MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Új kalászos herbicidek az Aventis-től

Sekator A szántóföldi kultúrnövények és ezen belül gabonafélék gyomnövényegyüttese az utóbbi 50 évben jelentős változáson ment keresztül. Míg az 50-es 60-as években leginkább az antropogén hatás változtatta a mezőgazdaságilag művelt területek összetételét, addig a 70-es évektől a vegyszeres gyomirtás hatott leginkább a gyomösszetételre és annak változásaira. A kalászos területeken a hormonbázisú herbicidek megjelenésével a keskenylevelű, illetve biokémiai szelektivitással bíró fajok szelektálódtak ki először, majd ezt követően minden szercsoport hozzáadott, illetve elvett ebből a gyomösszetételből.

2001-01
[ tartalomjegyzék ]

 

Valószínűsíthetően az egyoldalú herbicid felhasználás is közrejátszott abban, hogy az utóbbi években előkelő helyet foglalnak el a gabonafélékben olyan nehezen irtható veszélyes gyomok, mint a Cirsium- és a Galium-fajok. Az 1997-ben készült országos felvételezés adatai szerint azonban a legfontosabb 20 gyomnövény között található többek között a Matricaria inodora, a Convolvulus arvensis, a Helianthus annuus, a Stellaria media, az Apera spicaventi, illetve az Avena fatua is.

A gyomok összetétele jól mutatja, hogy átlagos fertőzöttségű területen együtt fordulnak elő a viszonylag könnyen irtható, közönséges gabona gyomok, az évelő kétszikű és a vegyszereknek ellenálló keskenylevelű kétszikű gyomnövények, esetenként egyszikű gyomnövények társaságában.

A vázolt gyomösszetétel olyan megoldást kíván, amely maradéktalanul alkalmas a technológiai szempontból különböző csoportba sorolható gyomnövények irtására, a kultúrnövényre maximálisan biztonságos, természetbarát és ökonómiai szempontból is megfelelő készítmény.

Ilyen gyomirtó szer az Aventis új terméke, a Sekator. Hatóanyaga 5 % amidoszulfuron, 1,25 % jodoszulfuron-metil-nátrium.

A Sekator két szulfonil-karbamid hatóanyaga igen széles hatásspektrumot nyújt. Nem csupán a hatóanyagcsoportra általában érzékeny gyomnövények ellen kiváló hatású, hanem – többek között – az Avena fatua és a Cirsium arvense ellen is. Antidótum tartalma a gabonafélék közé tartozó kultúrnövények széles körérben teszi biztonságossá a készítményt.

A kezelt növények főleg levélen keresztül veszik fel a Sekator-t, de kismértékben talajon keresztül is hat. Felvétele gyors, felszívódását követően a kezelt gyomokban leállítja az acetolaktát-szintetáz szintézisét, amelynek hatására a gyomnövények életfolyamatai leállnak, és néhány héten belül elpusztulnak. A kezelést követően a gyomnövényeken klorotikus foltok jelennek meg, amelyek nekrózissá alakulnak át a hatáskifejtés során. A Sekator egyedi sajátossága, hogy a képes az ún. alvó merisztémákban is kifejteni hatását, megakadályozva más készítményeknél tapasztalható újrahajtást.

A Sekator kitűnő hatással rendelkezik valamennyi fontos kétszikű gyomnövény ellen. Kiemelkedő hatékonyságú a nehezen irtható Cirsium és Galium ellen, valamint a legtöbb kétszikű gyom ellen (pl. Amaranthus retroflexus, Ambrosia elatior, Anagallis arvensis, Atriplex spp., Capsella bursa-pastoris, Bifora radians, Lamium spp., Stellaria media, Raphanus spp, Centaurea cyanus, Chenopodium spp., Helianthus annuus, Matricaria spp, Myosotis arvensis, Papaver rhoeas, Polygonum spp., Lamium purpureum, Anthemis spp, Raphanus raphanistrum, Sinapis arvensis, Sisymbrium officinale, Senecio vulgaris). Hatásspektrumában számos igen veszélyes, nehezen irtható gyomnövény szerepel (mint pl. Cirsium arvense, Matricaria spp., Galium aparine), melyek a kalászos kultúra termését nagymértékben csökkenthetik.

A tavalyi vizsgálatokban nagyon jó eredményt adtak a Sekator kezelések a széltippannal fertőzött területen is, különösen ott, ahol a készítményt a Flamenco fungicid 1,0 l/ha-os adagjának tankkombinációjában juttatták ki. Ez a Flamenco Maximiser formulációjának köszönhető.

A Sekator jól keverhető az Aventis gabonafélékben engedélyezett készítményeivel, valamint regulátorokkal, folyékony műtrágyákkal és lombtrágyákkal.

Felhasználható: Ôszi búza és tavaszi árpa gyomirtására a magról kelő kétszikű gyomnövények, valamint ecsetpázsit kivételével egyszikű gyomok és a mezei acat elleni védekezésre.

Dózis: 300 gramm/hektár, 200–300 liter/hektár vízzel kijuttatva. Légi kijuttatás: őszi búzában, tavaszi árpában 50–60 liter/ha permetlé felhasználásával.

A Sekatort a kultúrnövény három leveles állapotától a szárba indulás kezdetéig kell kijuttatni. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2–4 leveles, a Galium aparine 1–3 levélörvös fejlettségekor a legérzékenyebb a kezelésre. A mezei acat (Cirsium arvense) ellen annak tőlevélrózsás állapotában a leghatékonyabb a készítmény, de akkor is hatásos, ha a védekezés a gyomnövény 10–15 cm-es fejlettségénél, jó növekedési körülmények között, megfelelő sűrűségű gabonában történik.

A Sekator nagyon rugalmas kijuttatási idővel alkalmazható, egyetlen kezeléssel, kombinációs partner nélkül alkalmas a legtöbb kétszikű gyomnövény ellen kalászosokban.

A herbicid hatékonyságát már 5 °C felett kifejti, a kijuttatás utáni lehűlések a szer hatékonyságát már nem befolyásolják. A kezelést követően a gyomok növekedése leáll, elszíneződnek és 4–6 hét múlva teljesen elpusztulnak. A hatékonyságot 2 órával a kezelés utáni eső már nem befolyásolja.

(x)