MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Az EU-ban is megálljuk a helyünket

Beszélgetés Illés Lajossal, a tízéves HUNGAPIG Kft. igazgatójával

2002-01
[ tartalomjegyzék ]

 

Herceghalmon több mint száz éve folyik magas színvonalú állattenyésztés. E tevékenység sikerét többek között jelzi az a tény, hogy ezen a településen működik az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutató Intézet. Ebben a szakmai műhelyben fejlesztették ki az 1960-as évek végén a Hungahib 39-es hibridsertést.

A hibrid hazai megismertetését és elterjesztését – a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság részeként – a Hungahib Sertéshús-termelési Rendszer végezte, majd a genetikai program többségi tulajdonjogát megszerezve napjainkban a Hungapig Kft. folytatja ezt a tevékenységet.

Hogyan ment végbe a fent vázolt átalakulás? – legelőször ezt tudakoltuk Illés Lajostól, a társaság ügyvezető igazgatójától.

A Hungapig céget tíz évvel ezelőtt a Hungahib Sertéshús-termelési Rendszerből kivált, évtizedes gyakorlattal és komoly szakmai tapasztalatokkal rendelkező szakemberek alakították meg – mondta Illés Lajos. – Célunk egy olyan erős termelési integráció létrehozása volt, amely teljes körűen átfogja a sertéstenyésztők munkáját, és elősegíti a mindenkor korszerű, egyöntetű, jól értékesíthető sertések előállítását. Az alapítók részben tulajdonosai, de a legfontosabb szakterületeken alkalmazottai is a cégnek és a létrehozott leányvállalatoknak.

A Hungapig bérelt irodából indult tíz évvel ezelőtt, az idei éves forgalma pedig várhatóan nyolcmilliárd forint körül alakul. Ez az eredmény az egyre kiterjedtebb tevékenységi kör létén alapulhat, illetve folyamatos, jelentős fejlődést is feltételez.

Munkánk sokrétű, de mindig is ragaszkodtunk ahhoz, hogy csak olyan tevékenységekkel foglalkozzunk, amikhez valóban értünk. Gazdálkodásunk egyik lényeges jellemzője, hogy soha nem támaszkodtunk hitelre, az eredmények nyomán befolyt jövedelem nagy részét pedig ma is a fejlesztésekre fordítjuk. Alapfajtákat nemesítünk, tenyészállatokat forgalmazunk, komplett takarmányokat és előkeveréket állítunk elő. Termékeinket saját kamionjainkon szállítjuk ki a megrendelőkhöz. Emellett többek között közreműködünk a partnereknél előforduló állategészségügyi problémák megoldásában. Vágóállat-forgalmazási tevékenységünk révén szerepet vállalunk a vágóhidak és a termelők munkájának összehangolásában. Igény esetén részt veszünk korszerű sertéstelepek létesítésében, az elavult tenyészhelyek rekonstrukciójának megszervezésében, a technológiai berendezések és a sertések tartásához szükséges eszközök forgalmazásában. Integrátori tevékenységünk kiterjed az ország egész területére, és távlati célunk az, hogy az együttműködésbe bevonjuk a környező országok és Európa távolabbi részének tenyésztőit is.

Melyek a Hungahib 39-es konstrukció tenyésztési elvei, illetve főbb jellemzői?

