MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Agrártámogatás III. – Boldogulás gépekkel és jószágokkal

A jövedelmező és megfelelő színvonalú árutermelést produkáló mezőgazdasági tevékenység szinte kivétel nélkül mindig komoly befektetéseket igényel.

2002-03
[ tartalomjegyzék ]

 

Minden ágazatban igény lehet olyan új gépek és berendezések beszerzésére, amelyek árukban is tükrözik nyugati színvonalukat. A gazdálkodók többségének jövedelmi viszonyai alaposan elmaradnak ettől az árszinttől. Az állattartás ezen túl is további, jelentős költségekkel jár, gondoljunk csak az új állatállomány beállításának, minőségi cseréjének anyagi összefüggéseire. A gazdálkodás során tehát egyes beruházásoknál nélkülözhetetlen az állami segítségnyújtás.

A részletek taglalása előtt ismét felhívjuk olvasóink figyelmét arra, hogy terjedelmi okokból még egy-egy megcélzott témakörben sem szolgálhatunk teljes körű információval. Célunk csak az lehet, hogy felvillantsuk a támogatásokra vonatkozó paragrafusrengetegben megbúvó pénzhez jutási lehetőségeket. Aki e sorokból azt olvassa ki, hogy megalapozott tervei és tevékenysége alapján jogosult az állami segítségre, maga is böngéssze át a rendeleteket és paragrafusokat, hallgassa meg szakértők véleményét! Ha ez az összevetés is kiállja a próbát, a kérelmek és pályázatok benyújtása a siker reményével kecsegtethet.

Mezőgazdasági gépek

Az új mezőgazdasági erő-, munkagép és technológiai berendezések rendeletben meghatározott köre az idén is támogatottan vásárolható meg, illetve lízingelhető. A kérelmezők tevékenységük szerint egyaránt lehetnek növénytermesztők, állattenyésztők, vegyes-, erdő-, halászati vagy vadgazdálkodást folytatók. Az előző évi 20-25-30%-os vásárlásokra vonatkozó támogatási szintet az idén egységesen 25%-ban határozták meg. Ugyanakkor ebben az évben már nem hirdettek meg olyan támogatást, amely az elhasználódott, régi gépek javítását szolgálja.

Az áfa-mentes beszerzési költségeket alapul véve a földművelésügyi hivataloknál található jegyzékben felsorolt gépekre, berendezésekre, az ott közölt katalógusár alapján a végleges juttatás mértéke az éves gépbeszerezési költség 25%-a lehet, igénylőnként legfeljebb 50 millió Ft erejéig. Az egy éven túli lejáratú, legfeljebb 200 millió Ft hitel után a jegybanki alapkamat 40%-nak megfelelő kamattámogatás is igénybe vehető.

Az 5 millió Ft-ot meghaladó beszerzési költségű gépek részletfizetéssel történő megvásárlása is támogatható. Ehhez minden esetben megkövetelt a beruházási költség legalább 25%-ának megfelelő saját erő megléte. A nyilvántartásba vett családi gazdaságok 10%-os mértékű, további kiegészítő támogatást vehetnek igénybe.

A támogatás felvételének alapfeltétele a vásárlást vagy lízingelést megelőzően az illetékes megyei földművelésügyi hivatalhoz benyújtott és általa igazolt kérelem.

A hitelesített kérelem az adóhatóságtól történő támogatás igényléséhez csak az érvényességi idején belül használható fel, és legkésőbb 2002. november 30-án hatályát veszti. A vásárlást, illetve a lízingszerződés megkötését a beruházó az ellenjegyzett támogatási kérelem birtokában, az ellenjegyzés dátumától számított legfeljebb hatvan napon belül bonyolíthatja le úgy, hogy az igénylését ez időn belül az adóhatósághoz is benyújtja.

Természetesen a vásárlást számlával kell igazolni, s a gép megfelelőségét és elfogadott minőségét is tanúsítani kell. A támogatott lízingelést többek között legalább 3 éves futamidőhöz, a kifizetést pedig a kamatfizetésről szóló értesítő bemutatásához kötik.

Állattenyésztési támogatások

Az állattartás igen nagy szaktudást, figyelmet és rendszeres törődést igénylő foglalatosság. Egy-egy apró hiba nyomán is semmivé válhat a jövedelmező termelés esélye. A külső körülmények (termény- és abrakárak, állategészségügyi helyzet, értékesítési lehetőségek és árak) még tovább módosíthatják a végső eredményt. Így egyértelműen jelentős szerepe van annak, hogy a jövedelmezőség – illetve a veszteség elkerülése – érdekében a jogosultak minél szélesebb körben, s minden lehetőséget megragadva vegyék igénybe a támogatások mentőövét.

Az idén még nem tudunk élni az EU-ban alkalmazott, meghatározott állatlétszámhoz kötött kompenzációs támogatás eszközével, – bár a sertés és baromfi esetében ott sem nyújtanak termelési támogatást, csupán a sertéságazatban alkalmazzák az intervenciót. Nálunk egyelőre marad a tavaly is működő rendszer, vagyis a minőségi és állategészségügyi követelményeknek megfelelő tenyészállatok beállításának ösztönzése. Kisebb mértékű változás többnyire csak egy-egy címzett összegben tapasztalható.

A nőivarú állatokra vonatkozó támogatások általános feltétele többek között az, hogy az igénylő megfelelő tartási feltételeket biztosítson, gondoskodjon a szakszerű apaállat-használatról, állományának jelöléséről és nyilvántartásáról se feledkezzen meg, valamint tegyen eleget a meghatározott tartási kötelezettségének. Emellett a gazdálkodónak nyilatkoznia kell a termékértékesítés megoldottságáról, és köteleznie kell magát az induló állatállomány további tartására. A vemhesüsző-támogatás igénybevételének külön kitétele, hogy a vemhesítés húshasznú bika, vagy hústípusú magyartarka bika szaporítóanyagával történjen. A minőségi cserét ösztönző tenyészkoca-süldő beállítás csak akkor preferált, ha az állat hiteles törzskönyvi ellenőrzésbe vont tenyészetből származik, illetve több állattegészségügyi követelménynek is eleget tesz.

A tenyész-apaállatok után az adott fajta tenyésztőszervezete, vagy egyesülete által kijelölt hazai tenyésztésű, származási igazolással ellátott egyedeire vehető igénybe támogatás. A szaporítóanyag-használat akkor támogatott, ha a donor apaállat hazai minősítéssel, illetve mesterséges termékenyítési engedéllyel rendelkezik. A kancák mesterséges termékenyítésére a működési engedéllyel rendelkező termékenyítő állomások kaphatnak szubvenciót.

A baromfiszülőpár-támogatást igénylőnek OMMI-igazolással kell rendelkeznie a beszerzett állományról és annak tenyészetszámáról.

Tóth Szeles István