MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A Prémiumhoz nem kell fehérjepótlás!

tással. A ságvári gazda 15 éve tart saját kocákat, korábban olyan máshonnan vásárolt állatokat hizlalt, amelyek bizonytalan genetikai háttérrel rendelkeztek.

2002-01
[ tartalomjegyzék ]

 

A termelő 10 éve fejlesztette fel állományát 15 anyára, ezek szaporulatát hizlalja a végsúly eléréséig. A kocák nagyfehér x lapály F1-es állatok, amelyeken a jó húsformát, valamint a megfelelő vágási kihozatalt Pindur (PietrainxDuroc) kan biztosítja. Bodó János a gazdasági abrakot saját, 20 ha területű földjén termeli meg. A hízókat jelenleg egy sertésértékesítési szövetkezeten keresztül értékesíti.

Bodó úr, mióta etet az állatokkal bábolnai takarmányt, illetve Prémium sertéskoncentrátumot? – kérdeztük a termelőtől?

1990 óta bábolnai takarmányt etetünk, igaz akkor még a Gazdatáp koncentrátumot használtam – mondja Bodó János. – Ezután 1997 és 1999 között az Extra koncentrátumokat próbáltam ki és használtam sikerrel. 1999-től – a termék piacra kerülésétől – etetem az állataimmal a Prémium sertéskoncentrátumokat.

2000-ben felkértek egy etetési kísérlet lefolytatására, amire szívesen vállalkoztam. A kísérlet június 1-től október 20-ig tartott. 24 kg-os átlaggal állítottuk be a malacokat, és az időszak végére 124,5 kg vágósúlyt értünk el. Sajnos ezt a turnust a túlkínálat miatt nem tudtuk minősítő vágásra küldeni, pedig biztos vagyok benne, hogy nagyon jó színhúskihozatalt produkált volna.

Miért döntött a Prémium sertéskoncentrátumok mellett?

A korábban használt – más cégek által gyártott – termékekhez (amelyek talán alacsonyabb áron kerültek a piacra) – fehérje-kiegészítést kellett adnom, hogy az általam elvárta magas minőséget kapjam. A Prémium sertéskoncentrátum megkönnyítette és olcsóbbá is tette a takarmánykészítést. Lehetőség szerint kipróbálom az új és jó minőségű termékeket. Ezzel a takarmánnyal az állatok a kívánatos súlyt és nagyságot más termék használatához képest közel 30 nappal korábban érték el, ami a magas gabonaárak miatt egyáltalán nem elhanyagolható szempont.

Hogyan használja a Prémium termékeket?

Saját szemeskészletem figyelembe vételével, a bábolnai szakemberek által ajánlott receptúra alapján állítom össze a takarmányt. Recept-, ill. alapanyagváltáskor szintén segítséget kapok. A malacnevelő fázisban a Prémium malackoncentrátumot 20%-ban keverem. Süldőnél a Prémium süldőhízó koncentrátumból szintén 20%-ot használok, a hízó pedig ugyanezt 15%-os arányban kapja.

Mondana néhány termelési eredményt?

15 kocát tartok. A malacokat 8 hetesen választom el, amikorra elérik a 20-22 kg-os súlyt. 170-180 napra, 125-130 kg-ig hizlalom őket. A fajlagos takarmányfelhasználás 3,1 kg/kg.

Milyen az állomány egészségi állapota?

Korábban időnként előfordult néhány orbánc okozta megbetegedés, de az állatok már több éve egészségesek. Rendszeresen féregtelenítek, és legutolsó értékesítésem is 100%-os volt.

Milyen egyéb szolgáltatást kap a bábolnai társaságtól, amely könnyebbé teszi a munkáját?

A cég folyamatosan szervezett akciói közül jelenleg kettőben is szerepelnek a Prémium termékek. A Pont Bábolna akcióban a csomagolásokon megtalálható pontokat jobbnál jobb ajándékokra (pl.: lámpa, piknikkosár, hátizsák, mikrohullámú sütő) lehet beváltani. Úgy tudom, hogy az akció már lassan egy éve tart, és nagyon kedvező fogadtatásra talált a gazdák körében. Én is szívesen gyűjtöm a pontokat, hiszen ez nem jár többletkiadással. Emellett március végéig tart a résztvevők között 100 db malac önetetőt sorsolnak ki.

Milyen további fejlesztési elképzelésekkel rendelkezik?

Ezentúl a malacokat választási korukban fogom értékesíteni. Ennek időszakát megpróbálom majd minél korábbra tenni, ez a törekvés egyébként a gazdaságom (épület, gép stb.) átszervezését is maga után vonja. Mérlegelnem kell a befektetés és a megtérülés viszonyát. Amíg a piaci helyzet bizonytalan, addig semmiképpen sem növelem a kocalétszámot. A Prémiumot sertéskoncentrátum használata viszont megfelelő döntésnek bizonyult, így maradok az eddig bevált takarmányozási eljárásnál. Ezen nem fogok változtatni.

Bodó úr, köszönjük, hogy a rendelkezésünkre állt, és további eredményes munkát kívánunk!

(x)
Bábolna Takarmányipari Kft.