MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Syngenta: fúzió az elsőségért

Jó hangulatú, családias sajtótájékoztatót rendezett 2001. január 12-én a Syngenta Hungary Kft. A Novartis Agrobusiness és a Zeneca Agrochemicals egyesüléséből megalakult, bázeli székhelyű Syngenta Ltd. jelenleg a világ vezető agrárcége. Az alábbiakban a három üzletág tevékenységét mutatjuk be a MezőHír olvasóinak.

2001-01
[ tartalomjegyzék ]

 

A rendezvényen elsőként Chris Clayton úr, a Syngenta magyarországi igazgatója vázolta fel az egyesülés előnyeit. Hangsúlyozta, hogy nem „felvásárlás" történt, hanem egyenrangú partnerek „házassága", melynek gyümölcseként a Syngenta sosem látott mértékű kutatási és fejlesztési munkát végez – 1999-ben például 760 millió dolláros befektetéssel. A Syngenta jelenleg a legnagyobb cég, mely kizárólagosan a mezőgazdaság iránt kötelezte el magát.

– A növényvédelem és a nagyértékű kereskedelmi vetőmagok világpiaci becsült értéke a negyvenmilliárd dollárt is meghaladja évente. Több mint 23.000 alkalmazottal – beleértve az 5.000 főt meghaladó Kutatási és Fejlesztési Csapatot – elég erősek vagyunk egy újszerű növényvédelem és vetőmag kínálat kifejlesztéséhez. Az elkövetkezendő három év folyamán hét új növényvédő szer piacra bocsátását tervezzük – vázolta terveiket az ügyvezető igazgató.

Növényvédelem

A cég magyar piaci részesedéséről Czigány Tibor úr, a Syngenta marketing igazgatója tájékoztatta az egybegyűlteket.

– A mintegy 37 milliárd forintra tehető magyarországi növényvédőszer piacon a Novartis Agro Kft. az első helyet, a Zeneca Hungary Kft. pedig a harmadik helyet foglalta el. Az egyesülést követően a Syngenta Kft. a magyar növényvédőszer piac vezetőjévé vált, várhatóan mintegy 25%-os piaci részesedéssel. Cégünk a különböző növényi kultúrákban rendkívül erős pozíciókkal bír: kukoricában 23%, burgonyában 30%, napraforgóban pedig 50%-os részesedést értünk el.

Ajánlatunkban olyan készítmények szerepelnek, melyek a világ minden részében bizonyították, hogy a legkényesebb környezethigiéniás igényeknek is messzemenően megfelelnek. Ezeket a szereket széles körben használják hazai termelők is IPM és ICM programokban. A magyar termelőknek olyan gyomirtó szereket ajánlunk, mint például a Dual Gold, a Racer, a Primextra, a Ring, az Igran és a Lintur, Medallon, Reglone melyek nélkülözhetetlenek a gyomirtás során. A széles körben használt rovarirtó szerek, mint például a Karate, Actara, Dimecron, Vertimec Chess, Match és Actellic csökkentik a kártékony rovarok számát, növelik a növény terméshozamát és fontos szerepet játszanak a közegészségügyi programokban.

Az Amistar, a Quadris, a Bravo, a Ridomil, az Artea és a Tilt megakadályozzák és gyógyítják a gombás eredetű növényi megbetegedéseket, ezáltal jelentős hatást gyakorolva a növények széles körének terméshozamára és minőségére – hangzott el a Syngenta legfőbb növényvédő szereinek ismertetése.

A Syngenta Kft. 15 területi képviselője hatékony fejlesztő és marketing csapat támogatásával segíti a végfelhasználók és a kereskedők munkáját.

