MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Lendületben az IKR Rt.

A szeptember 12–15-e között megrendezett Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok kiállításon 230 cég több mint 30 ezer négyzetméteren mutatta be termékeit és szolgáltatásait. A négy nap alatt több mint 150 ezer látogató kereste fel Bábolnát.

2002-02
[ tartalomjegyzék ]

 

A Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokon a kiállítások és a bemutatók mellett számos szakmai és tudományos konferencia zajlott, a kiállító cégek partnertalálkozókat és termékbemutatókat is tartottak.

New Holland-világpremier

Szaxon Attilát az IKR Rt. vezérigazgatóját először arra kértük, hogy visszatekintve a kiállításra, annak házigazdájaként értékelje a rendezvényt.

Egyértelműen sikeres négy napot zártunk, hiszen mind a kiállítók, mind pedig a látogatók száma meghaladta a korábbi években megszokottat. A mennyiségnél azonban többet mond a látogatók összetétele, amely valóban a szakmát, a mezőgazdaságban dolgozókat, az abból élőket reprezentálta.

Ez a külső kiállítók számára is elégedettségre adott okot, hiszen érdemi üzleti megbeszéléseket folytathattak a potenciális vásárlókkal – mondta a vezérigazgató.

Egyértelműen jó döntésnek bizonyult az IKR „behozatala" a központba, hiszen így mindent egy helyen tekinthettek meg a Bábolnára érkezők. A rendezvényen a világ élvonalát képviselő technológiákat láthatnak az idelátogatók. A kiállítás kapcsán feltétlenül meg kell említeni, hogy világpremiernek adott otthont Bábolna, hiszen a New Holland cég itt mutatta be először a nagyközönség előtt futurisztikus kinézetű, CX jelzésű kombájnját.

Márkaváltás után piacvezető szerepben

Az év fontos és meghatározó eseménye volt számunkra a Claas-New Holland-váltás, amelynek szükségszerű oka a globalizáció volt, ami IKR-nyelvre lefordítva azt jelentette, hogy nem lehetett továbbra is két – a világpiacon egyébként konkurens – cég termékeit együtt forgalmazni – folytatta Szaxon Attila. – Az IKR azt a céget választotta, amelyik több pénzt képes fejlesztésekre fordítani.

Partnereinknek itt is szeretném megköszönni, hogy hűek maradtak az IKR-hez, hiszen ez lehetővé tette, hogy társaságunk – ezúttal már a New Holland kombájnokkal – mára ismét piacvezető lett a betakarítógépek területén.

2001-ben megmozdult a mezőgazdaság

Az IKR 2001-es évéről szólva azt emelném ki, hogy a termelők a korábbi évekhez képest jobb anyagi pozícióba kerültek, így bátrabban fogtak beruházásokba. Ez a folyamat jótékonyan hatott az IKR forgalmára, amely kb. 40 milliárd forint feletti árbevételt jelent. Ugyanakkor a partnerek jó részének tőkehiányos működése, a szinte általánossá vált halasztott fizetési mód és a szándékosan alacsonyan tartott árrések következtében viszonylag szerény, de stabil nyereséget várunk.

A termeltetési szerződések szintén komoly terheket róttak az IKR-re, ezért már most tárgyalásokat folytatunk a banki partnerekkel a kedvezőbb finanszírozási konstrukciókról.

Lendületben a gépforgalmazás

Nagy öröm számunkra, hogy gépforgalmazás a várakozást felülmúlva megélénkült mind a kombájnok, mind a traktorok tekintetében. A betakarítógépeknél a tervezett darabszámot közel megdupláztuk, traktoroknál pedig mintegy kétharmaddal növeltük. A gyártó New Holland cég maximális rugalmassággal és segítőkészséggel reagált a piaci felfutásra, maradéktalanul kielégítette a többlet igényeket.

A növekvő traktor- és kombájneladás a szó átvitt értelmében is húzza magával a kiegészítő munkagépek iránti keresletet, hiszen a minőségi alapgéphez érdemes beszerezni a hozzá leginkább illő munkaeszközöket is.

Az itt említett folyamatoknak köszönhetően a mezőgazdasági termelők egy jelentős része felkészülten fog az EU-hoz csatlakozni. A jelenlegi gépberuházási támogatások az EU-ban azonban nem léteznek, tehát aki teheti, hozza előre gépvásárlásait.

Az IKR partnerei között már eddig is jelentős számban szerepeltek a családi gazdaságok, így külön örömünkre szolgál, hogy a kormány kiemelten támogatni kívánja a versenyképes méretű családi gazdaságokat. A New Hollanddal közösen erre reagálva kedvezményes gépcsomagokat állítottunk össze, ami a családi birtokoknak a teljes gépigényét lefedi.

Üzletpolitikai elképzelések

Az IKR 2001-ben is folytatta már jól bevált üzletpolitikáját, ami egyfelől a meglévő hálózat állandó korszerűsítését, fejlesztést jelenti, továbbá új telephelyek létrehozását annak az elvnek mentén, hogy az országban mindenhol 100 kilométeres körön belül találjon a termelő IKR-telephelyet.

(x)