MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Tájékoztató a Sapard-programról – Európai uniós támogatás a csatlakozásig

Ha a SAPARD-program létrejöttének okait keressük, akkor mindenekelőtt a még előttünk, illetve a többi tagjelölt ország előtt álló, olyan, a sikeres csatlakozáshoz szükséges tennivalókat kell számba vennünk, mint például a jogharmonizáció folytatása, vagy a további intézményfejlesztés.

2002-02
[ tartalomjegyzék ]

 

Számolnunk kell ezen kívül a piaci verseny további erősödésével is, ezért szükségszerű a mezőgazdasági korszerűsítések, beruházások folytatása és a termelők szervezettségének fokozása. A belépni szándékozó országokkal szemben az Unió azonban nem csak követelményeket támaszt, hanem támogatást, segítséget is nyújt a felkészülésükhöz. Ennek egyik jól ismert formája a Phare-program. Emellett az Agenda 2000 című dokumentumban további két új, úgynevezett előcsatlakozási segélyprogram, mégpedig a SAPARD és az ISPA is megjelent.

A SAPARD-program célja egyrészt az, hogy segítséget nyújtson a jelölt országoknak a közösségi jogszabályok átvételében, másrészt szeretne hozzájárulni egy fenntartható és versenyképes agrárgazdaság kialakításához, valamint a vidék életképességének növeléséhez. A program feladata, hogy felkészítse a tagjelölt országokat a Strukturális Alapok fogadására, hiszen a csatlakozás utáni EU-források kezelése komoly előkészítést igényel; egyrészt új intézményeket kell létrehozni az adminisztratív teendők elvégzésére, másrészt a programozásban résztvevő szakembereknek megfelelő gyakorlatot kell szerezniük. Ezen túlmenően a leendő kedvezményezetteket is meg kell tanítani a pályázatok elkészítésére, összeállítására. A SAPARD-program ehhez a tanulási folyamathoz nyújt segítséget.

A SAPARD-program fogadásához elkészített programdokumentum, a Magyarország SAPARD-terve 2000-2006 – amelyet az Európai Unió Bizottsága 2000. október 18-án hagyott jóvá –, tartalmazza azon agrárstruktúra-, valamint vidékfejlesztési intézkedéseket, amelyekre majd pályázatokat lehet benyújtani.

Hazánk – a felkészülés időszakában – a SAPARD forrásaiból évente mintegy 9,5 mrd Ft (38.054.000 euró) támogatásban részesül, melyhez a központi költségvetés mintegy 3 milliárd forintot biztosít, kötelezően előírt társfinanszírozási kötelezettségként. Összegezve, évente hozzávetőlegesen 12,5 mrd Ft-ot költhetünk el a program keretében. Magyarország SAPARD-tervében – röviden bemutatva – az alábbi intézkedések szerepelnek:

Agrárstruktúra-fejlesztési intézkedések

  • Mezőgazdasági vállalkozások beruházásainak támogatása esetében gépbeszerzési (új munka- és erőgépek) beruházásokkal, meglévő szarvasmarha, baromfi és sertés állattartási létesítmények korszerűsítésével és kapacitásbővítéssel nem járó új létesítmények építésével, a tartástechnológia modernizálásával kapcsolatos beruházásokkal, továbbá egyéb gazdasági épületek (terménytárolók, terményszárítók, takarmánykeverők, stb.) felújításával, korszerűsítésével, új egységek létesítésére irányuló beruházásokkal lehet pályázni.
  • Mezőgazdasági és halászati termékek feldolgozásának és marketingjének fejlesztése esetében marha-, sertés- és egyéb húsok, baromfi, tej és tejtermék, tojás, bor, gyümölcs, zöldség és halászati termékek feldolgozásával foglalkozó üzemek olyan beruházásokkal pályázhatnak, amelyek hozzájárulnak az élelmiszerbiztonság feltételeinek javításához és az EU higiéniai előírásainak teljesítéséhez, megoldják a hulladék- és a szennyvízkezelést, korszerűsítik az élőállat-fogadást, -pihentetést és leölést. A versenyképesség javítása érdekében pályázatokat lehet benyújtani új termékek piacra történő bevezetésére, korszerű osztályozást és csomagolást, valamint a technológia modernizálását célzó beruházásokra is.
  • A Szakképzés című intézkedés célja a kedvezményezettek, gazdák és erdőtulajdonosok szakmai ismereteinek, hozzáértésének fejlesztése (pl. farm-menedzsment, mezőgazdasági termékek elsődleges feldolgozása). A támogatható iskolarendszeren kívüli tanfolyamok hozzájárulnak a fenntartható gazdálkodási gyakorlat megismeréséhez, magas minőségi és egészségügyi színvonalú termékek előállításához, a piaci hatékonyság növeléséhez és a környezetvédelmi előírások érvényesítéséhez.
  • Az intézkedés keretében az erre jogosult intézmények oktatási programokkal és az ehhez szükséges oktatási anyagokkal pályázhatnak.

