MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Agrártámogatás I.

December közepén megszületett az idei agrártámogatási törvény, s január elején még a pályázatok is napvilágot láttak. Van egy agrárcsomag, és a praktikus támogatási jogszabályok is megszülettek. Távlati ügyekben viszont még nem teljesen tisztázódtak a viszonyok, hiszen a földtulajdonlás és -használat, valamint a Nemzeti Földalap ügyében akár az Alkotmánybíróság is hozhat néhány, a mai folyamatok logikájával nem megegyező döntést. Most azonban koncentráljunk csak arra, ami van.

2002-01
[ tartalomjegyzék ]

 

Összegek és változások

Az első lényeges megállapítás, hogy a támogatások az eddigieknél korábbi megjelentetése szükséges és kívánatos volt. Maga a végösszeg nem szenzációt keltő, jószerivel azonos az előző évivel: az agrár- és vidékfejlesztésre rendelkezésre álló összeg 196 milliárd forint. Kissé szépíti a dolgot, hogy további 10 milliárd pluszt juttatnak a családi gazdaságoknak. Az alapösszeg egy részét továbbra is normatív módon osztják szét, más részük pályázathoz kötött.

A támogatási összegek megszerzésének számos kritériuma van, ezeket részleteikben is ismerni kell. A támogatási rendeletet és a pályázati felhívásokat a gazdálkodó tevékenységét érintő részeknél célszerű teljes mélységében áttanulmányozni. Bonyolultabb formáknál szakemberek tanácsait, vagy tevékeny közreműködését sem szégyen igénybe venni. Áttekintésünket mindenekelőtt kezdjük most egy új fogalom, a családi gazdaság felvillantásával, ugyanis erre a formára jó néhány kitétel vonatkozik.

Családi gazdaságok

A családi gazdaság valóban csak egy fogalom, addig, amíg a megyei FVM-hivatalok nyilvántartásba nem veszik az erre a jogcímre jelentkezőket. Ugyanis ez a részükre adható többletjuttatásoknak az alapfeltétele. A családi gazdaság nem más, mint a 300 hektár alatti birtokon a családtagok közreműködésével, a családi tulajdonban lévő vagyontárgyakkal és eszközökkel működő gazdálkodási egység. Emellett a jogcím megszerzéséhez azonban számos egyéb kritériumnak is meg kell felelni. Amennyiben a gazdaság vezetőjének a gazdálkodás még nem élethivatása, úgy nyilatkoznia kell arról, hogy legkésőbb 2005-ben már élethivatásszerűen tevékenykedik. A jelentkező arra is kötelezi magát, hogy gazdaságát őstermelőként, vagy egyéni vállalkozóként még legalább öt évig működteti, és három főnél több állandó alkalmazottat nem foglalkoztathat. Az árbevétel több mint felének kell mezőgazdasági tevékenységből származnia. E kör nem csak egyes beruházások plusz tíz százalékkal megfejelt támogatásaira számíthat, hanem a számukra létrehozott, és a Széchenyi-tervbe beillesztett hitelkeret áldásaiból is részesülhet.

Beruházási támogatások

Mostani tallózásunk során elsősorban a 65 milliárd forintra tervezett beruházási támogatásoknak azokra az elemeire összpontosítunk, amelyek nagyobb termelői kört érinthetnek, és ahol a kérelmek, pályázati felhívások szigorú beadási határidőhöz (jelen esetben február 28., családi gazdaságoknak március 30.) kötődnek. A pályázatokat a beruházás helyszíne szerint illetékes megyei földművelésügyi hivatalhoz kell benyújtani. Természetesen az előírt szakhatósági engedélyek beszerzése nem nélkülözhető, s minimum 25 százalék saját erő meglétével is bizonyítani kell a beruházási szándék komolyságát.

Építmények, berendezések

Táblázatunk 1. pontjában a beruházások és fejlesztések körébe tartoznak többek között egyes állattartó létesítmények és azok berendezései, magtárak, raktárak, géptárolók, takarmánytárolók és -keverők, a zömében saját termésű (termelésű) szőlő, valamint tej, vagy méz feldolgozására szolgáló építmények és berendezések. A zöldség- és gyümölcságazat területén hűtőházak, növényházak, zöldség-, gyümölcs- és burgonyatárolók, termékmanipuláló, osztályozó, csomagoló létesítmények és ezek berendezései jöhetnek szóba.

Ültetvények

A táblázatunk ültetvényekkel foglalkozó sorához tartozó kedvezmények igénybevételének alapvető feltételei: meghatározott fajták, érvényes telepítési engedély, talajalkalmassági szakvélemény, igazolt származású szaporítóanyag, nyilatkozat a leendő termés feldolgozásának és tárolásának biztonságáról, szőlőnél legalább 500, bogyós gyümölcsöknél 1500, egyéb ültetvények esetében 3000 négyzetméter területnagyság. Borszőlő telepítése csak borvidéki, bortermőhelyi területeken támogatott, az ott engedélyezett fajták körében.

Most megkezdett tallózásunkat a növénytermesztési, finanszírozási, gépbeszerzési és állattenyésztési témakörökben következő lapszámainkban folytatjuk.

Tóth Szeles István