MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Permetezőgépek szezon előtti felkészítése – a növényvédelmi törvény jegyében

Gazdaságos és környezetbarát növényvédelmet csak jó minőségű, megfelelően felszerelt és jól felkészített permetezőgéppel lehet végezni!

2002-03
[ tartalomjegyzék ]

 

A mérlegelés a régi, korszerűtlen gépek leselejtezéséről, vagy további használatáról a jövőben már nem csupán a gépfelhasználó „magánügye". 2003. január 1-től ugyanis bevezetésre kerül a permetezőgépek kötelező időszakos felülvizsgálata, ahol nagyító alá kerül valamennyi használatban levő – 5 liternél (!) nagyobb permetlétartállyal rendelkező – permetezőgép. Amelyik nem felel meg a szigorú előírásoknak, mindaddig nem lesz használható, amíg a hiányosságokat az előírásnak megfelelően nem pótolták. A törvény alkotói ezzel a környező országokban már eredményesen alkalmazott eljárással kívánják kiszűrni az emberre és környezetre károsan üzemelő gépeket.

A ma forgalomban levő új permetezőgépek többsége már megfelel az Európai Unió elvárásainak, ezeknek a közelgő „vizsgán" sem kell „bukástól" tartaniuk. Az ellenőrzési rendszer bevezetése után pedig már kizárólag az olyan, ún. típusminősítéssel rendelkező gépek lesznek forgalomba hozhatók (ennek megszerzése a gyártó ill. forgalmazó feladata), amelyek megfelelnek a jelenlegi követelményeknek.

A régebbi permetezőgép-típusok nagy részén azonban kisebb-nagyobb átalakítások, illetve kiegészítések válhatnak szükségessé. Ilyen lehet például a technológiai tisztavíz-, a kézmosóvíz- vagy a vegyszerbekeverő tartály felszerelése, de esetenként indokolt lehet a nyomásszabályozó és szakaszolóegység korszerűsítése, a különféle fedélzeti elektronikák beszerelése (a végzett munkák folyamatos ellenőrzésére), a szivattyú, a szórófejek, vagy akár a teljes szórókeret cseréje.

Permetezőgépünk szezon előtti felkészítésénél tehát már ebben az évben érdemes a jövőre gondolni, és a szükséges alkatrészcseréket, vagy javítási munkákat a későbbi követelményeknek megfelelően elvégezni, illetve szakemberekkel elvégeztetni. Ezzel felesleges munkát és kiadásokat takaríthatunk meg magunknak, hiszen a szabványoknak nem megfelelő átalakításokat egy év múlva újra korrigálni kellene.

Előfordul, hogy a fentiek mérlegelése után legszívesebben azonnal lecserélnénk régi permetezőgépünket egy „csillogó-villogó új csodára", hiszen a kínálat – és a kísértés – igen nagy, a gyártók és forgalmazók szinte versenyeznek a vevők kegyeiért. Lelki szemeinkkel már-már udvarunkban látjuk a megálmodott gépet, az árak hallatán azonban lehet, hogy „még egy kis gondolkodási időt" kérünk. Ha régi gépünket rövidesen le kell majd selejteznünk, egy új árát viszont nem tudjuk kitermelni, más megoldás után kell néznünk: ez pedig régi permetezőgépünk felújítása, korszerűsítése.

A fentiekben – részben – felsorolt egységek cseréjével, illetve felszerelésével gépünket korszerű, minden követelménynek megfelelő állapotba hozhatjuk, amelynek költségei még mindig messze elmaradnak egy hasonló kategóriájú új gép árától. Az Agrio Magyarország Kft. szakemberei előzetes egyeztetés után a helyszínen felmérik a korszerűsíteni kívánt gépet, javaslatot tesznek a változtatásokra, majd a mérnöki terv és a felszerelni kívánt egységek elkészítése után néhány héten belül elvégzik a felújítási munkát.

A korszerűsítés mellett az AGRIO természetesen továbbra is ajánlja új permetezőgépeit, amelyek már ismertek szórókereteik tökéletes talajkövetéséről, rugózásáról és lengéscsillapításáról, összességükben pedig kiváló munkabírásukról és hosszú élettartamukról. (Szórókereteinket bármilyen régebbi géptípusra is felszereljük!) A minőség mellett árainkat igyekeztünk a hazai viszonyokhoz igazítani, hogy permetezőgépeink minél szélesebb közönség számára legyenek elérhetők.

(x)
Dr. Domjánné Nagy Dóra
Agrio Kft.