MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

„A bábolnai takarmány nálam már bizonyított!”

Csizmadia György őstermelő 1989 óta foglalkozik naposcsibe előneveléssel. A Békés megyei Kötegyánban tevékenykedő vállalkozó 200-300 naposcsibével kezdett, majd lassan növelte az állományt. Összeírói segítségével 1993 óta 3 hetente 1500, illetve az idén már 3000 darab csibét tud fogadni.

2002-04
[ tartalomjegyzék ]

 

Csizmadia úr, kérjük, mondjon néhány szót a gazdaságáról!

Az idén 3000 csibe előnevelésével foglalkozunk, amit 5 túrában hajtunk végre. 3 hetente jön a csibe és mi a 19. napon értékesítjük az előnevelt egyedeket. Annak idején TETRA-H, Hampshire, ROSS-308 és Abror fajtákkal kezdtünk, 3 éve viszont Master és Hybro-g fajtákkal foglalkozunk, amelyekkel nem csak mi vagyunk elégedettek; – a sárga, szép tollas csibék ugyanis a vevők körében is nagyon kedveltek. A kölcsönös bizalom ebben az ágazatban nagyon fontos, s én elmondhatom: aki egyszer nálunk vásárolt, az évente, rendszeresen visszajár hozzánk.

Mióta etetnek bábolnai takarmányt, milyen bábolnai termékeket vásárol?

3 éve ismertük meg a bábolnai takarmányokat, amelyek közül az MT Gazda brojler indítót etetem 19 napig, ezt követően értékesítem az állományt. A nálunk tartott fajták számára ez az indító a legmegfelelőbb, mivel az ebben lévő fehérjetartalom elégíti ki maximálisan a fajta növekedési erélyét. Azért etetek bábolnai tápot, mert fontos nekem, hogy a csibék megfelelően fejlődjenek, ne legyen köztük elhullás, és a vevőink is teljes mértékben elégedettek legyenek.

Milyen tapasztalatok alapján döntött a bábolnai termékek vásárlása mellet?

Az előző tápszállítóval kapcsolatos rossz tapasztalatok kényszerítettek arra, hogy új beszállító után nézzek. Jelenleg a békéscsabai Fülöp Imrétől vásárolom a bábolnai tápot, s elmondhatom, hogy mind a gyártóval, mind a forgalmazóval kapcsolatban csak kedvező tapasztalatokat szereztem. A megrendelt takarmány mindig pontos időben érkezik. A táp minősége egyenletes, szép a morzsázása, és a csibék nem csak szívesen fogyasztják, de igen szépen is fejlődnek.

Mondana néhány termelési eredmény?

Mint tehát az előzőekből is kiderült, 3000 db csibét nevelek 5 túrában, az állatokat pedig 19 naposan értékesítem. A fajlagos takarmányfelhasználás 70-80 dkg között alakul 3 hetes korig, amikorra – fajtától és ivartól függően – az egyedek súlya eléri a 36-40 dkg-ot, s a csibék ilyenkorra már sárgák és szép tollasak. Mindez véleményem szerint nagyrészt annak köszönhető, hogy a bábolnai termék a versenytársak késztápjához viszonyítva megbízhatóbb, ennek eredményeként egyenletesebb az állomány, jobb a csibék fejlődése.

Milyen az állatok egészségi állapota?

Ha egy szóval szeretnék válaszolni, akkor azt mondhatom, hogy tökéletes. Ha a levegő és az ivóvíz hőmérséklete megfelelő, és folyamatosan figyelemmel kísérjük az állomány fejlődését, akkor elkerülhetjük a nem várt nehézségeket. A higiéniára különösen nagy hangsúlyt fektetünk, az itatókat és etetőket minden fogadás előtt formalinnal fertőtlenítem, ez a módszer nálam beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Mi a véleménye a cég akcióiról?

Nagy örömmel veszünk részt a Pont Bábolna akcióban. A csomagolásból kivágtuk és beküldtük a pontokat, az ajándékok pedig megérkeztek. Általában kisebb ajándékot választottunk, 13 funkciós bicskát, mérőszalagot, zseblámpát. Az új, „Szárnyaljon Velünk!" akció is tetszik, nagyon csábító az egyiptomi út! Ezzel együtt; ha semmilyen akció nem lenne, akkor is emellett a termék mellett döntenék, hiszen 3 év tapasztalatai alapján elmondhatom: a bábolnai takarmány nálam már bizonyított!

Végül kérjük, mondjon néhány szót a terveiről!

A tavalyi évben – a munkák megkönnyítése érdekében – saját készítésű etetőket és súlyszelepes önitatókat szereltünk be, amelyekkel meg is vagyunk elégedve. Mivel a csibenevelést így már megfelelő körülmények között folytathatjuk, nem kívánunk további fejlesztéseket véghezvinni. Más állatfajjal sem foglalkozunk, erre adtuk a fejünket, ezt a területet ismerjük, ez az életünk.

Nagyon köszönjük, hogy rendelkezésünkre állt, további sok sikert kívánunk a munkájához!

(x)
Bábolna Takarmányipari Kft.