Szántóföldi vetőmagok

Philippe Rousseau úr, a szántóföldi vetőmagok üzletágának igazgatója meglepően jól eligazodik a magyar nyelv útvesztőiben. Előadásában kiemelte, hogy a vezető pozíció komoly kötelezettségeket is ró a cégre. A Syngenta Seeds Kft. Szántóföldi Vetőmagok eddigi értékeit megőrizve továbbra is azon munkálkodik, hogy a termelők tisztes jövedelme biztosítva legyen.

– Termékeink a jövőben is a már jól ismert márkanevek alatt kerülnek értékesítésre: NK kukorica, napraforgó és cirok, Hilleshög cukorrépa.

NK kukorica hibridjeink tenyészidő szempontjából lefedik a magyar piac teljes igényét. Minden jelentős NK fajta biztosítja a magas terméshozamot, a gyors vízleadást, a jó szárazságtűrést. A Kanada, Alpha, Occitan, Furio, Dolar – beleértve a SUMO változatokat is – éréscsoportjuk vezető hibridjei. Az új hibridek, mint a Sprinter és a Celest, szintén sikerre számítanak.

Az NK napraforgó hibridek egyesítik a kiemelkedő terméshozamot, a kiváló betegség-toleranciát és a jó olajtartalmat. Az Arena a középérésű, míg az Alexandra a korai éréscsoport vezető hibridje. A napraforgópiac legfőbb újdonsága az Arena peronoszpóra-rezisztens változata, az Arena PR.

A Magyarországon minősített Hilleshög cukorrépa fajták sikerének titka a magas hektáronkénti jövedelem biztosítása, mely a Rizománia és Cercospora toleranciának, a magas répatermésnek és cukortartalomnak, valamint a kiváló vetőmagminőségnek köszönhető. A dupla-toleráns fajták, mint például a Rigold RZ-CR, nagyobb jövedelmezőséget biztosítanak a termelőknek és a cukorgyáraknak egyaránt.

A partnerekkel való személyes kapcsolattartás lehetőséget ad arra, hogy közösen határozzuk meg a helyileg legmegfelelőbb fajtaválasztékot és a legideálisabb termesztési technológiát a megbízható, magas bevétel érdekében. – ismertette Rousseau úr.

Zöldség- és virágvetőmagok

A zöldség- és virágvetőmagok üzletág igazgatója, Syposs Zoltán úr az egyesülés kapcsán kiemelte, milyen nagy lehetőséget jelent számukra a Syngenta által biztosított pozícióban végezni munkájukat. Kiemelkedő eredmény, hogy világviszonylatban jelenleg mind a dísznövény, mind a zöldségvetőmag iparágban a dobogó második fokán állnak.

A kutatás, a vetőmag-előállítás és a disztribúció dinamikus fejlesztésével törekszik az üzletág a zöldség és virág termékpálya igényeinek kielégítésére a termelőktől a fogyasztókig. A Syngenta Seeds a legkorszerűbb technológiák felhasználásával a legkiválóbb minőségű termékeket és szolgáltatásokat kínálja a termelőknek, feldolgozóknak, fogyasztóknak. 1999-től –a hazai vetőmagcégek közül elsőként – ISO 9001 minősítés alapján végzik tevékenységüket.

– A nemzetközi kísérleti hálózat egyre fontosabb tagja a 2000 nyarán átadott új Ócsai Kísérleti Állomás. Az itt végzett kísérleti és nemesítő munka biztosítja, hogy a hazai körülményekhez jól alkalmazkodó fajtákkal bővítsék fajtaajánlatukat. Növénynemesítésük a széles genetikai háttér felhasználását kombinálja a hagyományos és újszerű nemesítési eljárásokkal.

A fajták termőképességének és termésminőségének legkedvezőbb hasznosításához a Syngenta kutatási eredményeire alapozott termesztéstechnológiát és növényvédelmi technológiát ajánl partnereinek.

A fentiekben bemutatott céltudatos tevékenységet folytatva lehetővé válik a cég jövőképének beteljesítése, mely nem más, mint „jobb élelemmel ellátni egy jobb világot".

–KR–