  • Az Agrár-környezetvédelmet és tájfenntartást szolgáló termelési módszerek című intézkedés keretében – kiválasztott célterületeken belül – azok a pályázók juthatnak támogatáshoz, akik valamely (gazdálkodási) programcsomag megvalósítását vállalják az alábbiak közül: ökológiai szántóföldi termelési módszerek, extenzív gyephasznosítás, ökológiai vagy integrált gyümölcs- és szőlőtermesztés, vizes élőhely és bemutatógazdaságok működtetése.
  • A Termelői csoportok felállítása, működtetése című intézkedés keretében támogatást lehet kapni a szervezet létrehozására és működési költségeinek fedezésére (zöldség-gyümölcs, gabona, dohány, sertés és tej ágazatban).
  • A vidékfejlesztési intézkedések (olyan vidéki területekre érvényesek, ahol a népsűrűség 120 fő/km2, vagy az alatti)

  • A Falufejlesztés és -felújítás, a vidék tárgyi és szellemi örökségének védelme és megőrzése céljából támogatás nyerhető olyan tevékenységekre, amelyek javítják a települések idegenforgalmi vonzerejét, elősegítik az egységes falukép kialakítását (pl. falvak történelmi és építészeti emlékeinek, értékeinek helyrehozatalát, védelmét, falvakhoz tartozó táji elemek – fasorok, vízfolyások, csatornák, tavak – revitalizálását).
  • A program figyelmet szentel az Alternatív jövedelemszerzést biztosító gazdasági tevékenységek támogatására is. Pályázni lehet például termék és szolgáltatás fejlesztésével, piackutatással, a házi és kézműipar fejlesztésével, vagy az élelmiszer-feldolgozás technológiáinak korszerűsítésével, illetve a falusi turizmus versenyképessé tételével, ami magában foglalja a helyi termékek és szolgáltatások marketingjét, a természeti és épített örökség megóvását, fenntartható kihasználását.
  • A vidéki infrastruktúra fejlesztése és javítása érdekében pályázni lehet többek között a mezőgazdasági úthálózat fejlesztése, a helyi szennyvízkezelés megoldására, helyi piacok és felvásárlóhelyek kialakítására, vagy fejlesztésére. A SAPARD-program támogatja továbbá az informatikai, kommunikációs rendszerek fejlesztését, teleházak, teleposta-hálózatok és szaktanácsadási rendszerek létrehozását, valamint a vállalkozások célját szolgáló energiaellátás javítását.
  • A fentiekben felsorolt intézkedések közül – a program indulásakor – csak a Mezőgazdasági vállalkozások beruházásainak támogatására, a Mezőgazdasági és a halászati termékek feldolgozásának és marketingjének fejlesztésére és a Vidéki infrastruktúra fejlesztésére lehet majd pályázni. A többi intézkedésre a későbbiek folyamán – várhatóan 2003-ban – írnak ki pályázatokat.

    Pályázatokat nyújthatnak be – intézkedéstől függően – agrártermeléssel foglalkozó természetes és jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok és ezek integrációi, amelyek esélyesek arra, hogy a beruházás megvalósulásával életképesebbé és versenyképesebbé válnak. (A Mezőgazdasági vállalkozások beruházásainak támogatása esetén az árbevétel legalább 50%-ának mezőgazdasági tevékenységből kell származnia). Pályázhatnak még ezeken kívül civil szervezetek, vidéki települések önkormányzatai, képző szervezetek (munkaerőpiaci képzésre jogosult képző helyek, oktatási intézmények), szakképzési fejlesztő és szolgáltató intézetek, szaktanácsadói névjegyzékben szereplő szaktanácsadó szervezetek, vagy ezek konzorciumai, a vidéki települések és tanyák lakói, vállalkozói.

    Az érdeklődők a támogatási összeg nagyságáról – mely intézkedésenként eltérő – és még sok fontos, a SAPARD-programmal kapcsolatos kérdésről bővebb felvilágosítást kaphatnak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján (www.fvm.hu), a SAPARD Hivataltól (Budapest, V. Alkotmány utca 29., 374-3636), valamint a SAPARD Hivatal területileg illetékes regionális irodáiban (Miskolc – Mindszent tér 1., Nyíregyháza – Hősök tere 9., Szeged – Deák Ferenc u. 17., Zalaegerszeg – Petőfi Sándor u. 24., Veszprém – Radnóti Miklós tér 2., Kaposvár – Csokonai Vitéz Mihály u. 3., Budapest – XIII. Váci út 18.).

    Kónya Edit