MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Parádés CLAAS bemutató Párizsban

Október 26-29. között a Claas több mint 400 magyarországi partnerét látta vendégül Franciaország fővárosában. Az immár hagyományos, négyévente megrendezésre kerülő Claas World Show összesen 20 bemutatóból állt; ezalatt a világ minden tájáról több mint 15.000 látogatót fogadtak a Párizs melletti Chantilly-ban.

2002-11
[ tartalomjegyzék ]

 

A hazánkból érkező termelőket az Axiál Kft., a Claas magyarországi vezérképviseletének munkatársai kísérték. Igazán jó házigazdáknak bizonyultak: a feszített szakmai program mellett lehetőség nyílt Párizs főbb nevezetességeinek megtekintésére, valamint a termelők és szakemberek közötti ismerkedésre, jóízű beszélgetésekre is.

A hatalmas Claas-sátorban megrendezett show-t majdnem elfújta az Európán akkoriban végigsöprő óriási szélvihar. Szerencsére az égiek megkegyelmeztek: kis késéssel ugyan, de elkezdődött a látványos bemutató, amit valóban nagy kár lett volna kihagyni!

A show nyitányaként Helmut Claas – a cégbirodalom tulajdonosa – egy filmbejátszás segítségével köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy a Claas partnerei betakarítási szakértője kíván lenni. Ezért a mostanihoz hasonló találkozók kifejezetten fontosak a cég számára, hiszen megtestesítik annak filozófiáját: „közel az ügyfelekhez".

Az est magyar házigazdája Trunk Mihály, az Axiál Kft. Claas-üzletágának vezetője volt, akitől megtudtuk, hogy a Claas termékei gyakorlatilag az egész világon megtalálhatók. A cég központja a németországi Harsewinkel-ben található, forgalmának – mely 2001-ben meghaladta az egymilliárd eurót – 70%-át azonban Németországon kívül éri el. A termékek gyártása többek között Franciaországban, Amerikában, Indiában, Magyarországon – Törökszentmiklóson – és természetesen Németországban folyik.

A Claas Európában kombájnok tekintetében piacvezető, a járvaszecskázók frontján pedig világelső. Az elmúlt év világpiaci tendenciái ellenére a Claas mind forgalmát, mind piaci részesedését növelte. A sikerekben nagy szerepet játszik, hogy a cég évente hatalmas összegeket fordít termékfejlesztésre, gyárai modernizálására.

Szálastakarmány-betakarítás

Sasi Gábor, a zöldsor termékfelelőse ismertette a Claas által ajánlott technológiát és gépeket, melyek között a családi gazdaságoktól a nagyüzemekig minden gazdálkodó megtalálhatja a neki megfelelőt.

Megismertük a Jaguar Speedstart, mely közúton akár 40 km/h, a betakarítás során 16,5 km/h sebességgel is képes haladni.

A bálázók a legkülönfélébb piaci igényeknek is megfelelnek. A Claas Rollant Európa – és egyben Magyarország – legsikeresebb zártkamrás körbálázója. A műsorban megcsodálhattuk még a Rollant 240, 250, 255, valamint a Variant 260 típusokat.

A szögletes bálázók közül bemutatásra került a cég egyik büszkesége, a Quadrant 2200, mely a jövő évtől új megoldást is tartalmaz, az ún. PFS rendszert.

Az Axiál üzleteiben a bálázókhoz minden szükséges tartozék – kötözőzsineg, háló, kenőanyag, stb. – beszerezhető.

Kombájnok

A Claas kombájnjait Szentiványi Gyula, az Axiál székesfehérvári területi képviselője mutatta be, aki 25 éve dolgozik ezen a szakterületen.

A cég 1936 óta készít kombájnokat. Hogy a minőségről fogalmat alkothassunk, megismerhettük a Claas Matador egy már 40 éve működő „példányát", mely egy franciaországi farmon még ma is segíti a betakarítást!

A Claas Medion leginkább a családi gazdaságok korszerű betakarítógépe lehet. Alapfelszereltségben kontúr vágóasztallal látják el, de kívánságra intelligens vágóasztallal is szállítható. Hagyományos Claas cséplőszerkezettel rendelkezik, s a géphez csatlakoztatható az Agrocom hozamtérképező rendszer is. „Ínyencek" használhatják a Claas új fejlesztésű ConSpeed kukoricaasztalát is.

Mivel a gazdálkodók egyik fontos célja a termelési költségek csökkentése, a kombájnokkal szemben e téren is egyre nagyobbak az elvárások. A gazdaságosság szellemében a Lexion sorozat bemutatása az Evolutionnal kezdődött, és egy különleges, Vario márkajelű vágóasztalt is megismerhettünk. Ennek hosszát 30 centiméterenként változtathatjuk, s fél perc alatt repcevágóasztallá állítható! A LaserPilot segítségével egészen a rend szélére állíthatjuk a kombájnt, így kihasználható a vágóasztal teljes munkaszélessége, kevesebb a megtett út, a felhasznált üzemanyag.

A hegyoldalakban végzett munka speciális képességeket igényel a betakarítógépektől. A Claas ezért fejlesztette ki korábban az auto-kontroll rendszert, illetve a háromdimenziós rostát. A hegyvidéki munkálatok legújabb sztárja a Lexion Montana, melynek vágóasztala oldalra maximum 17°-ban, előre-hátra pedig 6°-ban dönthető, s maga a kombájn is különleges mozgásokra képes. A bemutatón „bűvészmutatványra" is sor került: a vágóasztalra szerelt alkalmi labirintusban a fülkéből irányítottak végig egy focilabdát, hihetetlen gyorsasággal és ügyességgel!

A Lexion két topmodellje a 470-es és a 480-as. Ezeket nagyüzemeknek és bérvállalkozóknak érdemes munkába állítani, ahol fontos a nagy területteljesítmény, a gyors és hatékony munkavégzés, gyors közlekedés. A termék kiforrottságát jelzi, hogy a Lexion 480 Nyugat-Európa legnagyobb darabszámban értékesített kombájnja.

Ilyen szintű betakarítógépet már érdemes az Agrocom rendszereivel ellátni: a hozamtérképezés során egy chipkártyáról kiolvasható a munka összes fontos adata, mely a precíziós gazdálkodás alapja. Az így nyert információk a későbbi tápanyag-visszapótlásban komoly versenyelőnyt jelentenek!

A show zárásaként a vendégek meglepő, de igen stílusos tálalásban kapták meg a vacsorát: a terülj-terülj asztalkát két Lexion vágóasztalán szervírozták a házigazdák!

A magyar vezérképviselet

A program második napjának reggelén Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. tulajdonosa vezette körbe a vendégeket a kiállított Claas gépek között. Szóba került az alkatrészellátás is, mely az Axiál egyik nagy erőssége. A cég 13 alkatrészboltja áll a felhasználók rendelkezésére az ország egész területén, a hátteret a bajai központi alkatrészraktár, valamint a Claas hipermodern új alkatrészraktára adja. Az Axiál Kft. 2002. évi forgalma szeptember 1-jéig több mint 20 milliárd forint volt, melynek kb. 40%-a kapcsolódik a Claas termékekhez. Az Axiál a piac egyik legmeghatározóbb szereplőjeként továbbra is személyre szabott technológiát kínál minden hozzá forduló termelőnek.

A résztvevők élményekkel és szakmai tapasztalatokkal gazdagon tértek haza, és arról is meggyőződhettek, hogy a Claas igazán versenyképes megoldásokkal rendelkezik a betakarítógépek piacán.

Fodor Mihály