MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Jövedelmezően termeszthető a napraforgó a Hernád völgyében

A napraforgótermesztésben nálunk Borsod megyében, közelebbről is a Hernád völgyében voltak olyan kritikus időszakok, amikor kétségessé vált a napraforgó gazdaságos termesztése. Többen abbahagyták már térségünkben a termelést, mondván, hogy a napraforgó sikertelen ágazat. Tudjuk, hogy a termelés eredményességét alapvetően a termőhelyi feltételek, a biológiai alapok és a közgazdasági környezet befolyásolja.

2002-03
[ tartalomjegyzék ]

 

A közgazdasági feltételeket a termelőnek tudomásul kell vennie, azokon nem tud változtatni, ugyanakkor ha ismeri, hogy környezetében milyenek az ökológiai adottságok (éghajlat, talaj) és ismeri a napraforgó igényét, a termesztendő hibridek értékmérő paramétereit, ki tud alakítani egy hibridspecifikus technológiát. Befolyásolni tudja ezek a termésátlagra gyakorolt hatását, növelni tudja az elérhető termelési színvonalat.

Saját példámon keresztül, kisgazdasági, mondhatnánk családi gazdasági méreten gazdálkodva szeretném bemutatni, hogy igenis termeszthető napraforgó gazdaságosan a térségünkben.

A gazdaságos termeléshez sokoldalú és megalapozott információk szükségesek. Véleményem szerint a sikeres napraforgó-termesztésnek első és legdöntőbb feltétele a termesztendő fajta megválasztása. Ma, mint tudjuk széles fajtaválaszték áll a termelők rendelkezésére és sokszor a bőség zavarával küszködünk. Ahhoz, hogy meghatározhassuk, hogy melyik hibridet termesszük, előtte ki kell próbálnunk azokat, mennyire képesek alkalmazkodni a mi ökológiai feltételeinkhez. Erre kisérletet kell beállítani. Ez mindenképpen többletmunkát jelent, de ez alapján döntheti el a termelő, hogy biztonsággal mely hibridet tudja termeszteni.

A földterület, ahol a kísérletet végeztük 2001-ben, rendkívül elhanyagolt volt. Előző három évben parlagon állt, még a gyomírtás sem történt meg. Az őszi mélyszántás előtt végeztük el a nagytömegű gyom szárzúzását. Korán tavasszal, március 12-én, talajsimítózást végeztünk, mert a felület nagyon egyenetlen volt, és így a talaj kiszáradását is tudtuk mérsékelni.

A gyomnövények teljes borítással kikeltek, és április 26-án végeztük el a totális gyomírtást 5 l/ha Roundup bioaktív vegyszer felhasználásával. A gyomok leszáradása május elejéig tartott, ezért kitolódott a vetés ideje. A földterület Észak-Magyarország térségében Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén, a Vizsoly és Novajidrány közötti műút mellet található, 13 ha-os táblanagyságban. A talaj típusa kötött réti talaj, melynek pillanatnyi állapota erősen befolyásolja a művelést. A szomszédos területeken már termesztettek napraforgót, de nagyon gyenge eredményeket értek el, így többen azt mondták, hogy a már említett területeken jövedelmező napraforgó-termesztés nem valósítható meg.

Területünkön a csapadék összege ötven év átlagában 500-550 mm között alakult, de az utóbbi években a május csapadékszegény volt, ami az elvetett vetőmag egyenletes kelését hátráltatta.

2001 márciusában úgy határoztunk, közösen a SYNGENTA SEEDS KFT. képviselőjével, hogy a már említett 13 ha-os földterületen, 5 ha-on nagyüzemi napraforgó-fajtakísérletet állítunk be, és megvizsgáljuk, hogy kedvezőtlen talajon, késői vetésidőben mit tudnak a SYNGENTA által ajánlott NK napraforgó hibridek.

A 2001-es év különösen kritikus volt csapadék szempontjából. Májusban nem volt eső, majd június 18-30. között 81 mm, július 1-13. között 124 mm csapadék esett. Az aratásnak nem kedvezett a júliusi csapadék, viszont a napraforgó szépen fejlődött.

A parcellák a műútra merőlegesen helyezkednek el. Egy parcellába 75 cm-es sortávolságra 12 sor hibrid vetőmagot vetettünk el, melynek hossza 1112 m, szélessége 9 m.

Május 7-én tárcsázás előtt 50 kg/ha N hatóanyagot szórtunk ki ammónium-nitrát műtrágyából, és dolgoztuk be a talajba. Július 7-én 11 l/ha Alert gombaölő szert és 8 l/ha Damisol levéltrágyát permeteztünk ki a levélfelületre. A napraforgó már erre az időre szép fejlett volt, ezért az MTZ traktor elejére, a hasa alá csúsztatva lemezt szereltünk fel, hogy a növényt ne törje a gép.

Vetés után, május 10-11-én preemergensen Tiara 60 WG-Goal 1+1 l/ha vegyszert juttatunk ki. Sajnos a vegyszerezés ellenére a mezei acat gyenge hajtásai előjöttek, ezért június 8-án, és június 26-án sorközművelést végeztünk, így a gyommentesség elfogadható volt.

A parcellákhoz júliusban kiraktuk az ismertető táblákat, így gazdatársaink nagyüzemi táblaméretben tanulmányozhatták a hibridek növekedését.

A virágzás kissé később kezdődött a vetés és a kelés elhúzódása miatt, de július végén teljes virágzásban volt a tábla, augusztusban a kalapok szépen fejlődtek. Helikopterrel végeztük a deszikkálást, szeptember 13-án 5 l/ha Roundup bioaktív totális hatású levélherbicid vegyszerrel, így az őszi búza talaját gyommentessé tudtuk tenni.

A teljes leszáradás páradús, nedves, rossz időjárás miatt elhúzódott, így az aratást október 3-5-én végeztük el. A deszikkált állomány a nagyobb mennyiségü csapadék és a napközbeni magas páratartalom ellenére egészséges maradt. Sem tányér-, sem szártőbetegség nem volt megfigyelhető az állományban, köszönhetően a hibridek nagyon jó ellenállóképességének és az egyszeri gombaölőszeres védekezésnek.

A betakarítást 2055 Sampo finn gyártmányú kombájnnal végeztük 6 soros napraforgó adapterrel. Méréseket a napraforgó táblán a SYNGENTA SEEDS KFT. által biztosított mérleggel végeztük el. Parcellánként mintát vettünk, és a vizsgálatokat a Cereol Rt. martfűi laboratóriumában végezték el.

Mi úgy látjuk, hogy a napraforgó termesztés technológiáját betartva a kísérletbe beállított NK napraforgó hibridek Észak-Magyarország térségében biztonságosan termeszthetők (ld. táblázat). A hibridek jól tűrik a gyengébb minőségű talajt, a május eleji vetés sem volt késő és nem okozott termésveszteséget.

A május 9-i vetés a szárazság miatt nehezen kelt, május 25-én kezdett sorolni, de még utána is volt kelés, és ezek a növények júliusban utolérték az elsőnek kikelt növényeket. Betakarítás előtt, késői vetés esetén, szükséges volt a deszikkálás, és ennek köszönhető, hogy október első napjaiban jó minőségben voltak betakaríthatóak a hibridek. Végezetül nem közömbös, hogy a hektáronkénti nyereség legalább 24.000–25.000.-Ft az NK hibridekkel, így egy ARENA vagy ALEXANDRA hibriddel a termesztés jövedelmezőségi szempontból is biztonságos.

Kertész István
magántermelő