Yang betegségekre az energiatöbblet, fokozott működés jellemző, a Yin betegségekre pedig az energiahiány, és a csökkent működés. Az ember akkor válik ismét egészségessé, ha az egyensúly helyreáll.
A meridiánokon találhatók az akupunktúra kezelési pontjai, melyeknek segítségével elvezethetjük a kórosan felgyülemlett energiákat, vagy pótolhatjuk az energiaszegény területeket, szükség szerint. Ezáltal az akupunktúra nem csak a panaszokat kezeli, hanem a betegségek okát szünteti meg.

Kezelhető betegségek

Az idegrendszer betegségei:
arcidegzsába, ülőideg-gyulladás, epilepszia, neurotikus panaszok, álmatlanság, agyvérzés utáni bénulások rehabilitációja, szenvedélybetegség (alkoholizmus), dohányzás, depresszió, fóbiák, pánikbetegség, idegi eredetű fogyás, elhízás, migrén.

Az emésztőrendszer megbetegedései:
krónikus gyomor-és bélgyulladás, gyomorsav túltengés ill. hiány, székrekedés, gyomor-és nyombélfekély, nyelészavar, gyomorvérzés, hányinger, hasmenés, epehólyag-gyulladás, epekő, májnagyobbodás, elhízás.

Mozgásszervi megbetegedések:
rheumatoid arthritis, reumatikus izomgyulladás, izomsorvadás, izom, ín sérülése, ficamok utókezelése, köszvény, torticollis (ferde nyak), a gerinc betegségei: discopathia, lumbágó.

Urogenitális betegségek:
enuresis, vizeletretenció (visszamaradás), elcsöpögő vizelet, prosztata nagyobbodás, hólyaggyulladás ( cystitits), vesekő, frigiditás, impotencia, sterilitás.

A szív-és érrendszer betegségei:
magas és alacsony vérnyomás, infarktus utáni rehabilitáció, angina, érszűkület (gangréna nélkül), agyvérzés (trombózis) utáni rehabilitáció.

Légzőszervi betegségek:
asthma, akut és krónikus hörgőgyulladás, hörghurut, köhögés.

Nőgyógyászati betegségek:
menstruációs zavarok, fájdalmas menstruáció. Terméketlenség, laktációs probléma, terhességi hányás, fehér folyás, pruritus (viszketés), farfekvéses magzat, myoma.

Gyermekgyógyászati betegségek:
születés körüli sérülések rehabilitációja, ágybavizelés, emésztési zavarok, agyvelőgyulladás utáni állapot utókezelése, megfázás, fülfájás, bőrpanaszok, fogzási problémák, epilepszia.

Bőrgyógyászati betegségek:
csalánkiütés, övsömör, ekcéma, psoriasis ( pikkelysömör), körömgombásodás.

A fül, orr, gége betegségei:
siketség, méniére szindróma (forgó szédülés), nátha, szagláshiány, fogínygyulladás, szájüregi fekélyek, középfülgyulladás, fülzúgás, orrvérzés, arcüreg-, homloküreg gyulladás, mandulagyulladás.

A szem betegségei:
rövid-és távollátás, látóideg-gyulladás, kancsalság, kötőhártya-gyulladás, zöld hályog.

Az endokrin rendszer betegségei:
pajzsmirigy csökkent illetve túlműködése.

Allergia:
szénanátha, asthma.

Fülakupunktúra

A WHO felmérései alapján Magyarországon is egyre nagyobb méreteket ölt az elhízás.
A fülakupunktúra hatásos megoldást kínál erre a problémára.

Kínában több mint 4000-5000 éves múlttal rendelkezik, és a modern nyugati orvoslás is sikeresen alkalmazza 30 éve Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is.

A fülakupunktúra túlsúly csökkentésére, dohányzásról való leszokás kezelésére, különböző függőségi állapotok megszűntetésére, sok egyéb betegség gyógyítására is használatos.

A fülben a megfelelő pontokba kis tartós fültűk is kerülhetnek, melyeket leragasztunk. Ezáltal nem feltűnőek, és nem korlátozzák a kezelt személy életvitelét.

 

Dr. Kárpáti István
tüdőgyógyász főorvos
szakképzett lézer és akupunktúrás orvos

Rendelés:
7030 Paks, Deák F. u. 20/A.
kedd, péntek: 15 órától

Bejelentkezés Pakson:
06-20/54-777-44 vagy
06-75/311-655

lézeres akupunktúra

lézeres fülakupunktúra

hagyományos akupunktúra