MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A Kverneland Csoport újdonságai

A 2001-es Hannoveri Agritechnika Kiállításon a Kverneland Csoport ismét jónéhány olyan újdonsággal lepte meg a szakmát és a nagyközönséget, amelyek a cég mezőgazdaságigép-fejlesztő és -gyártó tevékenységének köszönhetően kerülhettek piacra.

2002-02
[ tartalomjegyzék ]

 

A látogatók a vetéstechnikai eszközök, a permetezőgépek, műtrágyaszórók, illetve a zöldtakarmánygépek, talajmunkagépek széles palettáján is számos új fejlesztésű berendezéssel találkozhattak.

Az Accord termékcsoport zászlója alatt állították ki az MSC (Multi-Seed-Combination) talajművelő vetőgépet, ebből is a 4 méteres változatot, amelyről már magyarországi tapasztalatokkal és mérővizsgálattal is rendelkezünk. A Gödöllői Gépminősítő Kht. eredményei igazolták és megerősítették az MSC-gépcsalád magyarországi létjogosultságát. A gép 2400 literes magtartállyal, a jól ismert és szabadalommal védett „Accord" adagolóegységgel, valamint egyedi fejlesztésű CX- és CX-Plus tárcsás vetőcsoroszlyával rendelkezik, amelynek behúzása akár 80 kg/csoroszlyáig is emelhető. A vetőegység után magtakaró seprűborona, vagy tömörítőkerék is rendelhető. A gép talajművelő-egységének tökéletes munkáját a támasztókerekekkel ellátott, 2 soros, változtatható vágásszögű, 510 mm-es csipkés tárcsa garantálja. A tárcsák által meglazított talajt a gumi kerékhengersor tömöríti vissza a vetés előtt. A talajművelő-vetőgép művelőút-automatikával, vagy vetésellenőrző monitorral is felszerelhető.

A Kverneland-termékcsoport kiváló minőségű ekéi, talajmunkagépei már régóta nemzetközi hírnévvel rendelkeznek – a több mint 120 évre visszanyúló tapasztalatoknak, a kiváló minőségű alapanyagnak és a mai napig titkos hőkezelési eljárásnak köszönhetően. A kiállításon újdonság erejével hatott a Kverneland LO típusú függesztett 6 és 7 fejes váltvaforgató eke, amelyet a gyártó a nagy teljesítményű (10-12 tonna emelőkapacitással bíró), 250-350 lóerős kerekes és gumihevederes traktorokhoz is ajánl, mivel ez a típus – traktortól és talajtípustól függően – barázdában és tarlón is tud dolgozni. Az eke hidraulikus fogásszélesség állítású, és természetesen a többi Kverneland-ekénél már megszokott kitűnő tulajdonságokkal is rendelkezik. Ezen kívül, mintegy szállítókocsit képezve, a biztonságos és kíméletes szállításához a gyár dupla szállító és mélységhatároló kereket is kifejlesztett, így az eke szállításkor féligfüggesztett kivitelűként működik.

Szintén az Agritechnika kiállításon mutatták be az új, 6,2 m munkaszélességű vontatott Taarup fűkaszát, amely így a 4000-es típuscsalád legnagyobb munkaszélességű fűkaszájává lépett elő. A gép a mai modern gazdálkodás igényeinek tökéletesen megfelel – központi vonórúddal rendelkezik, egy rend képzésére, szőnyegrend terítésére, két vagy négy rend egymás mellé helyezésére is alkalmas –, miközben ezek a kedvező tulajdonságok nagy területteljesítménnyel is párosulnak.

A 6,2 m munkaszélességről levágott terményt, két, 1,1-1,7 m szélességű rendbe helyezhetjük, a szélességet a rendterelő lemezekkel szabályozhatjuk. Ha a levágandó termény további szárítást igényel, akkor a gép úgynevezett terítőszárnyakkal is felszerelhető, amelyekkel a szőnyegrend-terítés művelete elvégezhető. A hátsó terelőlemez 180ş-os megfordításával (szerszám nélkül), illetve a rendterelő lemezek leszerelésével egyszerűen válthatunk át rendképzésből terítési funkcióba. A terítőszárnyak a központi vonórúddal együtt hidraulikusan mozgathatóak. A levágott termény így az egész táblán teljes munkaszélességben szétterítésre kerül. A fonnyadás azonnal megindul, biztosítva a beltartalmi értékek maximális megőrzését, javítva a készítendő takarmány minőségét.

A gép úgynevezett BX hidromotoros hajtású rendrakószalaggal is felszerelhető. Ezzel a megoldással a jobb oldali vágóegység által levágott termény a bal oldali vágórész által levágott rendje alá helyezhető, így a 6,2 m munkaszélességről lekaszált termény 1 (dupla) rendbe gyűjthető össze. A rend szélessége 2,0 és 2,75 m között alakítható, megfelelő leterheltséget biztosítva ezzel a következő művelet gépének (bálázó, önjáró szecskázó). Mivel a gép központi vonórúddal van szerelve, ezért a fűkasza a működtető erőgép jobb és bal oldalán egyaránt üzemeltethető. Vetélő mozgást végezve, két dupla rend egymás mellé rakható, vagyis a 12 m munkaszélességről levágott terményből egy rend képezhető, amelynek szélessége 3,75 m (igazodva ezzel a 4,0 m-es rendfelszedőhöz).

