MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Fagyvédő öntözés

A gyümölcstermesztőknek évről évre gondot okoznak a termést veszélyeztető tavaszi fagyok. A virágzáskor bekövetkező fagykár megtizedeli a termést. A termesztők már eddig is sokat gondolkodtak azon, hogyan lehetne ezt kivédeni.

2002-03
[ tartalomjegyzék ]

 

Próbálkoztak szélmotorokkal, füstöléssel és öntözéssel. Mindegyik eljárásnak vannak előnyei és hátrányai is. A legegyszerűbb módszernek az öntözés tűnt, de ennek túl nagy volt a vízigénye: hektáronként 40-50 köbméter/óra és nagy mennyiségű jég is képződött a fákon. A Dan Sprinklers izraeli cég olyan fagyvédelmi öntözőrendszert fejlesztett ki, amely ezeket a hátrányokat kiküszöböli.

Magyarországon az első üzem próbája tavaly áprilisban volt Mórahalmon. Oltványi Gyula őszibarack-ültetvényében. A gyümölcsfákat 6 m x 4 m-es kötésben telepítették, hagyományos üstkoronát alakítottak ki, minden fánál egy szórófejet helyeztek el. A Dan 2001 hozamszabályozott szórófej vízintenzitása 35 l/h és 3,5 m-es átmérőben dolgozott. Ez a berendezés a hagyományos öntözésnél a lombkorona alatt, fagyvédelemkor pedig a lombkorona fölött öntözött. Óránként 7 köbméter vizet használt fel. Az egyik áprilisi éjszakán a hőmérséklet 3,5 °C volt. A fagyvédelmi öntözés 22 órakor kezdődött és másnap addig tartott, amíg a fákon a jég már magától olvadni kezdett. A képződött jég nem okozott semmiféle mechanikai sérülést a fákon, a szórófejek nem fagytak le és a virágokat sem érte fagykár. A termesztő elégedett volt az eredménnyel.

Az izraeli cég a fagyvédelmi öntözés kifejlesztésekor azokra a termelőkre is gondolt, akik sövényszerű termesztési rendszerben dolgoznak. Ezekben a gyümölcsösökben fölösleges az utakat is öntözni, elég csak a növénysorokat. Erre a célra fejlesztették ki a Flipper szórófejet, amelynek a vízigénye 28 l/h és 6-7 méterenként kell elhelyezni a növények fölött (a kordont tartó oszlopokra). Fagyvédelmi hatása 0,8-1,2 méter széles sávra terjed ki. Vízfelhasználása hektáronként 13-17 köbméter óránként. Nagyon népszerű ez az öntözési mód Mexikóban a csemegekukorica-termesztők körében, valamint Franciaországban az intenzív alma és körteültetvényekben. Hazánkban is minden bizonnyal nagy jövő áll a módszer előtt.

(x)
Gárdián Tibor
Aqua 2001 Kft.