MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

GOAL-előny a napraforgóban

(DAS Hungary) A labdarúgó világbajnokság évében a napraforgótáblákon is sor került a hagyományos tavaszi fordulóra.

2002-03
[ tartalomjegyzék ]

 

Az idén jóval több terület nevezett be a bajnokságba, mint az elmúlt esztendőkben. A döntőt ugyanaz a két csapat vívta, akik a legegyenletesebben és a legkitartóbban teljesítettek az előző évtizedben: a GYOMOK és a GOAL.

A kemény taktikai csatát hozó mérkőzés összefoglalója sok olyan tanulságot hozott, ami a felnövekvő új generáció számára is követendő tapasztalatot jelent.

Az alapozás a GYOMOK-nak sikerült jobban, hiszen az elmúlt évben tömegesen szerepeltek a napraforgótáblákon, és az időjárás segítségével, jobb hajrával több helyen megnyerték a mérkőzést. A hozzáértő szakemberek viszont a GOAL felkészülését is sikeresnek értékelték, hiszen ez utóbbi kitűnő technikai tudását jól tudta kamatoztatni a száraz körülmények között.

Az idei döntőt végig száraz, meleg időben játszották. A mérkőzés helyszínét gondosan előkészítették, a pálya aprómorzsás felszíne mindkét csapat számára optimális feltételeket teremtett. A stadionban teltház volt, a hangulatot csupán a lelátókon nagy számban helyet foglaló ellendrukkerek rontották.

A bírói sípszó elhangzása után a GOAL vezethette az első támadást. Ez rögtön eredményt hozott, mivel a kettős kontakt hatást biztosító herbicid filmet egy tökéletesen kivitelezett akcióban már a mérkőzés elején sikerült kialakítania. A száraz meleg éreztette a hatását az ellenfél lanyha, elképzelés nélküli játékában. A GYOMOK nem találták a labdát, támadásaikat a GOAL még a talajfelszínen visszaverte. Az eső hiánya miatt a GYOMOK egyetlen védekezési lehetősége az időhúzás maradt. A GOAL védelme eközben nem csak a saját térfelét, de az egész napraforgótáblát is sziklaszilárdan kézben – illetve tisztán – tartotta.

Időközben a táblán megjelentek a napraforgónövények. A mérkőzés ettől a pillanattól kezdve még izgalmasabbá vált, hiszen a GOAL-nak minden tudására szüksége volt, hogy a kultúrnövényt megvédve biztosítsa annak zavartalan fejlődését a gyommentes területen. Ebben segítségére volt legendás tulajdonsága, az, hogy vízben nem oldódik.

A GYOMOK folyamatos cserékkel próbáltak frissíteni, így a cserepadra került a disznóparéj, a libatop, a vadrepce, és pályára küldték a szívós, kitartó játékáról híres selyemmályvát és csattanó maszlagot. A cserék után a GYOMOK átvették a kezdeményezést, folyamatos támadásokat vezettek, de a pályán az történt, amit a GOAL akart. Eredményesen tartotta tisztán a teljes pályát, széles hatásspektruma az ellenfél számos és sokféle stílusban futballozó játékosa ellen bizonyult hatékonynak. A következetes stratégia, a szervezett irányítójáték révén az időközben hullott csapadék sem gyengítette a GOAL teljesítményét, amely csapat végig jól látott a pályán, és mindig a kellő pillanatban avatkozott be, blokkolta az ellenfél támadásait.

A mérkőzés hajrájában a GYOMOK-nál játékra jelentkezett az utolsó ász: a parlagfű. Ez a kellemetlen stílusáról és káprázatos egyéni teljesítményéről ismert játékos maradt a GYOMOK egyetlen reménye. A parlagfű egészen mélyről és nagy számban indította támadásait, a lelátókon többször is döbbent csend kísérte a veszélyes akciókat. A GOAL-nak mozgósítania kellett utolsó erőforrásait, hogy az oly hosszú ideje kialakított herbicid filmje a meccs végéig kitartson.

Az utolsó percekben a GOAL eredményes védekezési stratégiáját azonban már a táblán erőteljesen fejlődő napraforgónövények is szépen segítették. Köztudottan jó csapatjátékuk az idén is hozta a várt eredményt: a napraforgó 6-8 leveles állapotában felhangzott hármas sípszó végett vetett a mérkőzésnek, amit a GOAL 1 l/ha dózisban kijuttatva nyert meg a GYOMOK ellen.

A meccset követő sajtótájékoztatón elhangzott szakmai értékelés szerint a győzelem a következőknek volt köszönhető:

  • kitűnően elmunkált, aprómorzsás talajfelszín;
  • az 1 l/ha dózisban kijuttatott GOAL a talajhoz erősen kötődve tartós herbicidfilmet tudott kialakítani;
  • nagyobb függetlenség a talajnedvességtől;
  • hosszú tartamhatás, ami a veszélyes selyemmályva, csattanó maszlag és parlagfű ellen is hatékony gyomirtást tesz lehetővé;
  • a GOAL használata nem korlátozza a vetésforgót, utána bármi vethető;
  • korai poszt (2-4 leveles napraforgó) kijuttatás esetén sem okoz tőpusztulást;
  • kitűnő kombinációs partner:
  • száraz körülmények között: Treflan 1,8 l/ha vetés előtt bedolgozva, majd Goal 1 l/ha kelés előtt kijuttatva,

    egyszikűgyom-fertőzés, kevés csapadék esetén:

    Goal 1 l/ha kombinálva az olcsó Trophy 1 l/ha (1,5% humusz fölött) dózisával, 1,5% humusz alatt a Dimetenamid megfelelő dózisával;

    erős csattanómaszlag-fertőzés esetén: Goal 1 l/ha + prometrin 2 l/ha.

    (x)
    A mérkőzést támogatta
    a Növényvédelmi Szak(mérnök)névsor
    és a Dow AgroSciences.
    Szabó István