MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A KWS kukoricafajta-ajánlata

Immár tizenegy esztendő telt el azóta, hogy a termelők Magyarországon az első KWS nemesítésű kukorica hibriddel találkozhattak. A napjainkban tapasztalható rendkívül gyors fajtaváltás tendenciájának ellenére ez a hibridünk a mai napig nagy népszerűségnek örvend a termesztők körében.

2002-04
[ tartalomjegyzék ]

 

A KWS nemesítési programjaiban tapasztalható genetikai előrehaladásnak köszönhetően hibridszortimentünk évről évre folyamatosan bővült, és számos, új genetikai értéket hordozó, a különböző termesztési körzetek eltérő agroökológiai viszonyaihoz is alkalmazkodni képes kukorica hibridünk született. Ezek az új fajták egyesítik magukban azokat a tulajdonságokat, amelyekkel a modern kukoricahibrideknek rendelkezniük kell: a nagy termőképességet és termésbiztonságot, az intenzív éréskori vízleadást, a túlérésben is szilárd szárat. Mára a magyarországi kukoricatermesztésben jellemző valamennyi éréscsoportban rendelkezünk versenyképes, jó alkalmazkodóképességű, kiváló beltartalmi értékekkel bíró kukorica hibridekkel. Több fajtánknál is kiemelhetjük a kettős hasznosítás lehetőségét, hiszen szemesként való alkalmazásuk mellett kiváló minőségű, nagy energiatartalmú szilázs készítésére is alkalmasak.

E rövid bevezető után ismerkedjenek meg részletes fajtaajánlatunkkal!

KWS 282: FAO 280,minősítés éve: 2002.

Korán vethető, rendkívül jó alkalmazkodóképességgel rendelkező, elsősorban szemes kukoricatermesztésre ajánlott, nagy termőképességű fajta.

Magas, nagy, erőteljes növényállományt fejleszt, ezért a szemes hasznosítás mellett korai silókukoricaként is kiválóan hasznosítható.

Vízleadó képessége rendkívüli, éréscsoportjának egyik legjobbja. Kiváló szárazságtűrő képessége összefüggésben van rövid tenyészidejével. Igen korai betakaríthatósága miatt jó előveteménye az őszi kalászosoknak. Megkésett vetésekhez is kiváló ajánlat.

LUSSAC: FAO 320, minősítés éve: 2000.

Kimondottan korai szemes kukoricatermesztésre ajánlott generatív típusú, lófogú hibrid. A fajta kiemelkedő értéke a növények nagy egyedi produktivitásában rejlik. Minősítését három év átlagában a sztenderdekhez képest 12% többletterméssel vívta ki.

Érésdinamikája rendkívül kedvező, vízleadó képessége éréscsoportjának megfelelő. A magas termésátlag és a kiváló vízleadás mellett szárstabilitása is kiemelkedő. A hivatalos kísérletekben a szárszilárdsági hibája csupán a fele volt a standardok átlagának. Korai betakaríthatósága miatt jó gabona-elővetemény.

KWS 353: FAO 330, minősítés éve: 1998

Azon kukoricahibridek előkelő csoportjába tartozik, amelyeket az országos kukorica-vetésterület több mint egy százalékán termesztenek. A fajta kiemelkedő genetikai terméspotenciálja, generatív típusa és vitalitása nemcsak a magas egyedi produktivitásban, hanem formavilágában is kifejeződik: a kukoricacső hengeres, a szemek teljes hosszában berakódnak, ezáltal szinte a csúcsáig megtartja alapi vastagságát. Kiemelkedő termőképességét tehát új, látványos csőtípusának is köszönheti.

Érésében az intenzív szemtelítődést dinamikus vízleadás követi, miközben szára szilárd marad. Szárszilárdsága az OMMI kísérleteiben is a standardok átlagát lényegesen meghaladó volt. Ahogy azt 2000-ben és 2001-ben is bizonyította, ezeket a kedvező tulajdonságait a szárazabb években is megtartja, és ilyen körülmények között is jó termésátlagot és minőséget produkál. Tápanyag-reakciója is kitűnő, ezért elsősorban az intenzív, félintenzív termelést folytató, profitorientált vállalkozásoknak ajánljuk.