A nagy munkaszélességből adódóan a gép szállítóegységgel is ellátott. A szállítási pozícióból munkahelyzetbe (és fordítva) történő átállás könnyedén elvégezhető, két gomb megnyomásával a gép automatikusan szétnyit, illetve összecsuk. A Taarup 4062 C páratlan teljesítményével és sokrétű alkalmazhatóságával tökéletes munkagépe lehet a nagyüzemeknek és a bérvállalkozóknak.

Egy másik, a szálastakarmány-betakarítás műveletéhez kapcsolódó berendezés, a Taarup BIO bálázó és bálacsomagoló szintén a hannoveri kiállításon debütált. Már a gép neve is utal a kettős alkalmazás lehetőségére: a BIO egyrészt sejteti a növényi eredetű takarmányok előtérbe helyezését, másrészt a Bale In One (bála egyben) angol kifejezést is magába foglalja, utalva ezzel a bálázási és csomagolási műveltek egy géppel történő elvégzésére. A gép működési sajátosságának köszönhetően a bála még a bálakamra elhagyása előtt becsomagolható, így a bebálázott termény azonnal teljesen légmentes környezetbe kerül, biztosítva ezzel a kiváló minőségű takarmánykészítés lehetőségét. Ez a kombinált megoldás sem igényel magasabb energiafelhasználást egy normál bálázógép működtetésénél. A berendezés csak bálázásra is alkalmazható.

A tömörítést 18 db, 190 mm átmérőjű fém tömörítőhenger végzi, tökéletes bálatömörséget biztosítva. A csomagolás két csomagolófejjel történik. A fejek a bála körül nagy sebességgel forgó gyűrűre vannak rögzítve. A gyűrű hajtását két hidromotor végzi. A csomagolási műveletben az alsó tömörítőhengerek hidraulikusan hajtottak, s közben kapcsolatban vannak a gyűrű hajtásával, garantálva ezzel az állandó 50%-os csomagolófólia fedettséget. A csomagolás során a bálakamra felső része felemelt állapotban van, megfelelő rálátást adva ezzel a traktor kabinjából a csomagolási műveletre. Miután a csomagolás befejeződött, a bálakamra alsó részének lesüllyesztésével a bála kigurítható.

A Taarup BIO lehetőséget kínál a bálázási és csomagolási művelet egy menetben történő elvégzésére. Ezzel a kombinált megoldással – a hagyományos bálázási és csomagolási eljárásokhoz viszonyítva – a költségek jelentős része megtakarítható.

A Kverneland csoporthoz tartozó RAU cég rendkívül széles termékpalettáján a kis- és nagyüzemek, valamint a bérvállalkozók is megtalálják az igényeiknek megfelelő permetezőgépet. A gépek lehetnek függesztettek, 600-800-1000-1500 literes tartálytérfogatúak, eszközhordozó traktorra felépíthetők, valamint – a nálunk legelterjedtebb – vontatott kivitelűek, 2800-3800 liter tartálytérfogatúak. A vontatott gépekből a közepes és nagyüzemekben több mint 300 dolgozik Magyarországon, a tulajdonosok megelégedésére, évi 2-3000 ha teljesítménnyel.

A kilencvenes évek közepén a RAU cég egy olyan új fejlesztésű géppel jelent meg a piacon, amely légrásegítéses technológiát alkalmazott: ez a RAU AirPlus. Ilyen felszereltségű gépből több mint 90 öregbíti hazánkban a RAU márka hírnevét.

A 2001. évi Hannoveri Agritechnika Kiállításon a látogatók megismerkedhettek a legújabb fejlesztéssel, a Rau IBIS önjáró permetezőgéppel, amely hagyományos 18-36 m és AirPlus 18-24 m kivitelben is megrendelhető.

A gép erőforrása egy 180 LE teljesítményű, 6 hengeres Perkins motor. Az önjáró permetező négykerékhajtású, négykerékkormányzású és hidrosztatikus meghajtású. A pneumatikus rugózás 40 km/h haladási sebességet biztosít a közutakon. A szabad hasmagasság 110 cm, a nyomtáv pedig 180-200-225 cm között állítható. A széria kivitelű kerékméret 320/95R46, de kívánságra más méretű kerekekkel is szállítható. A tengelytáv 3,6 m, a teljes hossz 7,9 m a maximális szélesség pedig 3 m. A gép üres tömege 7200 kg. A vezetőfülke klimatizált, aktív szénszűrővel, légrugós vezetőüléssel ellátott. A permetlétartály 3000 l, a kimosó tartály 300 l, a kézmosó pedig 15 l térfogatú. A gép vegyszerbekeverő injektorral, belső és külső mosórendszerrel, és különböző keverőkörökkel van ellátva. A permetlé keverését és kijuttatását egy 260 l/min teljesítményű, hathengeres szivattyú biztosítja, ennek vezérlését automatika szabályozza, amely a szükséges paramétereket méri, és adott esetben beavatkozik. A berendezés GPS-rendszerrel is összekapcsolható.

A fent ismertetett Rau permetezők természetesen megfelelnek a Magyarországon bevezetésre kerülő növényvédelmi törvény előírásainak.

Kérjük, látogasson meg minket az Agro-Mash-Expo kiállításon, február 20-23-a között!

(x)
Starcz Tamás, Szűcs Andor, Szabó Tibor
Kverneland Hungária Kft.