MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A mák gyomirtása

A mák aprómagvú olajos, egyéves, lágyszárú növény. Magyarországon – étkezési felhasználása mellett – a máktokból kivonható alkaloidok kinyerése céljából termesztik.

2002-03
[ tartalomjegyzék ]

 

Hazánk éghajlati adottságai igényeit kielégítik, így a mák az ország egész területén termeszthető. A növény számára a kezdeti fejlődés időszakában az alacsony hőmérséklet, a virágképződés idején viszont a meleg és a nagy fényintenzitás a kedvező. A legjobb máktermő területek a semleges pH-jú, meszes alapkőzeten kialakult csernozjom és erdőtalajok.

A mák vízigénye mérsékelt. Aprómagvú lévén, kelése során nagyon érzékeny a talaj cserepesedésre. A számára kiválasztott terület semmiképp ne legyen gyommagvakkal erősen fertőzött, a kalászosok jó előveteményének számítanak. Évelő pillangós és napraforgó után viszont ne vessük! Kukorica után sem ajánlott, mert a visszamaradó nagy szártömeg miatt a talajelőkészítés gondot okozhat. Rövid tenyészideje alatt csak a könnyen felvehető tápanyagokat tudja értékesíteni. Igényes a talaj foszfortartalmára, a mikroelemek közül pedig a bór jelenlétét igényli leginkább.

Vetését drazsírozott, vagy sugárkezelt vetőmagkeverékkel végezzük. A sugárkezelt magvak az ép magvakkal együtt kelnek ki, egyelni azonban az ültetvényt nem szükséges, a kikelt csíranövények ugyanis szikleveles állapotukban elpusztulnak, vagyis az optimális növényszám magától is beáll.

Vetésekor hektáronként egymillió ép csírát – 3-3,5 kg – kell a talajba juttatni, 35-40 cm-es sortávolságban, 1-1,5 cm vetésmélységben. Az ápolási munkák közül a legfontosabb a gyomok elleni védekezés, főleg a tenyésznövény fejlődésének kezdetén, amikor az igen érzékeny a gyomnövények okozta károsításra.

Hazánkban a mák két típusát, a tavaszi és az őszi fajtákat termesztik. Az őszi fajták – tőleveles állapotban – jól tűrik a téli fagyokat. Tavasszal vetett mák esetén a mélyszántást még ősszel el kell munkálni, és a telet követően, amint rá lehet menni a talajra, azonnal el kell kezdeni a vetést.

A termesztett mákfajtákkal szembeni fő követelmények: a tok magas alkaloidtartalma, az élénk kék színű mag, a nagy terméshozamú, szárszilárdságú, és betegségeknek ellenálló növény. Államilag elismert fajták: A1 (Szőke Tisza), Kompolti M, Kék Duna, Monaco, Kozmosz.

A mák gyomnövényei

A mákban márciusban tömegesen csírázhat a nagy széltippan, az ebszékfű, a pásztortáska, a pipacs, a mezei tarsóka, az árvacsalán fajok, a veronika fajok, a vadrepce, a repcsényretek, és a kenderkefű. Áprilistól megjelennek a melegigényes, nagytestű gyomok, amelyek a kultúrnövénnyel együtt fejlődnek. Ilyenek például a libatopfélék, a disznóparéjfélék, a keserűfűfélék, a kakaslábfű, a fakó muhar, a zöld muhar és a köles. Az évelő kétszikű gyomok közül a mezei aszat és a folyondár okozhat nagy károkat, míg az évelő egyszikűek közül a tarackbúza, a csillagpázsit, és a fenyércirok.

A védekezés lehetőségei

A máktermesztés számára lehetőleg olyan területet válasszunk, amely évelő egy- és kétszikűektől mentes, vagy ahol a tarlót az előző évben totális gyomirtószerrel kezelték. A mákot régebben hagyományosan mechanikai úton, 3-4 kapálással tartották gyommentesen, a növény ugyanis érzékeny a gyomirtószerekre. Hatásos a vegyszeres és a mechanikai gyomirtás kombinációja. A kelést megelőzően (preemergensen) veszélyes gyomirtószerrel kezelni a területét, mivel a mákra is veszélyes mindegyik szer. Ennek ellenére néha a gyomirtás elkerülhetetlen. Ilyenkor a permetezést a vetés után 8-12 nappal végezzük el, mikor a maghéj már megpattant, a csíra fejlődésnek indult, de még nem érte el a talajfelszínt. Ha ebben az időszakban hirtelen nagy mennyiségű csapadék hullik, a szer lemosódik a talajba, és kipusztíthatja a kultúrnövényt. A mák kelésekor preemergens szereket már nem alkalmazhatunk.

