MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Interusz Kft.: Lendületben a hazai traktorgyártás

A közelmúltban megrendezett Agro+MashExpo kiállítás egyik rendezvényén, a helyszínen sorra kerülő sajtótájékoztatón ismerhették meg a szakújságírók, a mezőgazdasági lapok képviselői az Interusz Kft. tevékenységét.

2002-03
[ tartalomjegyzék ]

 

A társaság nem csupán a harmadik legnagyobb magyar traktorforgalmazóként mutatkozott be, hanem mint az első hazai traktorgyártó is; a cég traktorjai – köztük a tavalyi Agro-Mashexpón elismerő oklevelet elnyert LTZ-60A MB Tornádó és társai – egyre ismertebbek, keresettebbek a hazai vásárlók körében.

A sajtótájékoztatón a bevezető után dr. Hajdú József, az FVM Műszaki Intézetének osztályvezetője tekintette át a hazai traktorforgalmazás jelenlegi helyzetét.

Tudvalevő, hogy a magyarországi traktorállomány meglehetősen elöregedett. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az adott területre jutó munkagépek száma is kevesebb a szükségesnél. – Ahhoz, hogy a nemzetközi összehasonlításban és versenyben megálljuk a helyünket, a mostani 11300 mellé a következő években további 8-10 ezer új traktort kellene üzembe állítani, csak így lehetne a jelenleg mintegy 15 éves magyarországi gépparkot megfiatalítani – mondta az osztályvezető. – Ebben az esetben az egy munkagépre jutó mostani 50 hektár megművelendő területet az ideális 30-ra csökkenthetne.

A szaktárca képviselője azt is elmondta, hogy a hazai gazdaságok körében a 70-75 lóerős traktortípusok a legkedveltebbek, ezek gazdaságos, ésszerű választást jelentenek a farmer-, illetve családi gazdaságok számára. Az eladási darabszám tekintetében az MTZ – múltjának köszönhetően – továbbra is megtartotta vezető helyét. A közeljövőben a vásárlók egyre inkább a saját igényeiknek legjobban megfelelő gyártmányokat keresik. Ennek az egyre szélesedő vásárlórétegnek kínálhat megfelelő választási lehetőséget az LTZ-60 AB Tornado, amelyet a jól bevált MTZ alapjaira építve, a hazai piac sajátosságait figyelembe véve terveztek.

Dr. Hajdú József előadását követően Egri András a gép üzletág vezetője köszöntötte a résztvevőket. Elmondta; munkatársaival együtt különösen büszkék arra, hogy az elmúlt évek sikertelen kísérletei után az Interusz az a cég, amelyik megvalósította a magyarországi traktorgyártás jónéhány évtizede létező elképzelését. A siker több cég összefogásának eredményeként születhetett meg, az együttműködés további hozadéka pedig az a magas szintű gyártáskultúra lehet, amelynek mostani létrejötte a beszállítók jövőbeni fejlődése szempontjából is meghatározó.

Egri András a sikerek mellett azokról a nehézségekről is szólt, amelyek a cég termékének értékesítését, az eddiginél is szélesebb körű elterjedését akadályozhatják. Ahhoz, hogy a minőség további javítása mellett a traktor versenyképes árát megőrizzék, hathatós kormányzati, illetve minisztériumi támogatás is szükséges, hiszen a hazai járműgyártás csak megfelelő gazdasági környezetben tud talpon maradni.

Ezt követően a sajtó képviselőinek kérdéseire válaszolva elhangzott, hogy az elmúlt két év belföldi forgalmi adatai alapján a mintegy 15 főt foglalkoztató Interusz Kft. dinamikus növekedést mondhat magáénak: – 2000-ben huszonöt, a tavalyi évben további 39 százalékkal növelték forgalmukat. Mindezt főként kitűnő értékesítési hálózatuknak tudhatják be, amit 2001-ben – jelenleg 22 egységből álló – márkakereskedői hálózat kiépítésével is kiegészítettek.

A tájékoztató során a legtöbben természetesen a cég büszkesége, az LTZ-60ABM Tornádó főbb adatai iránt érdeklődtek. Ezek a következők:

Az LTZ 60 ABM Tornádó 51 kW (70 LE) teljesítményű, négykerékmeghajtású, közvetlen befecskendezésű, négyütemű, dízelüzemű, univerzális mezőgazdasági traktor. Bevezető ára 2,55 millió Ft + Áfa

A jármű alváza, motorja és elektromos, hidraulika- illetve egyéb rendszereinek fő elemeit Oroszországban gyártják. Itthon a következő részegységek kerülnek beépítésre: Hazai gyártású biztonsági kabinfülke, ülés, biztonsági öv, műszerfal és műszerek. Taurus kerékabroncsok, magyar – műanyag – karosszériaelemek, akkumulátor, hidraulikacsatlakozók, kormánykerék, ACV-40 vonófej. A kerékpántok Lengyelországból, az elektromos berendezések Szlovéniából származnak.

Reméljük, a közeljövőben minél többen személyesen is megtapasztalhatják a traktor előnyeit!

Kriszta