MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A szakember átlagos búzaévjáratot jósol

A bécsi székhelyű Intergrain GmbH többségi részvénypakettet vásárolt a Gabona Rt.-től, és ezzel egyben a patinás nyugat-dunántúli cég, a Pannon-Gabona Rt. többségi tulajdonosa is lett.

2002-04
[ tartalomjegyzék ]

 

A szakember átlagos búzaévjáratot jósol

A bécsi székhelyű Intergrain GmbH többségi részvénypakettet vásárolt a Gabona Rt.-től, és ezzel egyben a patinás nyugat-dunántúli cég, a Pannon-Gabona Rt. többségi tulajdonosa is lett.

Ennyi volt a hír néhány hónappal ezelőtt, majd a „minden csoda három napig tart” gyakorlata szerint folyt tovább a cég tevékenysége, látványos változások nélkül. Annyi azért történt – és a termelők számára ez lehet a fő változás – hogy a győri székhelyű nagyvállalat új logóval jelentkezett, amely egy szélmalom sematikus képét ábrázolja. Az új tulajdonos ugyanis az osztrák malomipar mintegy 80%-át tudhatja magáénak – köztük a közeli schwechati és grazi malmokat is – ahol a fehérlisztek mellett teljes kiőrlésű lisztek, bioliszt, tönkölyliszt és rozsliszt előállítással is foglalkoznak. Az Intergrain már nem ismeretlen Magyarországon, hiszen évek óta ez a társaság a tulajdonosa a Komárom megyei Hungaromillnek is.

A Pannon-Gabona Rt. továbbra is a korábbi vezetés irányításával, önállóan működik, tehát a partneri kör és az együttműködés szempontjából nem történt változás. A tulajdonosváltás viszont azt sejteti, hogy a fejlesztések üteme felgyorsulhat, hiszen a nyereség jelentős részét a tulajdonos vélhetően visszaforgatja az egyébként jól prosperáló cégbe. Van hova befektetni, hiszen a devecseri malom rekonstrukciója most fejeződött be, a csornaié pedig most indul. A lényeges technológiai fejlesztések mellett a közeli jövőben a biolisztek megjelenése is várható. A Pannon-Gabona Rt. észak-nyugaton három megyében szinte „ellenfelek nélkül” van jelen, a magyar liszttermelés mintegy 10%-át állítja elő, és számos munkahelyet teremt a malomiparban. A cég érdekeltsége kiterjed az ország észak-keleti részére is, ahol 2001 tavaszán többségi tulajdont szerzett az ott működő Proforg Rt.-ben.

A cég kereskedelmi üzletágvezetője, Fürst János vállalta, hogy a rendelkezésére álló információk birtokában már most, jóval az idei búzaszezon indulása előtt megosztja az olvasókkal gondolatait erről a mindig izgalmas témáról.

Változatlan szerződéses rendben

A Pannon-Gabona Rt. évente öszszesen mintegy 200.000 t étkezési búzát vásárol meg szerződéses partnereitől és szabad konstrukcióban – mondta a kereskedelmi üzletág vezetője. – A szerződések tartalma és formája immár három éve változatlan, csak a dátumot kell javítani. Ez azt jelenti, hogy évekkel ezelőtt kidolgoztuk azt a konstrukciót, amely a partnereink és a magunk számára egyaránt megfelel. Ez a dokumentum némi mozgásteret is biztosít számunkra a kötelezettségeink területén, és ami lényeges, hogy csak 4 t/ha menynyiségi kötelmet jelent. A felette képződő mennyiséget a termelő saját belátása szerint felajánlhatja a többi áruval együtt, vagy szabadon is értékesítheti, ha a piacon jobb árat tud elérni. A szerződéskötés szeptemberben indult, és igény szerint vetőmag-finanszírozással együtt történt. Most, hogy a korábban finanszírozott egyéni vállalkozók és őstermelők részvételével szép számban jöttek létre családi gazdaságok, ez a helyzet új jogi, adózási és számviteli problémákat is felvet. Ezekkel kapcsolatban már több jelzést is kaptunk, és meg kell találnunk az új nehézségek megoldásait. A felvásárlásnál az jelentheti majd a gondot, hogy jogi értelemben nem az teljesít, aki szerződött. Ennek a helyzetnek a megoldásában természetesen cégünk is érdekelt – mondja Fürst János. – Ahol minden rendben van, ott a termelők a tavasz folyamán további pénzbeli finanszírozást kaphatnak fejtrágyára, növényvédelmi munkákra stb., természetesen a megszokott fedezetbiztosítás mellett. Az a termelői kör, akikkel évek óta dolgozunk, egyre erősödik, és mind kevesebb támogatásra szorul.

Stratégia-taktika

Az ősz folyamán őrlési szükségletünknek csak mintegy 35-40%-át szerződjük le, a többit a termés mennyisége és minősége függvényében a betakarítás után kialakult helyzetben a szabadpiacon vásároljuk fel.

A termelőink ezt a stratégiai tervünket ismerik, és ehhez alkalmazkodhatnak, ha akarnak. A termelők és mi is nyilvánvalóan egyaránt olyan módszereket választunk, amelyek üzleti érdekeinknek leginkább megfelelnek. A termelő hosszú távon – az elmúlt évek elég kiszámíthatatlan piaci viszonyait figyelembe véve – mégis akkor jár jól, ha szerződik. Így válik lehetővé számára a biztonságos tervezés, évjárattól és világpiaci trendektől függetlenül. Nem mindegy a termelő számára, hogy mikor jut pénzhez, és ez döntő lehet a fenntartható gazdálkodás és az alapos szakmaiság szempontjából. Átlagosan minden ötödik év kritikus a túl- vagy alultermelés szempontjából, de hogy melyik, azt előre nem lehet tudni. Ez a termelésben résztvevők kockázata. Cégünk szinte korlátlanul rendelkezik tárolóhellyel, és ez a lehetőség objektív átvételi gyakorlattal párosul. Átlátható helyzet alakult ki az elmúlt években az átvételnél, ami a további partneri viszony fenntartására jelent garanciát – összegzi az üzletágvezető.

