MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A természet „zavara” és a repce védelme

Mára egyre inkább úgy tűnik, hogy hozzá kell szoknunk az átmenet nélküli időjárásváltozásokhoz. Valójában évek óta nincs igazi tél és nyár. Mi is nehezen viseljük ezt az állapotot, hát még a növények, amelyek fokozottabban függnek a fény- és hőviszonyoktól.

2002-04
[ tartalomjegyzék ]

 

A jelenleg is tartó gazdasági időszak – 2001 augusztusától napjainkig – sem mutatta a hazánkban megszokott nyárvégi, őszi, téli majd tavaszi időszakoknak megfelelő időjárási körülményeket, ehelyett jelentős, kiszámíthatatlan hőingadozások következtek be, mindvégig kevés csapadékkal. Évek óta tart a nyári és téli szárazság. Az elmúlt nyár közepén hazánk keleti felén volt csak megfelelő mennyiségű csapadék. Ott tudtak talajt előkészíteni és augusztus második felében repcét vetni, de a Dunántúlon nagy aszály dúlt, többek között a kukorica gyors leszáradása is ennek tudható be.

Majd szeptember elején megérkezett a csapadék, ami után sor kerülhetett a talajművelésre, ezt követően, szeptember 15-ike után lehetett csak a megfelelően laza talajba vetni. Ez az időpont azonban már megkésett a dunántúli repce optimális vetési idejéhez képest. Így nem is lehetett elvárni a kikelt növények jó felkészülését (8-10 leveles állapot) a korán megjött télre, amely már december elején beköszöntött, az egész hónapban folyamatos –13, –15°C-os hideggel, kevés hóval. Ezek a körülmények a későn vetett növényállomány többsége számára végzetesnek bizonyultak.

A korai, kevés csapadékkal kezdődő telet hasonló időjárás követte. A januárt és februárt napfényszegény, néha csöpörgős időjárás jellemezte, jelentéktelen mennyiségű csapadékkal. A kultúrnövények „aludtak”, nehezen tudtak lélegezni a szárazság miatt, ezért sokuk kiszáradt, helyenként egész táblákat kellett felmunkálni. Nem így a gyomok, hiszen márciusban, amikor a repcetáblákat megszemléltük, tapasztalhattuk, hogy azok tele voltak fejlett pipaccsal, a fenti időjárás ugyanis leginkább e növények kelésének kedvezett. Így a korai műtrágyázás és permetezés eredményeként a táblákon csodálatos pipacspéldányokat láthattunk, amelyek elnyomták a március elején meginduló repcét, elvéve tőle a fényt, felhasználva a kevés vizet és a tápanyagot.

Aztán a márciusi eső – mintegy 60 mm – és a nagy meleg megérkezése után a repcék fejlődése is megindult. Ahol a repcének sikerült a gyomok fölé terebélyesednie, ott a fényhiány miatt a pipacs lemarad, de a ritka, vagy foltos vetésekben a gyomnövény jelentős virágzására számíthatunk.

A korán kihulló pipacsmag a repcében nem zavaró, de az abból kikelt növény a vegetáció idején folyamatosan elszívja a vizet és a tápanyagot, aminek következtében a repce nem tud megfelelően elágazódni és több magot hozni. A pipacsmag a következő évi búzavetésben is ottmarad, s majd onnan kell kiirtani, a gabonában ugyanis könnyebben vihető végbe ez a művelet. Ebből az következik, hogy a búzatáblákban az idén is figyelni kell a pipacs megjelenésére, és mivel ebben az évben ehhez különösen kedveznek a feltételek, nagyobb adagú permetezéssel kell a jövő évi repcetáblák jelenlegi búza-vetésterületeiben a gyomokat kipusztítani. Mindig kétéves növényvédelmi programban kell gondolkodnunk, mert a pipacs, ez a kétszikű, nem szívós gyom az enyhe teleket jól tudja hasznosítani, – ezért is maradhatott fönn az évezredek folyamán.

Ezekben a hetekben sor kerülhet a repce második permetezésére is, amit lehetőleg a növény zöldbimbós állapotában, szántóföldi géppel, a művelőúton és hosszú hatású szerrel végezzünk. A permetezés idejét vagy a sárgatálas, vagy a hálócsapásos módszerrel megállapított kártevő-egyedsűrűség határozza meg. Az időjárástól függően lehet esély arra, hogy mindkét károsító (a repcebecő-ormányos, valamint a repcebecő-gubacsszúnyog) ellen egyszerre védekezhessünk. Hosszú, meleg, száraz időjárás esetén már egy-egy becőormányos megjelenése is indokolhatja a védekezés megkezdését. A repcebecő-gubacsszúnyog ugyanis csak a repcebecő-ormányos által fúrt lyukon tudja a tojásait a becőbe elhelyezni, ezért különösen fontos, hogy a becő-ormányos megjelenését, illetve előfordulásának sűrűségét figyelemmel kísérjük. Az ezek elleni permetezéseket a gazdák nem minden esetben végzik el, pedig a fent említett – késő tavaszi – károsítók a már kifejlett becőket teszik tönkre, azaz a termést akkor veszélyeztetik, amikor már különösebb ráfordításra nem lenne szükség. Ilyenkor rendszerint csak az érés kezdetén vesszük észre a kifehéredett, könnyen felnyíló üres becőket.

Az itt részletezett indokokon túl azért is célszerű a zöldbimbós állapotkor védekezni, mert ekkor még nem kell méhkímélő technológiát alkalmaznunk, és hosszabb hatásidejű, környezetkímélő szereket használhatunk. Ha a munkával mégis elkéstünk, akkor viszont a méhek miatt csakis a Zolone 35-öt alkalmazhatjuk, mégpedig napnyugta előtt. Ugyancsak most van szükség az elmaradt nitrogén trágya kijuttatására is. Aki teheti, a – lehetőleg – folyékony nitrogént egymenetben, a növényvédelmi permetezésekkel együtt juttassa ki!

A jobb termékenyülés érdekében ebben az időszakban indokolt az Atonikos kezelés elvégzése, ez a magszámra és a mag növekedésére hat. A beavatkozásra különösen a stresszhatást szenvedett növények – időjárási körülmények – esetében van szükség.

Ha repcetábláinkat már korábban is kezeltük Atonikkal vagy Folicurral, valamint bórral, ezekkel a „katalizátorokkal” bizonyára az időjárás kedvezőtlen hatásait is sikerült a minimumra csökkentenünk. Nagyon figyelnünk kell a növény szükségleteire, annak érdekében, hogy a természet „csapásait” kivédjük, ellensúlyozzuk. Csakis így várhatunk jó termést és ezzel együtt megfelelő jövedelmet – természetesen abban az esetben, ha a megfelelő piacról is időben gondoskodtunk.