MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Mit kell tudni a gépjárművezetőket és traktorosokat fenyegető mérgezésekről?

A gépjármű- és traktorvezetők életét nemcsak a közúti balesetek, hanem a gépjárművekből eltávozó gázok (mérgezések) is fenyegetik. A mérgezések vagy közvetlen veszélyt jelentenek az autóbuszok, tehergépkocsik és traktorok vezetőire, valamint utasaikra, vagy közvetett hatásukkal teszik vezetésre képtelenné.

2001-01
[ tartalomjegyzék ]

 

A különböző gépjárművek és traktorok környezetében állandó veszély a szénmonoxid (a továbbiakban CO). Mindenütt előfordul, ahol a széntartalmú anyagok tökéletlenül égnek el. A benzin és gázolajhajtású motorok (traktorok) kipufogó gázai nagy mennyiségben tartalmaznak CO-t. A kipufogógázok CO tartalmát az üzemanyag minősége és azok elégésének mértéke határozza meg.

Garázsokban, gépműhelyekben – ahol a motorok üres járatása közben a tökéletlen égés miatt a CO keletkezésének a lehetősége a legnagyobb – van a legnagyobb valószínűsége a CO mérgezésnek. Ha a gépműhelyek szellőztetése megoldatlan, akkor huzamosabb munkahelyi tartózkodás esetén, súlyos vagy halálos CO mérgezés jöhet létre. Az úgynevezett „közlekedési dugók" területén a nagy tömegben üresen járó, tetemes mennyiségű CO-t termelő motorok nemcsak az autósokat, hanem a gyalogosokat is mérgezik.

A CO alattomos méreg, mivel sem színe, sem íze nincsen. A szaga is nagyon gyenge, a fokhagymáéra emlékeztet. Jelenlétét leginkább akkor érezzük, ha valamilyen füst „alkotórészeként" keletkezik. Ezen fizikai tulajdonsága és toxikológiai sajátosságai miatt a mérgezés sokszor váratlanul következik be.

Munkavégzés közben növekszik a tüdő levegőcseréje, nagyobb mennyiségű CO jut be a tüdőbe. Ilyen esetben fele akkora CO-tartalom is elegendő ugyanolyan súlyossági fokú mérgezés előidézéséhez, mint nyugalmi légzés mellett. CO-mérgezés gyanúja esetén a mérgezett személyt azonnal tiszta levegőre szállítsuk. E nélkül minden „élesztési kísérlet" eredménytelen. A laikus elsősegélynyújtók rossz szokása az, hogy rosszullét esetén a mérgezetteket, betegeket azonnal fel akarják ültetni, vagy állítani. A nagyfokú izomgyengeség miatt nem szabad ezt tennünk még könnyű mérgezés esetén sem. Súlyos esetben – ha pl. a beteg már nem lélegzik – mesterséges lélegeztetést kell alkalmazni addig, amíg a spontán lélegzés meg nem indul.

A lélegeztetési eljárások megkezdése előtt a száj-garatüregből távolítsuk el a nyálat, a hányadékot, a mérgezett „protézisét". Az egyszerűbb lélegeztetési eljárások közül igen hatásos lehet a szájból-szájba való lélegeztetés. A könnyű mérgezettet – aki eszméletét nem vesztette el – ha tudata tiszta, legfeljebb csak fejfájása van, nem szükséges kórházba szállítani, mert a szabad levegőn a panaszai gyorsan megszűnnek. De nem szabad az illetőt rövid időn belül a traktor vagy a tehergépkocsi volánja mellé engedni. A súlyos mérgezettek kezelése csak kórházban oldható meg.

Traktorosok, gépjárművezetők és motorosok környezetében mindig nagy mennyiségben jelen levő benzin szájon keresztül – vagy gőzeinek belélegzése útján – okoz mérgezést. Szájon keresztül véletlen mérgezés úgy következhet be, hogy hordóból vagy egy másik gépkocsi tankjából benzin leeresztés, vagy áteresztés céljából az anyagot gumicsőbe szívjuk és a szájba szaladt benzint reflex szerűen lenyeljük, ami felnőtteknél 20-30 grammnyi, gyermekek esetében már 10-15 grammnyi benzin lenyelése már súlyos mérgezést okoz.

Toxikus mennyiségű „benzingőz" belélegzése után a mérgezettet haladéktalanul szabad levegőre kell vinni, mesterséges lélegeztetést szakszerűen alkalmazni és a mérgezett személyt haladéktalanul kórházba kell szállítani.

Sok káros fizikai és kémiai ártalom önhibáján kívül is érheti a traktorost vagy gépjárművezetőt. Nem ilyen azonban a közlekedés biztonságát leginkább veszélyeztető „szeszesital fogyasztása", amely az egész világon óráról-órára szedi áldozatait az utakon. Noha a rendőrségi ellenőrzések az utóbbi időben fokozódtak az országutakon, még mindíg bíznak a szerencsében, „rendkívüli szervezetükben", megfeledkeznek emberi mivoltukról és szeszes italt fogyasztanak vezetés előtt vagy közben. Találkozhatunk olyan traktorossal vagy tehergépkocsi-vezetővel az országúton vagy a dűlő utakon, aki 3-4 üveg sörre becsüli tűrőképességét.

Az alkohol narkotizáló szer, gyorsan kialakul a mérgező hatása. Nemcsak az olyan létfontosságú szerveket mérgezi meg, mint pl. a máj, a hasnyálmirigy vagy a szívizom, hanem akár kis mennyiségben is olyan hatást fejt ki, amely a finom idegrendszeri működéseket gyorsan megzavarja.

Írásomban csupán a legfontosabb olyan mérgezéseket ismertettem, amelyek tapasztalatok szerint a gépjármű- és traktorvezetőkre komoly veszélyt jelentenek. Ezek hatásáról a traktor és egyéb gépjárművezetőknek egyrészt saját, másrészt pedig a közlekedésben résztvevők érdekében kell tudniuk.

dr. László László