Van remény a jó termésre

A kicsivel több mint egymillió hektár őszi búza-vetésterület átlagos termés mellett optimális méretnek tűnik az ország számára. Örömteli, hogy egyre többen vetésforgóban gondolkodnak, amiben persze a többi növény piacra jutása is szerepet játszik. Az őszi időjárás kedvezett a vetéseknek, a búza ennek megfelelően jól telelt. A korai felmelegedés sok helyen megzavarta a növény fejlődését, csakúgy, mint a relatív szárazság az év első hónapjaiban. A március közepén hullott csapadék viszont szépen „rendbe tette” az állományt. Felszívódhattak az első fejtrágya-adagok is, ami, így húsvét táján optimizmusra ad okot. Nem tudni, hogy a Duna magas vízszintje mennyi kárt okoz, hiszen sok helyen az ártérben is vannak vetések, nem beszélve a belvízről, ami a Szigetközben okozhat területcsökkenést. Tartósan magas vízállás ezer hektáros nagyságrendben is tönkreteheti a búzavetéseket, amivel nem lenne jó szembesülni.

A termelők jelentős hányada nagyon komolyan veszi a fejtrágyázást, és több részletben végzik ezt a műveletet. Emellett már évek óta szívesen alkalmazzák a lombtrágyázást is, hogy szakmailag minél többet tegyenek a jó minőség elérése érdekében. Technológiai és anyagi akadályok persze sok helyen nehezítik ezt a munkát, de az előrehaladás örvendetes.

Mindent a minőségért

Jó erről a témáról beszélni – mondja Fürst János –, hiszen igen jelentős előrelépésről tudok beszámolni. Ma már elmondhatjuk: egyre inkább teret nyer az objektív méréseken alapuló átvétel, mindkét fél munkáját megkönnyítve. Az 1998-ban történt átállás gyötrő nehézségei után az elmúlt négy évben minden partnerünk számára világossá vált, hogy csak ez a megoldás. Nincsenek viták, és szinte mindenki elfogadja a mérési eredményeket, ami az átvétel és a fizetés alapja. Ennek érdekében komoly laborgép-beruházásokat végeztünk, de megérte, mert így egyik fél sem tudja „becsapni” a másikat. Minden kocsi áru más-más tétel lehet, ezért mindegyiket külön kell bevizsgálni. A gyenge minőséget sem küldjük vissza, mert takarmányt is vásárolunk a keverőnk számára, de a minősítés azért már zsebbe vágó kérdés a termelő számára. Felvásárláskor a fajtakérdés nem, csak a minőség a szempont. Természetesen minden fajtát igyekszünk megismerni, azokat termőhelyre adaptálni, és a szerződéses partnereinknek ezeket ajánljuk, illetve biztosítjuk is, előfinanszírozás formájában. Gyakorlat, hogy évről évre frissítjük a fajtákat és igyekszünk a legjobban szereplőket kihelyezni és favorizálni.

Mennyi lesz betakarításkor a búza ára?

A malmi búza ára a közeli múltban elérte a tonnánkénti 30.000 Ft-ot, ami nagyon mély nyomot hagyott a termelők emlékezetében. Azóta volt tartósan 22.000 Ft/t, de kevesebb és kevéssel több is. A termelők azt remélik, hogy az idei felvásárlási ár eléri a 25-30.000 Ft-ot. Vannak természetesen olyan tőkeerős gazdák, akik spekulatív szándékkal gondolkodnak, és vannak „megélhetési” búzatermelők, akiknek létkérdés az ár, és a két érdek máris eltér egymástól. Amit egy ilyen korai időpontban leginkább valószínűsíteni lehet, az az, hogy 23-25.000 Ft/t felvásárlási árral nagy biztonsággal lehet számolni. Ez lehetővé teszi a módszeresen gazdálkodók számára a tisztes nyereséget, a kereskedő illetve a feldolgozó számára pedig a korrekt piacra jutást.

Cégünk étkezési búzára vonatkozó szerződéses ára a magyar árutőzsde áraihoz igazodik, ahol a búza abszolút likvid árunak mondható, és naponta több ezer tonna cserél gazdát – avat be az idei közvetett árképzésbe Fürst János.

A szerződéses ár tehát 10-12%-al marad el az augusztusi tőzsdei jegyzéstől. A szerződéses áru bekerülése után a készletek és a piaci kereslet-kínálat alakulásától függően még késő ősszel és tavasszal is vásárolunk búzát szabadpiaci áron, ami számunkra is mozgásteret kínál az árnyereség eléréséhez. Ez a fajta spekuláció nagyon kedvező lehetőség mindenki számára, ezért jó lenne, ha mind többen kerülnének be abba a körbe, ahol ezt a kivételes szakmai izgalmat megengedhetik maguknak. Itt minden piaci résztvevő óhatatlanul megízlelheti a siker és a kudarc ízét, ügyességétől függően.

Egy-egy szezon után komoly tapasztalatot és rutint lehet szerezni, no meg a tanulságokat lehet leszűrni. Ki-ki vérmérsékletétől és bátorságától függően növelhetné ily módon is búzatermelésének jövedelmezőségét, vagy „kényszerülhetne viszsza” a biztos szerződéses kapcsolat „fedezékébe”.

enzé