MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

„Petroviczéktól csak minőségi árut kap!”

Petrovicz Pál és felesége 1997 óta foglalkozik kettős hasznosítású csirkék előnevelésével.

2002-03
[ tartalomjegyzék ]

 

A győrszemerei házaspár emellett – a szülői hagyományokat követve – bábolnai takarmányokat is forgalmaz. S bár a környékbeli állatállomány nagysága folyamatosan változó, a gazdálkodók a bábolnai takarmány mellett változatlanul kitartanak. Pár éve ugyanis még négy takarmánybolt működött a környéken, mára viszont már csak Petroviczék maradtak talpon.

Milyen tapasztalatokkal rendelkezik a bábolnai takarmányokkal kapcsolatban? – kérdeztük a forgalmazót.

Nagyon meg vagyunk elégedve ezekkel a termékekkel, mivel mindig kiváló, állandó minőségű árut kapunk Bábolnáról – mondta Petrovicz Pál. – A takarmányok, legyen az brojler-, malac-, vagy pulykatáp, egyaránt megérik az árukat. A nálunk eladott mennyiség a viszonylag kevés állat miatt nagyságrendjében nem tartozik a legjelentősebbek közé, viszont a legtöbb állattartó bábolnai takarmányt etet, mivel előbb-utóbb mindenki belátja, hogy a minőségi termékek használatának költségei megtérülnek.

Boltunkban a brojler-, a tojó- és a sertéstápok egyaránt megtalálhatók. Nagyon kedveltek a Gazdatáp-koncentrátumok, amelyek 5 kg-os kiszerelésben is kaphatók, ezen kívül többféle takarmánykiegészítőt is forgalmazunk. Emellett természetesen a vásárlók igényeit is maximálisan kielégítjük, beszerezzük azt, amit a megrendelő kíván.

A bábolnai takarmányokkal kapcsolatban azt is külön érdemes megemlíteni, hogy a tápok, koncentrátumok új csomagolása nem csak a mi tetszésünket nyerte el, hanem a vevők is kedvezően fogadták ezt a változást. Sokkal szebb egységesebb, a mostani kiszerelés, illetve, ami szintén elengedhetetlen, ez a csomagolás jobban kezelhető, a korábbihoz képest kevésbé csúszik, és a zsákok később is jól felhasználhatók.

Hol szerzi be a bábolnai takarmányokat?

Kelemen Frigyeshez, a koroncói márkaképviselőhöz tartozunk, akivel kitűnő a kapcsolatunk, annak is köszönhetően, hogy néhány napon belül helybe szállítva kapjuk meg tőle a friss árut. Nagyon fontos, hogy ne lejárt minőségű takarmányt forgalmazzunk, hiszen a vevő az első!

Mondana néhány szót a családi vállalkozásáról?

1997-ben kezdtük a gazdálkodást, jelenleg 1000-1500 db állattal foglalkozunk, amelynek fele Hampshire, fele pedig Shaver Farm fajtájú. Egy szezon alatt körülbelül 80-100 mázsa gyógyszeres Extra Brojler Indító takarmányt etetünk meg az állatokkal. Korábban Gazda Brojler Indítót használtunk, de mióta piacra került az Extra, csak ezt vásároljuk. 4 hétre adjuk le a csibéket. A fajlagos takarmányfelhasználás kevesebb, mint 2 kg. Nagyon fontos, hogy a takarmányt nem hígítjuk, aminek meg is van az eredménye. A környéken mindenki tudja, hogy Petroviczéktól csak minőségi árut kap, és ebben a bábolnai takarmánynak kiemelkedő szerepe van.

Próbálkozott ez alatt az 5 év alatt más cég takarmányaival is?

Amikor „nem futott olyan jól a szekér", kipróbáltuk az olcsóbb árfekvésű takarmányokat, saját gazdaságunk igényeinek fedezésére és forgalmazásra is, de ez az elképzelésünk helytelennek bizonyult. A csirkék nem gyarapodtak a megfelelő intenzitással, fáradékonyabbak voltak, általános állapotuk is rosszabb volt. Most már tudom, hogy hiba volt váltani. A bábolnai takarmányban viszont még nem csalódtunk.

Milyen az állomány egészségi állapota?

Tudom, hogy hihetetlenül hangzik, de abszolút semmilyen gond nincs, pedig az állatorvos havonta jön ellenőrizni.

Részt vesznek a március 1. és augusztus 15. között tartó brojlertápakcióban?

Már várjuk az új akciót, hiszen eddig is érdekesek voltak a bábolnai kezdeményezések. A Pont Bábolna akcióban az volt a jó, hogy az öszszegyűjtött pontjaiért az ember azonnal megkapta az ajándékot. A mostani akciónak mi a lényege?

A „Szárnyaljon velünk!" szlogennel induló nyereményjátékban az akciós brojlertápok csomagolásából ki kell vágni a pontokat, és 200 pont értékben be kell küldeni a címünkre. A résztvevők között fődíjként egy 2 fős egyiptomi repülős utat sorsolunk ki. Sok ajándék vár még gazdára, többek közt utazási utalványok, műszaki utalványok, illetve bábolnai takarmányutalványok, több százezer forint értékben.

Ez nagyon csábító, remélem, lesz egy kis szerencsénk, és mi utazunk Egyiptomba.

Egy utolsó kérdés: mik a tervei a jövőben?

Eddig is kis lépésekkel, önerőből jutottunk egyről a kettőre, így lesz ez a továbbiakban is. Terveink között szerepel egy nagyobb istálló felépítése a tojótyúkok részére, de ez is, mint minden, pénzkérdés.

Petrovicz úr, köszönjük, hogy rendelkezésünkre állt, a további munkához sok sikert kívánunk!

(x)
Bábolna Takarmányipari Kft.