MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Érdekességek és új üzleti szempontok a tojástermelésben

Az elmúlt években a tojástermelés mennyisége világszerte csak igen kis mértékben növekedett. Az ágazat fejlődését a hagyományos piac nem serkenti, hiszen ott jelenleg túlkínálat van, ami a termelőknek anyagi veszteséget okozhat. A túltermelésből következik – a részletes statisztikák mindezt meg is mutatják –, hogy a hagyományos héjas tojás értékesítése mennyiségben és árbevételben még csökkent is, ellentétben az új, tojásból nyert termékek forgalmával és jövedelmével. Ezek az új felhasználási lehetőségek a termelés egészére jótékony hatást gyakorolhatnak.

2002-03
[ tartalomjegyzék ]

 

Az ágazat jövőjét kutatva két irányban történnek előrelépések. Egyrészt a termelők folyamatosan keresik az állandó, biztonságos, nyereséges piacot, másrészről a kutatás, a bio- és mikrotechnika fejlődése tár fel újabb területeket a tojás hasznosítására.

A Nebraska-Lincoln Egyetem nemrég közzétett tanulmánya alapján a tojástermelés lehetőségeit új nézőpontból vizsgálhatjuk meg, hiszen az intézmény kutatói dolgozatukban tudományos igénnyek vizsgálták azt, hogy a tojást alkotó értékes alapanyagokat, összetevőket hogyan lehet az eddigiektől eltérő módon, szélesebb körben hasznosítani.

Amíg a 80-as években a megtermelt tojásmennyiség 10-12%-át hasznosították speciális termékként, addig napjainkra a nem hagyományos úton való értékesítés aránya elérte a 30%-ot. Ez az adat egyértelművé teszi, hogy a speciális termékek száma és piaci részesedése egyaránt növekedett.

Ezek közé az új, speciális termékek közé tartozik a kész keménytojás fagyasztott és folyékony kiszerelésben, az omlett, a tojáskolbász a gyorséttermek részére és a mélyhűtött áruk választékának bővítésére. Az élelmiszeripar részére szánt választékbővítés mellett más ágazatok is keresik a tojásból készített speciális termékeket.

Az összetevők vizsgálatából következik az a kérdés, hogy takarmányozással, vagy egyéb módon befolyásolhatjuk-e a tojás alkotóelemeinek arányát, öszetételét?

Jelenlegi ismereteink szerint a takarmány összetételének megváltoztatásával a tojás százalékos összetételét nem befolyásolhatjuk, a tyúkok étrendjébe bevitt ásványi anyagok, vitaminok célszerű adagolásával azonban az alkotóelemeken belüli, kis mértékű változásokat mégis elérhetünk. Az étrendváltozás hatását vizsgálva az élelmiszerbiológusok kiderítették, hogy a lenmagcsíra kedvezően alakítja a tojás sárgájában azoknak a zsírsavaknak az összetételét, amelyeket már a szívgyógyászat területén is sikeresen használnak fel.

A tojásból nyert termékek új felhasználási területei

Ellenanyagok a tojásban: a különböző tojásfehérjék, így a lysozyn és az avidin rendelkeznek antibaktericid tulajdonsággal. Az említett két tojásfehérje már keresett árucikk a piacon. Az immúnis tyúkok tojásában felhalmozott ellenanyagokat sikeresen használják mikroorganizmusok ellen, mind a humán-, mind az állatgyógyászatban.

A lecitin és tojásolaj felhasznált mennyisége fokozatosan nő az élelmiszer- a gyógyszer-, és a biotechnológiai iparban.

Antioxidáns hatás: az ipari takarmányozásban nélkülözhetetlen az antioxidánsok alkalmazása. A nagyobb testtömegű baromfik húsában kimutatható az alkalmazott kiegészítő anyagok jelenléte, így nem mindegy, hogy természetes, vagy mesterséges anyagokat használnak fel.

Ehető csomagolás: a tojásfehérjéből filmréteget készítenek, amely speciális védelmet nyújt, miután tiszta fehérjéből áll, izolál, és vízben oldódik. Az élelmiszeripar, a vegyipar és a gyógyszeripar már használja.

A tojáshéj: az utóbbi évtizedig értéktelen anyagnak számított, s tört zúzott formában csak egy szűk területen, kalciumpótlásra, műtrágyaként alkalmazták. Egy újszerű eljárásnak köszönhetően a tojás mészhéját a fehér membrántól elválasztják. A fehér membrán kollagén rostokból áll, amely jól hasznosítható.

A tojássárga membránját szövettenyészetekben hasznosítják.

A felsorolt új alkalmazási lehetőségek ellensúlyozhatják a túltermelés okozta veszteségeket, akkor, ha a kutatás és tudomány biztosította korszerű eredményeket körültekintően alkalmazzuk.

Alpár Balázs