Korai vetés esetén semmilyen alapkezelés nem javasolt, mivel az áttelelő gyomokat a mechanikai védelem során úgyis kiirtjuk, a melegigényes gyomok pedig később kelnek.

Preemergensen felhasználható gyomirtószerek:

  • Dicuran 80 WP (dózisa preemergensen 1,2-1,5 kg/ha 300-400 l permetlében). Jól irtja a magról kelő egyéves egyszikűeket (kakaslábfű, muharfélék, nagy széltippan, ecsetpázsit) és egyes kétszikű fajokat (tyúkhúr, disznóparéj, pásztortáska). Az évelő gyomokra, valamint a pipacsra és a fehér libatopra hatástalan.
  • Tolurex 50 SC: (dózis 2,8-3,0 l/ha 200-400 l permetlében). Ugyanazokat a gyomokat irtja, mint a Dicuran 80 WP.
  • Pivot: Hosszú hatástartamú gyomirtószer, amely kevésbé károsítja a mákot, esetenként kisebb növekedés-visszamaradást okoz. Jól irtja a kakaslábfüvet, a muharféléket, a disznóparéjt, a labodaféléket, a libatopot, a vadrepcét, a parlagfüvet, a selyemmályvát. A szer nagy hibája, hogy bomlása túl lassú. A kezelést követő évben csak korlátozott számú kultúra vethető. Mákban történő felhasználása csak eseti engedély alapján történhet, amelyet az illetékes Növényvédelmi és Talajvédelmi Állomás ad ki.
  • Állománykezelés (posztemergens)

  • Legkorábban a mák 2-4 valódi lombleveles állapotánál kezdhetjük meg a kezelést.
  • Reglon: dózisa 2 l/ha. A mák 2-6 valódi leveles állapotánál kontakt hatású szer, a füstike és a libatop kivételével szinte minden szikleveles, illetve 1-2 leveles gyomot kiirt. Ha a gyomok már fejlettebbek, akkor a kezelés hatástalan. A mák a Reglonnal szemben toleráns, mivel a levelén levő viaszrétegről a szer lepereg. Kezeléskor ügyelni kell arra, hogy a viaszréteg minél zártabb legyen. A kezelés nem végezhető közvetlenül esők, viharos erejű szelek, éjszakai fagyok után, és nagy melegben – 25°C felett – sem. A Reglon Turbo gyomirtó szert ne használjunk, mert tapadószert tartalmaz, így a szer a mákon megtapadva azt elpusztítja.
  • Staran 250 EC: (dózis 0,8-1,0 l/ha). A mák 6-8 valódi leveles állapotánál használható. Kitűnően pusztítja a folyondár szulákot, a galajt, a repceféléket, a pásztortáskát, a tyúkhúrt.
  • Acenit 50 EC: (dózis 4,0-4,5 l/ha). A mák 4-6 valódi leveles állapotában használható. Elsősorban az egyszikűek ellen, pl. kakaslábfű, muhar, hatásos. Gátolja a disznóparéj, pipacs, keserűfüvek kelését is. Csak a csírázó gyomokat pusztítja. Mákban történő felhasználása eseti engedély alapján történhet.
  • Lentagran WP: (dózis 2,0-2,4 kg/ha, 350-400 l vízzel). A mák 8 valódi leveles korában használható. Használata esetén fitotoxikus tünetek megjelenhetnek, de a gyors ütemben fejlődő mák a perzselést hamar kiheveri. Jól irtja az ebszékfüvet, keserűfüveket, disznóparéj és libatopféléket.
  • Speciális egyszikű irtók

    A mákban egyszikű gyomnövények ellen használhatók a speciális egyszikű irtók, mint a Fusilade S, Targa Super, Agil 100 EC, Pantera 40 EC. Ezek alkalmazásához szintén eseti engedély szükséges.

    A gyomirtás során a szereket ne keverjük egymással. A többszöri kezelés nagyobb biztonságot és hosszabb hatástartamot biztosít.

    Betakarítás előtt, ha a gyomirtás nem volt megfelelő, vagy ha másodlagos gyomosodás lép fel a levelek leszáradása miatt, lombtalanításra a Reglone-t használhatjuk. A kezelés és a betakarítás között legalább 10 napnak el kell telnie.

    Szabó