MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Acatmentesítési program a szántóföldeken

A mezei acat (Cirsium arvense) Magyarország legveszélyesebb gyomnövénye, mert a teljes növény 75%-át kitevő gyökérzetének 2/3 része a 20 cm-nél mélyebb talajrétegekben található.

2002-01
[ tartalomjegyzék ]

 

Ellene a hagyományos, sekélyen végzett mechanikai műveléssel eredményesen védekezni nem lehet, sőt továbbszaporodását segítjük elő, mert minden egyes 1 centiméternyi gyökérdarabjából új acatnövény fejlődik. Egy 3 cm-es rizóma darab már 25 darab új hajtást és összesen 12 méternyi új gyökeret növeszt.

A hatékony védelem alapja, hogy a mezei acat ellen programszerűen védekezzünk: tisztítsuk meg a területet a rizómás alaktól, majd a következő években tartsuk tisztán, védekezzünk a magról kelő példányok ellen.

Tavasszal használjuka a Lontrelt, amely az egyetlen olyan készítmény, aminek 33%-a lejut a mezei acat gyökerébe és elpusztítja azt a rajta lévő alvórügyekkel együtt, megakadályozva az újrahajtást. A Lontrel több kultúrában (gabona, kukorica, repce, mustár, olajretek, cukorrépa, len, vöröshagyma és mák) használható. Fokozhatjuk a rizómaölő hatást, ha a készítményt osztott dózisban (kb. 1 hét különbséggel 0,2-0,3l/ha + 0,2l/ha) juttatjuk ki.

A mezei acat ellen tavasszal azokban a kultúrákban is védekezhetünk, ahol állományban nincs vegyszeres megoldási lehetőség. Például napraforgóban a vetőmag csírázása előtt, és ha azt legalább 3 cm talajréteg fedi, használjuk a Dominatort. A kultúra kelése előtt a már kihajtott acat ellen jó hatékonyságú a 2-3 liter/ha dózisú kezelés. Ezzel a módszerrel nem irthatók azok a példányok, amelyek nem rendelkeznek föld feletti hajtással, de a lepermetezett növények nem okoznak később problémát.

Ősszel végezzük el a tarló vegyszeres gyomirtását Dominatorral (3-5 l/ha). Ebben az időszakban az évelő gyomok (mint a mezei acat) felkészülnek a télre, tápanyagokkal töltik fel a rizómákat. Ez a természetes folyamat segíti a Dominator lejutását a gyökérbe és fokozza annak hatékonyságát.

A következő években tartsuk tisztán az acatmentesített területet a DMA-6 és az Esteron használatával. Ezek a készítmények jó hatékonysággal és alacsony hektárköltséggel irtják a magról kelő acatnövényeket.

Szabó István
Dow AgroSciences