MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

„Állandó, elégedett vásárlója vagyok a bábolnai termékeknek!”

Balogh Lajos, lövői sertéstenyésztő – édesapja példáját követve – az 1960-as évek óta foglalkozik állattenyésztéssel.

2002-02
[ tartalomjegyzék ]

 

A helyi TSZ-ben traktorosként dolgozott, majd 1992-ben kivált a szövetkezetből, és saját földjeit műveli. A megtermelt gabonát az állataival eteti fel. Kocái nincsenek, vásárolt malacokat hizlal, évente 120-140 hízót ad le. A malacokat a környékbeliektől, állandó beszerzési helyekről vásárolja, főleg azoktól, akik a bábolnai BF-20 termékcsaládot használják a malacnevelésnél.

Balogh úr, mióta etet bábolnai takarmányt, illetve Prémium sertéskoncentrátumot?

Amióta önálló tenyésztő lettem, azóta Prémiumot etetek, mivel a sokféle koncentrátum és takarmány közül ennek a minősége a legmegbízhatóbb – mondja Balogh Lajos. – Mivel nagyon jók voltak a tapasztalataim, megmaradtam a Prémium koncentrátum mellett.

Hol szerzi be a bábolnai takarmányokat?

Régi, elégedett vásárlója vagyok a helyi gazdaboltnak, ahol a falu fiatal és tehetséges kereskedője, Takács Vilmos szinte mindent meghozat a környékbeli termelőknek. Itt minden megtalálható, ami az eredményes gazdálkodáshoz elengedhetetlen. A gazdaboltban főleg sertéstakarmányt vásárolok, de tavasszal a baromfiak részére is itt szerzem be a bábolnai takarmányokat. A fő tétel a Prémium sertéskoncentrátum, amelyből havonta 1-1,5 mázsát vásárolok. A Prémiumból saját darálóval készítem a napi takarmányadagot.

Átlagosan 18-25 kg-os súlyban veszem a malacokat, amelyek 5-7 hónaposan érik el a megfelelő fejlettségüket, természetesen attól függően, hogy milyen súlyban (100-140 kg) lesznek leadva.

Miért döntött a Prémium sertéskoncentrátumok mellett?

Kiválóak a beltartalmi értékei, jó az illata, az állatok szívesen fogyasztják a belőle készített tápot. Fontos szempont, hogy elérhető áron lehet a koncentrátumhoz hozzájutni, s a vele felnevelt állatokhoz nagyon ritkán kell kihívni az állatorvost. Korábban gondot okozott a különböző alapanyagok (szója, premix stb.) beszerzése, most elég a saját gabona és a jó minőségű koncentrátum. Mióta Bábolna piacra dobta ezt a termékcsaládot, azóta állandó, elégedett vásárlója vagyok a terméknek.

Hogyan használja a Prémium termékeket?

A napi takarmányt (kb. 200-250 kg) két részletben adom az állatoknak, a darálnivaló gabonához folyamatosan adagolom a koncentrátumot, amely ezután az önetetőkbe kerül. A megadott bekeverési arányon nem spórolok, mert csak így tudok kedvező termelési eredményeket elérni.

Milyen változást vett észre az állományon, mióta a Prémiumot eteti?

Amióta ezt a koncentrátumot használom, a saját célra vágott disznónál is észrevehetően több a hús, nagyobb és formásabb a sonka, így szép húsos szalonnát lehet készíteni. Bár kevesebb a szalonna, de manapság már nem is ez a cél.

Részt vesz a március végéig tartó Prémium-etető akcióban?

Természetesen küldtem már be – a termékek csomagolásán megtalálható – Prémium-pontokat, remélem nekem is sikerül nyernem egy önetetőt, mert nagy szükség lenne rá. Mindenki nagy eséllyel pályázik, hiszen az Alföldi Állattenyésztési Napokon összesen 50 száraz és 50 kombinált önetetőt sorsolnak ki. A Pont Bábolna-akcióban is részt veszek, itt a beküldött, megfelelő értékű pontok után azonnal megkapja az ember az ajándékot.

Milyen további fejlesztési elképzelésekkel rendelkezik?

Az állomány létszámát, a bizonytalan piaci helyzet miatt valószínűleg nem növelem, viszont egyelőre csökkentést sem tervezek. A Prémium sertéskoncentrátum minősége remélhetőleg nem változik, ugyanis továbbra is ezt a terméket szeretném felhasználni, olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal kiegészítve, amelyeket szintén Bábolnáról vásárolok.

Balogh úr, köszönjük, hogy elmondta tapasztalatait, és ígérhetjük, hogy a Prémium termékeket a jövőben is a megszokott, kiváló minőségben szerezheti be.

(x)
Bábolna Takarmányipar Kft.