MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A higiénia pénzbe kerül, de anélkül sokkal drágább!

A higiéne görög eredetű szó, melyet lépten-nyomon használunk. Az állati termék előállításnál a következőképpen lehetne meghatározni; a higiéne célja az állatok egészségének megőrzése azok termelőképességének biztosítása érdekében.

2001-01
[ tartalomjegyzék ]

 

Az állattartás során alapvető feltétel az istállótermek egyszerre ürítése és telepítése. A következő lépés az istálló kitakarítása és fertőtlenítése. Az összes állat eltávolítása után először mechanikai úton el kell eltávolítani a trágyát, a takarmánymaradékot, a pókhálókat stb. Le kell mosni az ablakokat, ki kell tisztítani a szellőzőnyílásokat is.

Ezután kezdődik csak az igazi tisztogatás! Ki kell kapcsolni a szellőzést és be kell áztatni az istálló padlófelületét. Ajánlatos kifejezetten erre a célra kialakított készüléket használni. A tisztogatást kézmeleg vízzel magas nyomással kell végezni, a nyomás 100–120 bar legyen és percenként 15 liter víz jusson 1,5–2,0 m tisztítandó felületre. Miután a tisztogatás megtörtént, a tisztítószert távolítsuk el és a szellőzést újra kapcsoljuk be. El kell távolítani a vizet is az itatókból és vályúkból. A fertőtlenítéshez az istálló legyen száraz!

A fertőtlenítést megintcsak nagynyomású géppel kell elvégezni (10–12 bar), testmeleg vízzel. Az istálló hőmérséklete legalább 15–20 °C fok legyen. A szellőzést a fertőtlenítés megkezdése előtt ki kell kapcsolni. „Varázs-számok" az eredményes fertőtlenítéshez: 0,4 liter fertőtlenítőoldat jusson egy m˛-re, illetve 400–500 l óránként az istállóra. A fertőtlenítés után 4–5 óráig minden nyílászárót tartsuk zárva.

Röviden összefoglalva a szakszerű takarítás és fertőtlenítés lépéseit:

  • mechanikai takarítás (seprű, lapát, stb.),
  • áztatás (szellőzés kikapcsolva),
  • tulajdonképpeni tisztogatás nagy nyomású eszközzel,
  • az istálló kiszárítása (legalább két napig, szellőztető bekapcsolva),
  • fertőtlenítés kézmeleg oldattal (20 °C fok az istállóban, szellőztetés kikapcsolva),
  • utómunkálatok (szellőzés bekapcsolva).
  • Természetesen a higiéniához tartozik az istállók folyamatos takarítása is. Különösen fontos, hogy a fiaztatóban naponta takarítsuk el a bélsarat. Az elhullott malacokat azonnal el kell távolítani a kutricából. Fokozott figyelmet fordítsunk a malacok pihenő- és etetőterületére, mivel az itteni magas hőmérséklet kedvező feltételeket biztosít a kórokozók elszaporodásához!

    Az optimális higiénéhez szorosan hozzátartozik a patkányok és az egerek elleni küzdelem is. Ezek ugyanis terjesztői egy sor fertőző betegségnek (dizentéria, leptospirózis, Aujeszky betegség, salmonellosis, sertésorbánc, sertéspestis).

    Fontos tennivaló a folyamatos légyirtás is. Ezek is számos fertőzés hordozói (pl. sertésorbánc, pasteurellák, sertéspestis, salmonellák, E. coli, fonálférgek, dizentéria, stb).

    A fertőzési lánc megszakítása nagyon fontos a fertőző betegségek terjedésének megelőzésében. Ennek leghatékonyabb módja az egyszerre ürítés, takarítás-fertőtlenítés, egyszerre telepítés. Sajnos az is igaz, hogy nagyon sok telepen nem tudják ezt megoldani. Mi lehet ennek az oka?

    A magyarországi ún. "zárt rendszerű sertéstelepeknek" – az eredeti elképzelés szerint – jól átgondolt rotációs terv szerint kellene üzemelniük. Ennek az az alapja, hogy a férőhelyeknek megfelelően – mindig meghatározott számú (nem több, és nem kevesebb!) malac, süldő és hízó álljon rendelkezésre. Ehhez közel egyszerre ivarzó és termékenyülő koca (és kocasüldő) csoportokra van szükség, melyek olyan stabilan és magas szinten szaporodnak, hogy a szaporulat előre tervezhető. Ez a tervszerű rotáció ma már sehol sem működik. A szaporítás folyamatos, a szaporulati eredmények ingadozók és kiszámíthatatlanok, így az istállótermek folyamatos betelepítése az általános. Természetesen vannak olyan telepek is, ahol a rendelkezésre álló istálló férőhelyek eleve nem teszik lehetővé a rotációt. A megoldásról és részletekről egy későbbi számban írunk.

    dr. Wekerle László