DANTE: FAO 360, minősítés éve: 1996.

Zöld száron érő, korai virágzású, harmonikus érésű, magas termésszínvonalat képviselő kukoricafajta. Ideális korai silótípus, ugyanakkor szemesként is nagy termésre képes. Silókukoricaként üzemi körülmények között képes elérni az 55 tonna/ha termésátlagot. Állományát – a gyakorlati tapasztalatok alapján – megfelelő tápanyag-ellátottság esetén magas, nagy asszimilációs felületű egészséges növények alkotják. A fajtavizsgálat éveiben szárazanyag-termése közel 10%-kal haladta meg a standard produkcióját, az összes szárazanyagon belül pedig – vékony szárának köszönhetően – nagyon magas a csövek részaránya. Így megfelelő gépi háttérrel már kis területről is nagy tömegű, magas energiatartalmú, ízletes és könnyen emészthető siló készíthető belőle. Felhasználását CCM-ként is ajánljuk.

Kiváló beltartalmi értékei ugyanakkor szemes kukoricaként a fajta saját gazdaságban való felhasználását, de akár humán célú termesztését is indokolttá és ajánlhatóvá teszi. Akár szemesként, akár silóként hasznosítjuk a hibridet, a kiváló beltartalmi értékekben biztosak lehetünk.

KWS 383: FAO 380, minősítés éve: 2001.

Üzemi csúcstermésre képes, új genetikai anyaggal rendelkező, szemes kukoricatermesztésre ajánlott hibrid. Generatív erejét jelzi a csúcsig berakódó vastag cső, dús, erekt állású levélzet. Fattyasodásra nem hajlamos. Hatalmas zöldtömegét a tenyészidőszak végéig megőrzi, zöld száron érik. Kiváló eredményeit a kísérletekben is stabilan hozta az eltérő évjáratokban. A sztenderdek termésátlagát 8%-kal haladta meg.

Kiváló tápanyag-reakció, intenzív tápanyagfeltáró-képesség jellemzi. Csuhélevelei a tenyészidőszak végére könnyen felnyílnak, ezáltal vízleadása rendkívül felgyorsul, alacsony szemnedvességre leszárad. Szára túlérésben sem dől össze.

PULI: FAO 380, minősítés éve: 2000.

Eltérő agroökológiai viszonyok között is nagy és stabil szemtermésre képes, kiváló kezdeti fejlődési eréllyel rendelkező, lófogú szemeskukorica. Tápanyagigénye közepes, de a magasabb tápanyagellátást meghálálja. Termésbiztonságát az idei aszályos körülmények között is bizonyította.

Vízleadása kiváló, betakarításkori szemnedvesség-tartalma az éréscsoport átlagánál több mint egy százalékkal volt kevesebb. Főként az ország délebbi régióiba ajánljuk.

KWS 474: FAO 470, minősítés éve: 2001.

A középérésű kukoricák legjobb termőképességű hibridjeinek sorába tartozó fajta. Termesztését az ország déli megyéiben javasoljuk. Vékony, hosszú, hengeres cső, vékony csutka és mélyen ülő szemek jellemzik. Sötétzöld színéről könnyen felismerhető, kifejezetten generatív típus. A talaj tápanyagait jól hasznosítja, eltérő környezeti feltételek között is stabilan, megbízhatóan terem.

Kevésbé intenzív, extenzívnek mondható termőhelyeken is képes hosszú csövű termésével bizonyítani, de jó termőhelyen, megfelelő agrotechnikával ősszel próbára teheti a betakarítógépeket. Vízleadása csoportjának megfelelő, a sztenderdek átlagszintjén alakul. Szárszilárdsága kitűnő.

Bízunk abban, hogy a fenti ajánlatban mindenki megtalálja a számára megfelelő, adott esetben egyedi igényeket is kielégítő kukorica hibridet. A hibridválasztást igyekszik megkönnyíteni agroszerviz-szolgáltatásunk, amelynek alapvető célja és feladata, hogy munkatársaink naprakész információkkal, legjobb tudásuk szerint segítsék a termelőket céljaik elérésében.

(x)