A Hungapig tenyésztési osztálya hozzávetőlegesen 12 ezer koca törzskönyvezését végzi az ország mintegy 60 tenyészetében, ezzel a hazai tenyészállomány több mint 50 százalékát felügyeljük. Ezek a telepek állítják elő az anyai nagyszülő Hungahib A és B vonalat, illetve ezek keresztezése útján az F1 szülőkocákat. A kanelőállító törzstenyészetekből kerülnek ki a Hungahib C és Hungahib D vonalak keresztezéséből született Hungahib 39-es kanok, amelyeket páratlanul kedvező hústermelés és kiemelkedő hízlalási eredmények jellemeznek. A négyvonalas hibrid biztosítja az alapvonal jó tulajdonságait, sőt ezek – kombinálódó képességüknek köszönhetően – még a szülővonalnál is többre is képesek. A Hungahib 39-es konstrukció tömeggyarapodásra meghaladja a 700 g/nap feletti értéket, 2,7–2,8 kg fajlagos takarmányértékesítés mellett – ami már nyugat-európai termelési színvonalat jelent. Tenyésztési célkitűzéseik között az 55–58 százalék színhústartalom elérését határoztuk meg, a végtermék-előállítók képesek elérni ezt az eredményt. A négyvonalas Hungahib 39-es konstrukció a hibridhatásnak köszönhetően a betegségekkel szemben ellenálló, és homogenitása is kifogástalan. A hibridből nyert húsok ízletesek, mert az ízanyagokat hordozó zsírok optimálisan oszlanak el a rostok között. A Hungahib termékekkel Németországban elvégzett végterméktesztek eredményei azt igazolták, hogy a magyar sertés minden mutatójában elérte, illetve meghaladta versenytársai minőségét.

Az elmúlt években komoly küzdelem alakult ki a hazai és a külföldi cégek között a tartástechnológia területén. Milyen utat választott a Hungapig ahhoz, hogy az élen maradjon ebben a versenyben?

A sertéstartás esetében is igaz, hogy az állatok genetikai adottságainak érvényesüléséhez modern istállótechnika szükséges. Ennek megteremtése érdekében a saját gyártású termékek mellett kizárólagos joggal forgalmazzuk többek között az osztrák Schauer, a dán Echberg és az amerikai Kane cégek termékeit. Az itt felsorolt gyártók a száraz, a nedves, vagy kombinált etetőberendezésekben, valamint a szellőzéstechnika terén kínált berendezései világszínvonalúak. Műszaki osztályunk legfontosabb feladata, hogy ezeket a korszerű termékeket megismertesse a partnerekkel, és így elősegítse gyakorlati alkalmazásukat.

A Herceghalomban felépített bemutatótermükben megtekinthetők a hízósertések tartására kifejlesztett technológiák, műanyag és beton padozati elemek, komplett fiaztatók, utónevelők, valamint önitatók, krotáliák, különféle gyógyszerek, vakcinák, a takarmányok kezelésére alkalmas gomba- és toxinmegkötő szerek és a legkülönfélébb eszközök, amelyekre partnereinknek szükségük lehet. Kínálatunkban megtalálható minden olyan eszköz és anyag, amelyet a kisgazdaságok, illetve a nagy sertéstartó telepek hasznosítani tudnak. A partnereink által kiválasztott technológiát a helyi környezethez adaptáljuk, és a berendezések beszerelését is vállaljuk.

A Hungapig 2000 őszén Hunga-Mix néven új premix üzemet épített. Milyen meggondolás alapján döntöttek új gyártóüzem létrehozása mellett?

Meggyőződésem szerint a szakmai továbblépés lehetőségei ma már nem csupán a termékfejlesztésben, hanem a gyártási színvonal emelésében rejlenek. Ennek figyelembe vételével építettük fel a Herceghalom melletti Zsámbék-majori ipari centrumban premixgyárunkat, ahol az olasz MEC-ZOO cég műszaki berendezései biztosítják a jelenlegi legkorszerűbb műszaki színvonalat. Az üzem működése teljesen automatizált, berendezései energiatakarékosak, vezérlése számítógéppel történik, munkaigénye minimális, s így hatékony, gazdaságos termelést tesz lehetővé. A gyártósor segítségével a legkisebb és a legnagyobb termelők kiszolgálása is lehetővé vált, 100 kilogramm termék pontos megkeverésére, de akár az óránkénti 3–4 tonna gyártására is képesek vagyunk. Jól választottuk meg az új üzem helyszínét is, onnan ugyanis az autópályák könynyen elérhetők, így szállítási hatékonyságunk is növekedett.

