MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Saaten Union – innovatív nemesítés és versenyképesség kukoricában is

A Saaten Union-nak, Németország vezető nemesítőházának eddigi magyarországi tevékenységét olyan sikeres fajták bevezetése jellemezte, mint pl. az őszi árpák között a NELLY, a CAROLA, a tritikálék terén a FILIUS és LUPUS fajták, a sörárpák esetében pedig a THURINGIA, vagy a kiemelkedő termőképességű ANNABELL. A sor tovább folytatható a jól ismert VALESCA, ORKÁN, LENZO és RASMUS repcékkel.

2002-03
[ tartalomjegyzék ]

 

A Saaten Union 37 éves fennállása óta mindig is arról volt ismert, hogy különösen nagy hangsúlyt fektet azon termékek kifejlesztésére, amelyek jelentősen javíthatják a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségét. Valószínűleg már nem kell sok időnek eltelnie ahhoz, hogy a RAPID hibridrozs, az ARTUS és KAPITAN hibridrepcék után megérkezzen az első hibridbúza is.

A Saaten-Union Németország egyetlen nemesítőháza, mely teljes termékpalettát kínál a növénytermesztéshez, ezért magyarországi leányvállalatának sem lehet más célja, mint az, hogy a lehető legszélesebb fajkínálattal és azon belül a termelők érdekeit legjobban szolgáló fajtaszortimenttel jelenjen meg a hazai piacon.

Ennek a fejlődésnek érkezett el idén tavasszal a következő állomása azzal, hogy a Saaten Union Hungária Kft. 2 hibriddel bekapcsolódott a kukoricavetőmag-piac „ádáz küzdelmeibe". Tette mindezt abból a meggyőződésből, hogy a Saaten Union kukoricanemesítője, az SWS rendelkezik azokkal a magyarországi tapasztalatokkal, amelyek – párosulva a több hazai állomáson elvégzett szelekciós és kutatómunkával – megalapozhatják a Saaten Union hibridkukoricák sikerességét.

Az idén bevezetésre kerülő URANUS (FAO 320) és ZAMORA (FAO 460) hibridek az elmúlt években kiváló termőképességük, jó vízleadásuk mellett termésstabilitásukkal bizonyították alkalmasságukat mind az OMMI-, mind a demonstrációs kísérletekben. A hibridkínálat legújabb tagja a SUM 420 (FAO 420) lesz, melynek állami elismerésére az elmúlt hetekben került sor. A Saaten Union bővülő hibridkínálatának nem az a célja, hogy öncélúan gyarapítsa az államilag elismert hibridek már amúgy is nagyszámú táborát. Az egyre erősödő piaci verseny, a termelők és a feldolgozók részéről megfogalmazott igények jelentik számunkra azt az ösztönzést, amelyek alapján az SWS a magyarországi nemesítését és a Saaten Union a fajtapolitikáját kialakítja. A jövő reménybeli hibridjeinek felkutatása mellett legalább ekkora hangsúlyt kell hogy kapjon a már elismert hibridekhez kapcsolódó információszolgáltatás. Mert minden termelő, aki a Saaten Union hibridjét választja, hozzá kell hogy jusson azokhoz a hibridspecifikus minőségi (keményítőtartalom, emészthetőség, energiatartalom, stb.) és technológiai információkhoz, amelyek lehetővé teszik számára a terméspotenciál maximális kiaknázásának, illetve a készáru legoptimálisabb felhasználásának lehetőségét.

Az állandóan változó, sokszor szélsőséges piaci és természeti viszonyok közepette a fajták szerepe a jövőben visszavonhatatlanul erősödni fog mindamellett, hogy a fajtaválasztásban egyre hangsúlyosabbá válik a nemesítőházzal szemben tanúsított bizalom. A bizalom első pilléreit a Saaten Union már elhelyezte, és ezek olyan alapok, melyekre bátran lehet építkezni.

(x)
Blum Zoltán
Saaten Union Hungária Kft.