MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A vetés után, kelés előtt elvégzett gyomirtás, annak ellenére, hogy bemosó csapadékot igényel, biztonságos alapot jelent a kukorica gyomirtásában.

A vetés után, kelés előtt elvégzett gyomirtás, annak ellenére, hogy bemosó csapadékot igényel, biztonságos alapot jelent a kukorica gyomirtásában.

2002-04
[ tartalomjegyzék ]

 

Ha csak kelés után védekezünk a gyomok ellen, és a tavasz csapadékos, könnyen előfordulhat, hogy a kezelést a kellő időben, amikor a gyomok 2-4 leveles fejlettségűek, nem lehet elvégezni. Ennél nagyobb gyomok esetében a gyomirtás hatékonysága csökken, és a kukorica is túlfejlett állapotba kerül a készítmények kijuttatásakor, amiből különböző problémák (perzselés, levélcsavarosodás, üvegesedés, terméscsökkenés stb.) adódhatnak.

Ha a terület kakaslábfűvel és fenyércirokkal is fertőzött, a kukorica kelése utáni gyomirtásánál másfajta nehézségekkel is szembesülhetünk. Az egyszikűirtó készítményekkel célszerű megvárni a később kelő fenyércirok első hullámát, de addigra a kakaslábfű már teljesen ellephette a táblát, sőt, valószínűleg a gyökérváltáson is túljutott, ami erősen megnehezíti az irtását. Ezért ebben az esetben alapkezelésként, a kukorica kelése előtt kijuttatva ajánlható a Trophy 2 l/ha-os dózisa, amely kiirtja a kakaslábfüvet, és így a kelés utáni védekezéseknél könnyebb a beavatkozást a fenyércirok első fertőzési hullámára időzíteni. A Trophyval történő alapgyomirtás az egyik legolcsóbb megoldás, amely előnyt biztosít a kukoricának a korán kelő gyomokkal szemben, az első kelés utáni gyomirtások elvégzéséig.

A vetés utáni, kelés előtti gyomirtások tekintetében a kukoricában régi bevált kombináció az acetoklór (Trophy) és az atrazin hatóanyag együttes használata. Bevezetésre került az acetoklór + atrazin hatóanyagok gyári kombinációja a Tropazin Fultime, amelyben az acetoklór egy különleges eljárással mikrokapszulázott formában van jelen. E terméknek az a különlegessége, hogy az acetoklór hatóanyaga a mikrokapszulából fokozatosan szabadul fel, így egy csapóeső hatására sem tud az összes hatóanyag a gyommagvak csírázási mélysége alá mosódni, a szükséges gyomirtó hatás tehát nem marad el. A talajban csak a kapszulából kiszabadult hatóanyag bomlik le, így a mikrokapszula úgy működik, mint egy raktár, amely fokozatosan pótolja az elhasználódott hatóanyagot. Ezen működési elv miatt a Tropazin FulTime-ban lévő acetoklór hatástartama legalább egy héttel hosszabb és kiegyenlítettebb, valamint egyszikűirtó-hatása 5-10%-kal jobb, mint a hagyományos formulációké. Az atrazin hatóanyag hosszú hatástartama az olyan folyamatosan kelő gyomnövények ellen fontos, mint például a csattanó maszlag, amely egy kelés utáni gyomirtást követő csapadékos időjárás hatására újra befertőzheti a kukoricatáblát. A Tropazin FulTime hatásspektrumába beletartoznak a kukoricában fontos magról kelő egy- és kétszikű gyomfajok: a disznóparéj fajok, a parlagfű, a libaparéj fajok, a csattanó maszlag, a keserűfűfélék (kivéve a vidra keserűfű), az egyéves szélfű, a fekete ebszőlő, a vadkender, a vadrepce, a varjúmák, a kakaslábfű, a muhar fajok, a köles, a fenyércirok, a pirók, az ujjasmuhar, stb. A Tropazin FulTime-ot vetéssel egy menetben, vagy vetés után, a kukorica 4 leveles állapotáig (csemegekukorica- és vetőmag-előállítás esetén szögcsíra állapotig) lehet kijuttatni 4-6 l/ha-os dózisban. A Tropazin FulTime hatáskifejtéséhez a kezelést követő 2-3 héten belül 10-15 mm csapadék szükséges. A Tropazin Fultime költségtakarékos megoldást kínál, és mivel II. forgalmazási kategóriába tartozik, beszerzése sem okoz gondot.

Ha a területen a mezei acat is kikel, a Tropazin Fultime vagy a Trophy + atrazin (Gesaprim, Hungazin stb.) kombináció mellé a kukorica 2-4 leveles állapotában a DMA-6 készítmény 1 l/ha-os dózisát ajánlatos keverni.

A vetés után, kelés előtt használt készítmények (Merlin, Pledge, Callisto, stb.) egyszikű irtóhatásának kiegészítésére a Trophy kiválóan alkalmas, sőt a legtöbb gyártó cég javasolja készítményei mellé az acetoklór hatóanyagú készítményeket, a hatásspektrum kiszélesítése céljából.

A legtöbb pénzbe nem a gyomirtó szer kerül, hanem az, ha betakarításkor csak nagyon kevés kukorica jut a raktárakba.

Takács Attila