MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Az Aurora® 50 WG-re alapozott kalászos gyomirtás összefüggései

Az Aurora® 50 WG piacra kerülése óta sok tízezer hektáron bizonyította kiválóságát, a kalászosok gyomirtásának egyik alaptermékeként épült be számos gazdálkodó eszköztárába.

2002-03
[ tartalomjegyzék ]

 

A bevezetése óta eltelt idő alatt írásban is többször közzétettük a termék biológiai hatására, hatásspektrumára, felhasználási paramétereire vonatkozó vizsgálati tapasztalatokat. Jelen cikkünkben az Aurora 50 WG alkalmazásával kapcsolatban két felhasználási területre – az őszi és a tavaszi kalászosok gyomirtására – koncentrálunk.

Az őszi kalászosok gyomirtásában – felhasználásukat tekintve – a tradicionális (MCPA, 2,4-D) hatóanyagok mellett igen jelentős teret nyertek a közelmúltban megjelent slágertermékek. Természetesen nem vitatjuk, hogy ezek a termékek – szerény hektárköltségük mellett – az eltérő gyomosodási körülmények között is a legtöbb problémára megoldást jelentenek, hiszen erről a felhasználók már tökéletesen megbizonyosodtak. Mi abban kívánunk most segítséget nyújtani, hogy bemutassuk; az Aurora egyes kombinációkban való jelenléte milyen további eredményeket produkál.

A karfentrazon-etil nem csak a leggyorsabb hatású hatóanyag, de mechanizmusának köszönhetően más anyagok gyomnövénybe való bejutását is segíti. Házunk táján maradva: az Aurora® + Jambol® kombináció hatássebessége lényegesen gyorsabb, mint az önálló Jambol®-é, Matrigal®-é, 2,4-D-jé. A kontakt Aurora® erősen roncsolja a gyomnövények szöveteit, fellazítja azok parenchímáját, így a felszívódó kombinációs partner hatása is gyorsabban érvényesül. Az Aurora® 50 WG-vel végzett kezeléseket követő 5. napon a fotoszintézisnek a nyomai sem lelhetők fel, a gyomok nem „haldokolnak", nem zöldellnek, még csak nem is sárgák, hanem egyszerűen feketére száradnak. Az Aurora® 50 WG-t bátran nevezhetjük a gyomirtás katalizátorának, hiszen a maga gyomirtó hatása mellett az egyébként lassan ható kombinációs partnerek (szulfonil-karbamidok, hormonok) hatását is felgyorsítja. Ennek kézzelfogható eredménye a gyomkonkurencia gyors kikapcsolása, a nagyobb élettér biztosítása a kultúrnövény számára. Mindez többletterméshez, azaz többletjövedelemhez juttatja a termelőt. Az Aurora® használata mintapéldája a pótlólagos befektetéseknek, megtérülése szinte rizikómentes. A diagramokon – három igen veszélyes gyomnövény példáján – az elmondottak jól érzékelhetőek.

A másik téma, amivel foglalkozni kívánunk, az a tavaszi árpában, különösen a sörárpában történő gyomirtás. Ismert, hogy a hormonhatású gyomirtó szerek a sörárpa fehérjetartalmát kedvezőtlenül befolyásolják. A 2,4 D, a dikamba és az MCPA használata sem önállóan, sem kombinációban nem ajánlott. Száraz időjárás esetén a probléma fokozottan jelentkezik, erre a 2001-es évben több példát is találtunk.

Kézenfekvő a kérdés, hogy melyik készítménnyel védekezzünk? Az Aurora® 50 WG minden olyan, fontosabb követelménynek megfelel, amely a sörárpa gyomirtásánál szóba jöhet. Ugyanis:

0 °C-tól használható, így a korai gyomirtásnál akadálytalanul kijuttatható, ami, mint ismeretes, döntő lehet a gyomirtás sikerében.

Hatásspektruma kiterjed a tavaszi árpában előforduló legtöbb kétszikű gyomnövényre, beleértve a T4-es életformájúakat is.

A termék kontakt módon hat, az árpa fehérjetartalmát semmilyen módon nem befolyásolja.

Hektárköltsége alacsony, vagyis igazán gazdaságos gyomirtást tesz lehetővé.

(x)
Tamás István
Magyar Kwizda Kft.