MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A takarmánygyártás gépesítése, takarmánygyártó üzemek építése

Az elmúlt négy évben jó néhány olyan takarmánygyártó üzem létesült szerte az országban, amely az MJF Kft. és a MEC-ZOO fővállalkozás közös kivitelezésében épült.

2002-03
[ tartalomjegyzék ]

 

Ezek mindegyike a mai napig teljes kihasználtsággal, sőt, akár a tervezettnél magasabb munkaórában és teljesítménnyel üzemel. A magas színvonalon folyó termelés, partnereink eredményei, piaci sikerei elsősorban az üzemeltetőket dicsérik. Az elfogadott, igényelt premix-, vagy takarmányminőség gyártásához viszont elengedhetetlen a minőségi munka elvégzésére alkalmas, korszerű gépekkel felszerelt gyártóüzem.

Kis-, közepes-, vagy nagyüzemi gyártóknál – ha saját ellátásra, vagy továbbértékesítésre (is) termelnek – egyaránt különböző felszereltségre van szükség. Más és más berendezések alkalmasak az egyes állatfajok részére előállított takarmány gyártásához, de – már ránézésre is – szintén különböznek egymástól a premix-, vagy takarmánygyártó üzemek, attól függően, hogy kisebb, vagy nagyobb számú receptúrával dolgoznak, zsákos, vagy ömlesztve szállított árut állítanak elő.

Ma már a piac számára nem elegendő, ha a gyártók csupán szuper premix, premix, komplett premix, vagy más, homogén keverékek előállítására képesek. A gyártás alapvető követelményeinek teljesítése mellett meg kell oldani a keverék üzemen belüli, minőségromlás nélküli szállítását, vagy az alapanyagok megfelelő kezelését a betakarítást követő szárítás, tárolás, előkészítés során.

Csakis jó minőségű alapanyagból lehet megfelelő terméket gyártani, és ezt színvonalromlás nélkül kell a felhasználóhoz eljuttatni. A hazai takarmánygyártó-telepek működését látva az lehet a tapasztalatunk, hogy a rendkívül eltérő színvonalon és igényességgel működő üzemek többségénél a takarmányok alapanyagainak helytelen tárolásából, a takarmánygyártás rendszeréből, a kietetés eljárásának következményeként mintegy 5-33%-os többletfelhasználás, költségtúllépés jelentkezik. Ez azért is megengedhetetlen, mert ennél az ágazatnál 5% kiadási többlet akár a teljes jövedelmezőséget is veszélyeztetheti.

Ezen túl nyilvánvaló, hogy az állattartás során jelentkező egyes hibák – a szétnövés, a visszamaradás, az újracsoportosítás, a rossz férőhely-kihasználás – és a nyomukban keletkező károk egy jelentős része szintén a nem megfelelő takarmány használatának a következménye. Jelenleg is, de a jövőben még inkább jellemző lesz az a tendencia, hogy minőségi kételyek esetén, vagy ha valamilyen okból a termelők, forgalmazók egy részét diszkriminálni kell, akkor a fogyasztó, a fogyasztót védő felvásárló, a vágóhíd vagy a kereskedő az állati termékek előállításának teljes termékpályáját, ennek tanúsítását vizsgálja, amihez a takarmányt előállító üzem működésének felülvizsgálata is hozzátartozik.

Nos, ezzel nincs és várhatóan a jövőben sem lesz gondja a korszerű premix-, ill. takarmánygyártó üzemeknek, amelyek közül most példaként többet is megemlítünk, csak azért, mert mindegyik különböző felépítésű, működésű, mind más és más terméket állít elő. Ezek:

  • a Hungarobest Kft., Jászberény: 3 t/h báránytápgyártó-üzem
  • Szelei János, Jászberény: 2 t/h baromfi- és nyúltápgranuláló-vonal
  • Agroprodukt Rt., Pápa: 10 t/h ipari jellegű takarmánygyártás
  • Hungamix Kft., Herceghalom: premixgyártás sertések számára
  • Brhlik Farm, Békéscsaba: 2 t/h sertéstápgyártó, farmi jellegű üzem.
  • A termelés sikerének záloga – ha feltételezzük, hogy a jelentős, jónevű gépgyártók rossz minőségű gépeket nem gyártanak, forgalmaznak – az üzemek helyes tervezése, „összeállítása". A pontosan megfogalmazott megrendelői igényeket kiszolgálva a tervező-kivitelezőnek komplett üzemet kell megálmodnia, megterveznie, kiviteleznie, sőt, még a személyzet betanítása, majd később a működés vizsgálata, segítése is a tevékenységi körébe kell hogy tartozzon.

    E komplex rendszer működtetése számunkra olyan vállalható feladat, amelynek színvonalas teljesítésében rendszerünk megálmodójának, a „progettista" Signor Zuppiroli-nak mintegy 35 éves, jelentős számú üzem felépítése során szerzett tapasztalatai segítenek.

    Hálásak viszont elsősorban megrendelőinknek lehetünk, akik kiváló tulajdonosi odafigyeléssel, magas szakértelemmel, jó piaci kapcsolatépítéssel, s ezzel figyelemre méltó eredményességgel, jövedelmezően működtetik az általunk felépített üzemeket.

    (x)
    Molnár János
    MJF Kft.