MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Vevőtalálkozó az AXIÁL Kft. szakmai bemutatóján

A közelmúltban Lajosmizsén került sor a bajai székhelyű Axiál Kft. szakmai bemutatójára és az azt követő sajtótájékoztatóra.

2002-03
[ tartalomjegyzék ]

 

A rendezvény alkalmat adott arra, hogy a partnerek és az érdeklődők megismerjék a cég eddigi, több mint egy évtizedes működésének eredményeit. Az Axiál elmúlt évi sikerei közül is kiemelkedik az a 2001-ben megkötött együttműködési megállapodás, amelynek értelmében a társaság elnyerte a Claas cég magyarországi, kizárólagos márkaképviseletének a jogát.

„A szolgáltatás fontosabb, mint a nyereség, a nyereség nem cél, hanem a szolgáltatás eredménye" – kezdte tájékoztatóját Harsányi Zsolt, aki elmondta, hogy az Axiál Kft. is ennek a Henry Ford-tól származó kijelentésnek a jegyében végzi tevékenységét. A fejlődés során elért cégeredmények e program helyességét igazolják. Az 1991-ben 100 ezer forint törzstőkével megalapított, 2 főállású munkatárssal induló, Zetor és ZTS-alkatrészeket forgalmazó cég tevékenységi köre az utóbbi években jelentősen kibővült, bevételei pedig megsokszorozódtak.

Az Axiál jelenleg három fő területen, a gépforgalmazásban, az alkatrészellátásban, illetve szervizszolgáltatással segíti partnerei eredményes működését, mégpedig úgy, hogy versenyképes árakon korrekt szolgáltatást nyújtva, megbízható minőségben végzi munkáját.

Az ügyvezető igazgató a legutóbbi időszak eredményeit számokkal is érzékeltette. Elmondta, hogy 2001-ben a mezőgazdaságigép-piac jelentősen bővült, és ez az Axiál forgalmában is határozottan érzékelhető volt. A társaság összforgalmán belül a korábbi esztendőhöz képest mintegy 25 százalékkal bővült az új gépek forgalmazásának részaránya, így az ebből származó bevétel elérte a 10,4 milliárd forintot.

A jelenleg 14 telephellyel rendelkező, 293 munkatársat foglalkoztató cég ezzel az eredményével az üzletág egyik meghatározó szereplőjeként 11%-al részesedik a magyarországi géppiac forgalmából.

Ennél is meghatározóbb a társaság alkatrészpiaci jelenléte; a 2001-es 40 százalékos részesedés ugyanis azt is jelenti, hogy az Axiál 1998 óta biztosan őrzi piacvezető pozícióját.

A cég már eddig is számos, nemzetközi hírű mezőgazdasági munkagép – így többek között a Landini traktorok, a Sulky műtrágyaszórók és vetőgépek, a Magyarországon piacvezető Manitou rakodógépek vagy az Annaburger trágyaszórók – kizárólagos képviseleti jogát elnyerte.

Emellett is kiemelkedő eredménynek tartják a Claas kizárólagos márkaképviseleti jogának megszerzését. A Claas a világ negyedik legnagyobb mezőgazdaságigép-gyártója, amely elsősorban betakarítógépek gyártására specializálódott. Európában minden harmadik eladott kombájn a Claas terméke, járvaszecskázója pedig a világon piacvezető.

A Claas a kombájnokon kívül önjáró silózókat, fűkaszákat, rendkezelőket, rendterítőket, kör- és nagybálázókat, rendfelszedő kocsikat, eszközhordozó traktorokat és gumihevederes traktorokat gyárt. 2001-ben a cég közel 90 éves történetének legmagasabb forgalmát érte el, amely az előző évhez képest 7%-os növekedést jelent. A piaci pozíció megerősítéséhez nagyban hozzájárult, hogy a Claas kibővítette azokat a pénzügyi lehetőségeket, amelyek partnereik gépvásárlás esetén igénybe vehetnek.

A Claas már 31 éve jelen van a magyar piacon is, azóta itt mintegy 6000 kombájnt értékesített. Az Axiál Kft. kizárólagos forgalmazóként 2001-ben közel 6 milliárd forint értékben adott el új Claas gépeket, főként kombájnokat és adaptereket.

A sajtótájékoztató végén, az eredmények összegzésén túl Harsányi Zsolt szólt az Axiál idei évre vonatkozó terveiről, amelyek között a gépforgalom erőteljes növelése, az alkatrészkínálat további szélesítése és a szervizkapacitás növelése szerepel.

Emellett megkezdik az Axiál logisztikai központjának építését, új telephelyet kívánnak vásárolni Kelet-Magyarországon, és egy bajai használtgép-központ megnyitását is tervezik. Az ügyvezető igazgató összefoglalásképpen elmondta, hogy az Axiál Kft. partnereivel a jövőben is hosszú távon, a kölcsönös előnyök alapján kíván együttműködni.

FM