MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Az AGROORG Növénytermesztési (táblatörzskönyvi) programja

Az AGROORGANIZÁCIÓ Kft. 1990. évi alapításától kezdve (elődszervezete 1981-től) szolgálja ki folyamatosan növekvő partneri körét AGROORG védjegyű szoftvertermékeivel.

2002-11
[ tartalomjegyzék ]

 

Az AGROORG integrált információs rendszerét ügyviteli- (Pénzügy-főkönyv, Készletgazdálkodás, Tárgyi eszköz, Bérelszámolás) és ezekhez illeszkedő speciális termelést és integrációt támogató programok (Földbérlet, Mezőgazdasági szolgáltatás, Szárítási-tárolási szolgáltatás, Növénytermesztés) alkotják. A legújabb fejlesztett programunk a Növénytermesztés.

Az AGROORG Növénytermesztési programjának alapját a táblatörzskönyv képezi.

A termőföldről szóló törvény, a földhasználó kötelezettségének részeként, a következőket mondja ki: „68.§ (1) A földhasználó tartozik megőrizni minden, a talaj védelmével kapcsolatos beavatkozás és tevékenység dokumentációját, továbbá köteles külön jogszabály szerint táblatörzskönyvet vezetni."

Növénytermesztés irányítási (és benne Táblatörzskönyv) rendszerünkkel a táblatörzskönyv elkészítésével gyorsan és praktikusan eleget lehet tenni a törvényi kötelezettségeknek is. Emellett a rendszer egy olyan információforrás, amelynek segítségével folyamatosan figyelemmel kísérhető a költségek alakulása, ez alapján könynyen készíthetőek technológiai tervek, végezhetők elemzések.

Az AGROORG programja segítséget nyújt a növénytermesztés irányításához azáltal, hogy elkészíthető vele a táblatörzskönyvi nyilvántartás, a műveletenkénti menynyiségi és költségnyilvántartás. Segítségével az elmúlt év(ek) adatai alapján kidolgozható az egyes növényekre vonatkozó technológiai terv, illetve ezáltal az ágazati terv is, amely a kapacitásigényt és az anyagszükségleti (azon belül is a tápanyag-utánpótlás) tervet is tartalmazza. Mindezek mellett egyszerű ráfordítás–hozam-, költség–jövedelem-, illetve hatékonyságelemzés is végezhető a segítségével.

Hogyan is működik a programunk?

Működhet önálló programként (ugyanúgy mint egy „farmer szoftver"), vagy pedig az AGROORG ügyviteli integrált rendszer részeként. Abban az esetben, ha használata önállóan történik, akkor a műveleti és anyagfelhasználási adatokat közvetlenül kell (a számítógéppel közölve) rögzíteni. Ha viszont az integrált rendszer részeként működtetjük, akkor csak azokat az adatokat kell a számítógépbe „bevinni", amelyek az ügyviteli analitikából nem vezethetők át. Mivel az AGROORG Bérelszámolási programban már úgyis megtörténik a dolgozók munkautalványainak (teljesítménybér) feldolgozása, ezért az adatok innen kerülnek átvezetésre, így „tudja meg" a program, hogy valamelyik táblán technológiai művelet történt. Ehhez hasonlóan az AGROORG Készletgazdálkodási szoftverben rögzített (növénytermesztési műveletekben felhasznált) anyagok átvétele a táblatörzskönyvbe az integrált rendszeren belül szintén gombnyomással megoldható feladat. Ezen rendszerek együttes alkalmazásával, egyszeri adatrögzítéssel több feladat végezhető el egyszerre (lásd: 1. ábra). Így a kötelező ügyviteli feladatok elvégzésével a táblatörzskönyv technológiai műveleti oldala is automatikusan elkészül, ezzel csökken a kötelező (ez esetben felesleges) adminisztrációra fordítandó idő.

A táblatörzskönyv elkészítésével azonban még nem merültek ki a program használatával kapcsolatos lehetőségek. Az európai uniós csatlakozás felé haladva, a minőségbiztosítás feladataival együtt egyre fontosabbá válik a felhasznált hatóanyagok pontos idő- és térbeli regisztrálása. (Ezt az igényt a hagyományos táblatörzskönyv és „farmer szoftver" csak sok manuális munkával képes kielégíteni.) Az AGROORG Növénytermesztési programja a táblához tartozó helyrajzi számokat és bérleteket pontosan tartja nyilván. Így a növénytermesztő (aki gyakran egyben a földbérlő is) képessé válik arra, hogy a föld tulajdonosával több évre visszamenőleg közölhesse az általa felhasznált anyagok és a területen elvégzett műveletek adatait. Tovább könnyíti a helyzetet az is, hogy a Növénytermesztési program képes átvenni a helyrajzi számokat, illetve a számok által jelölt birtokok területeit az AGROORG Földbérlet-nyilvántartási programból, még tovább csökkentve ezzel az adatrögzítés szükséges mennyiségét.

Mit tud még a program?

Könnyen készíthető vele az előző esztendei vagy többéves bázisadatok alapján táblára adaptált technológiai terv és ezáltal ágazati terv, úgy mennyiségben, mint értékben. Ezáltal folyamatosan figyelemmel kísérhető lesz a terv megvalósulása, nyomon követhetővé válik, hogy miként alakulnak a technológiai műveletek táblánkénti költségei, illetve hogy azok mennyiben térnek el a tervezettől.

A program mindezek mellett képes egyszerű hatékonysági és igényességi mutatók (ráfordítás-hozam, költség-megtermelt érték, stb.) képezésére, összetett és egyedi célvizsgálatra a műtrágya felhasználásáról és az öntözővíz használatáról. Mindezeken kívül, a tábla talajkategóriája és a növény tápanyagigénye alapján, szakmailag elfogadott módszer felhasználásával javaslatot tesz a kijuttatandó műtrágya hatóanyag (N, P, K) mennyiségére. (x)

Molnár Sándor
tanácsadó
Agroorganizáció Kft.