MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A ló éve – a MUSTANG éve

A gabonagyomirtás „földjére” két évvel ezelőtt bevágtatott egy vadló. Ez a vadló a MUSTANG, ami nagyon sok búzatermelő jámbor segítőjévé szelídült az évek során. Szilaj erejét megőrizve küzd a gyomok ellen, vállvetve mind a kisüzemek, mind a nagyobb gazdaságok szakembereivel és tulajdonosaival.

2002-02
[ tartalomjegyzék ]

 

A kínai naptár szerint 2002 a ló éve. 2002 tehát a Mustang éve, és mindazoké, akik a Mustangot használják fel a gabona gyomirtására.

Miért kedvez a csillagok állása a Mustangnak? 2002-ben már két év tapasztalata áll a készítményt használók nagyszámú táborának háta mögött. Ezalatt az idő alatt a Mustang bebizonyította, hogy maradéktalanul megfelel mindazoknak a követelményeknek, amelyeket elvárnak tőle. Ilyen:

  • a megbízható hatékonyság,
  • a rugalmas felhasználási lehetőség,
  • a tartósan alacsony hektárköltség.
  • Az elmúlt évben a búzaterület majdnem egyharmadán, több mint 300 ezer hektáron használtak Mustangot. A készítmény tehát megtalálta a piacát, beilleszkedett a hazai gyomirtási technológiába.

    A két hatóanyag (flóraszulám és 2,4 D észter) kombinációja megfelel a mai igényeknek. A Mustang gyomirtó spektrumába tartozó 200 kétszikű gyomnövény között találjuk a hazai területek olyan veszélyes kártevőit, mint a ragadós galajt és az ebszikfüvet. Ellenük a készítmény 0,6 l/ha dózisa kitűnő hatékonyságú, hiszen a 8 centiméteres örvös galaj és a 20-25 cm nagyságú ebszikfű is biztonsággal irtható. 2002-ben a mezei acat elleni hatékony védekezés meghatározó eleme lesz a szántóföldi termesztésnek. A Mustangban található hormon hatóanyagot meg kell erősíteni, hogy komolyabb acatfertőzés esetén is megbízható védelmet nyújtson. Kombinációs partnerként a Dow AgroSciences három készítményt ajánl:

  • Ha korai gyomirtást végzünk, amikor a hőmérséklet még alacsony (5-10°C), akkor a Mustang 0,6 l/ha + Esteron (0,4 l/ha) kombinációt válasszuk. Az Esteron szintén 2,4 D észtert tartalmaz, így hidegben is kitűnő hatást nyújt, sőt a viaszos levelű gyomok ellen (mint a mezei acat) kifejezetten ajánlott, mert gyorsan és nagy mennyiségben szívódik fel a gyom levelébe. A hektárköltséget csak 500-600 forinttal emeli.
  • Ha a hőmérséklet meghaladja a 10°C-ot, a Mustang (0,6 l/ha) mellé adjunk 0,5 liter DMA-6-ot hektáronként, ami szintén csak néhány száz forinttal növeli a szerköltséget. Ezzel a készítménnyel a bokrosodás végéig biztonságosan permetezhetünk.
  • Ha a mezei acat nem csak foltokban, hanem szőnyegszerűen borít, vagy a következő évben a gabona után napraforgó kerül a földbe, esetleg megkéstünk a kezeléssel, akkor a szárbaindulás elejéig a Mustang 0,6 l/ha + Lontrel 0,2-0,3 l/ha kombináció használható. A Lontrel alkalmazása a gabonában mindig több évre szóló befektetés, mivel hatóanyaga – az állományban felhasználható gyomirtók közül – ennek szívódik le a legjobban a gyökérbe, látványosan csökkentve az acat következő évi újrahajtási erélyét.
  • Ha a hazai felhasználási adatokat elemezzük, szembetűnik a Mustang vonzó ára, ami kategóriájának vezető gyomirtójává emelte. 2001-ben a gyomok elleni védekezés hektáronkénti szerköltsége országos átlagban 3.108 forint volt (Kleffmann 2001). Ennél majdnem 15%-kal kevesebbet költöttek azok, akik Mustanggal gyomirtottak. E készítmény használata mellett szól az a tény is, hogy 2002-ben ismét igen kedvező áron kínálja a forgalmazó, azaz a gyomirtást idén is a tavalyi költségszinten oldhatják meg azok, akik: A ló évében – jó lóra tesznek.

    (x)
    Szabó István
    Dow AgroSciences