A gazdálkodás legjelentősebb költséghányadát a takarmányozás adja. Melyek a Hungapig takarmányozási rendszer főbb jellemzői?

A Hungapig az optimalizált receptúrákat a partnergazdaság igényének és takarmány-készletének ismeretében készíti el. A gyártást követően a keveréktakarmányokat a megfelelő kiszerelésben biztosítjuk partnereik részére. Termékeinket folyamatosan fejlesztjük. Az új fejlesztésű premixekeket tesztállomáson, majd az üzemekben ellenőrizzük. A kísérletek során sikeresnek bizonyuló fejlesztések eredményeit beépítjük a termékeinkbe, amelyeket gyártmányjegyzékekben ismertetünk meg az együttműködőkkel. A partnerekkel élő munkakapcsolatot alakítottunk ki, az aktuális receptúrát pedig folyamatosan karbantartjuk. A termelési mutatókat figyelemmel kísérve ellenőrizzük a termékek helyes alkalmazását. Az ország teljes területére saját szállítási hálózatunkon keresztül, korszerű gépkocsiparkunk segítségével juttatjuk el a premixet a felhasználókhoz.

Vágóállat-forgalmazási tevékenységünk is jelentős, évente több mint 150 ezer sertést vásárolunk fel, e mennyiség jelentős részét élőexport útján értékesítjük. Ebben a munkában is rendkívül jelentős szerep jut be a körzeti irodáinkban dolgozó szakembereknek. Ők szállítják el a megfelelő súlyú sertéseket, de emellett szakmai kérdésekben is segítik a termelők munkáját.

Milyen sikereket ért el a Hungapig az exportban, és milyen külföldi kapcsolatokkal rendelkeznek?

Eredményünk 35–38 százaléka a kivitelből származik. Vágóállat-exportunk jelentős része Romániába, Horvátországba, Szlovéniába és Németországba irányul. Fontosnak tartom elmondani, hogy a külföldi piacokra történő szállítással előmozdítjuk a reális hazai árak kialakulását.

Takarmányaink jelentős része szintén exportra kerül. A Hungapig premix a szomszédos országokban, így Szlovákiában, Romániában, Oroszországban is ismert és elismert márka. Örülünk annak, hogy novemberben Németországba is elindult az első premix szállítmányunk.

Befejezésül fel kell tennünk a magyar agráriumban tevékenykedők számára visszatérő kérdést. Mit vár ön, mint a Hungapig első számú vezetője, az európai uniós csatlakozástól?

A Hungapig jelenleg 2 millió sertés előállítását integráló szervezet, amely partnereivel együtt meghatározó erőt képvisel a hazai sertéstenyésztésben. Erőnk a folyamatos megújulásban rejlik. Tevékenységünket az ISO 9002 minőségtanúsítás szerint végezzük, és évek óta figyelünk az EU-ajánlások betartására. Emellett talán az egyetlen olyan, állattenyésztésben tevékenykedő cég vagyunk, amely minden világkiállításon részt vesz.

Nyugati minta alapján az országban elsőként hoztuk létre a Hungahib 39-es hibridsertésre alapozott, márkázott húsprogramunkat, HUNNIAHÚS néven. A hazai és nemzetközi piacokon így olyan jellegzetes magyar termékekkel tudunk megjelenni, amelyek a minőségi paramétereket és az előállítás technológiájában tekintve egyaránt európai színvonalat jelentenek.

Az EU-konformitás természetesen szükséges és elengedhetetlen, ugyanakkor a Hungapig magyar társaság, és az is marad. Működésünkkel azt is bizonyítani akarjuk, hogy a hazai cégek, a magyar termék és a magyar szakember is egyaránt versenyképes az Európai Unióban.

Piacismeretünkkel, nemzetközi kapcsolatrendszerünkkel, és az integrációban résztvevő termelőkkel karöltve felkészülten várjuk az uniós csatlakozást. Bizonyosnak érzem, hogy az EU-ban is megtaláljuk, valamint meg is álljuk a helyünket.

Zsolnay Miklós