MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Flamenco® – Tüzes hangulat a gabonatáblákon

Megfelelő védekezés hiányában a gombabetegségek jelentősen csökkenthetik kalászos gabonáink termését és rontják annak minőségét is.

2002-04
[ tartalomjegyzék ]

 

Az Aventis új készítménye, a Flamenco® már 2000-ben is jelentősen hozzájárult a kalászos gabonák gazdaságos növényvédelméhez.

A szer új hatóanyaga, a flukinkonazol eltér a többi gombaölő hatóanyagtól. Egyedi fizikai tulajdonságai jelentik a Flamenco® kiváló tulajdonságainak egyik forrását. Az eltérő viselkedésből következik a Flamenco® egyik legjellemzőbb sajátossága, a meglepően hosszú hatástartam. A szer nem koncentrálódik az erekben és a levélcsúcsokban, így a teljes levelet azonos hatékonysággal, hosszú ideig védi.

Az új típusú, Maximiser formuláció a Flamenco® kiválóságának másik forrása. A Maximiser hidat képez a levélfelszín és az epidermisz között, és a hatóanyagot átjuttatja a kutikulán. A közepes sebességű elvándorlás miatt az epidermisz alatt a Flamenco® feldúsul. A hatóanyag így a kijuttatást követően egy külső és egy belső depót képez, amely hosszú ideig tartó biztos (megelőző, gyógyító és a gombát elpusztító) védelmet eredményez valamennyi gabonabetegséggel szemben.

A Flamenco® nagy hatékonyságú a kalászosok minden fontos kórokozója, a lisztharmat, a rozsdabetegségek, a helmintospóriumos, a szeptóriás betegségek, stb. ellen. Külön említést érdemel, hogy ezzel a készítménnyel a kalászfuzáriózis ellen is jó eredménnyel védekezhetünk, megelőzve a gabonaszemek súlyos belső fertőzöttségét.

A Flamenco® környezeti és felhasználói jellemzői is igen kedvezőek: nem irritatív, nincsenek káros egészségügyi mellékhatásai, nem bántja a hasznos szervezeteket (pl. a méheket). A Maximisernek köszönhetően az esőállóság a kijuttatás után már 10 perc múlva teljes (lásd 1. ábra).

Külön érdemes kiemelni a Flamenco® fuzárium elleni hatását. A búzaszemek belső fuzáriumfertőzöttsége évről évre – különböző mértékben – mindig gondot okoz. A Flamenco® virágzásban való alkalmazásával (1,5 l/ha dózisban) igen eredményesen védekezhetünk a kalászfuzáriózis és a szemek belső fertőzöttségének kialakulása ellen.

A Flamenco® eredményességének illusztrálására az 1. táblázatban példaként bemutatjuk egy 2000. évi őszibúza növénykórtani kísérletsorozat eredményeinek összefoglalását. A kísérletekre az ország különböző területein hat helyszínen került sor, kilenc gombaölő szeres és egy kezeletlen kontrollkezeléssel, ismétlés nélkül, nagyparcellákon.

A Flamenco® használata egészséges lombozatot és kalászt eredményez. Az így védett gabonaállományt semmi sem akadályozza meg genetikai tulajdonságai érvényesítésében és a legnagyobb hozam elérésében.

Hogyan javasoljuk a Flamenco® felhasználását a kalászosbetegségek elleni védekezésben? A készítményt egy vagy két alkalommal juttassuk ki az alábbiak szerint:

1. kezelési időszak: szárbaindulás (intenzív növekedés). Ebben az időszakban kell a lisztharmatfertőzés, illetve a többi levélbetegség (szeptória, helmintospórium, stb.) ellen védekeznünk, megelőző jelleggel. Ez a kezelés a Flamenco® hosszú hatástartamának köszönhetően kalászhányásig – virágzásig – egészségesen tartja a növényt.

2. kezelési időszak: kalászhányás – virágzás. Ez a kezelés a felső leveleket és a kalászt veszélyeztető betegségek, illetve a kalászfuzáriózis ellen nyújt teljes védelmet.

A helyes dózisok: lisztharmat ellen: 1 liter/ha, rozsdabetegségek, szeptória, helmintospórium ellen: 1,25 l/ha, kalászfuzáriózis ellen: 1,5 l/ha.

A kezeléseket megelőző (védő) jelleggel végezzük. Így kamatoztathatjuk a Flamenco® kiváló protektív hatását. Amennyiben nem volt megelőző a védekezés, úgy az első tünetek megjelenésekor kell a kezelést elvégezni. A megelőző Flamenco® kezelések a legeredményesebbek és a leggazdaságosabbak.

Kérem a Tisztelt gabonatermesztő Olvasót, hogy használja a készítményt! Gyűjtsön saját tapasztalatot, és győződjön meg arról, hogy a Flamenco® nevéhez méltóan valóban „forróvérű" szer. További információval területi képviselő kollegáimmal együtt szívesen állunk rendelkezésre.

(x)
Farády László
Aventis CropScience Kft.