MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Világszabadalommal az egészséges életért

A szegedi Gabonatermesztési Kutató kht az 1990-es évektől kezdve foglalkozik olyan különleges készítmények előállításával, melyek egyrészről gluténmentesek, ugyanakkor magas szénhidrát és alacsony fehérje tartalmúak: ezek a FE-MINI készítmények.

2002-11
[ tartalomjegyzék ]

 

Másrészről két éve folynak intenzív kísérletek olyan diabetikus készítmények előállítására, melyet elsősorban a cukorbetegségben szenvedőknek szánnak. A többéves kísérletek eredményeképpen megszülettek a magyar világszabadalmak, és megkezdődhetett a diétás készítmények gyártása is. A szabadalmak lényege a speciális alapanyagok, amelyek lisztkeverékek, valamint a gyártástechnológiák.

A FE-MINI fantázianéven forgalomba kerülő gyógyélelmiszerek elsősorban a lisztérzékenyek, krónikus vesebetegségben, és veleszületett anyagcserezavarban szenvedők számára jelent nagy könnyebbséget, hiszen betegségeik folytán eddig le kellett mondaniuk azokról az élelmiszerekről, amelyek glutént tartalmaznak.

A Gabonatermesztési Kutató kht a FE-MINI gyógyélelmiszerekből mára huszonhárom félét gyárt és forgalmaz. Közöttük megtalálható a különféle sütemény-, pudingporok, a tojást helyettesítő por, és hogy a pörkölt mellé a galuskát se kelljen nélkülözni, por formájában az is megtalálható a kínálatban. Száraztésztákból tízféle van már forgalomban, a csőtésztától kezdve egészen a tarhonyáig bezárólag. Elkészítésük végtelenül egyszerű és gyors.

Bizonyságul álljon itt egy recept, melyet jó szívvel ajánlunk a karácsonyi asztalra.

Mákos pite: Szükséges anyagok: 37 dkg FE-MINI kenyérpor, 1 db tojás, 1 kk. szódabikarbóna, 15 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 ek. gluténmentes tejföl. A töltelékhez: 30-40 dkg darált mák, ízlés szerint cukor és vaníliás cukor. Gazdagíthatjuk a mákot reszelt és kinyomott almával.

Elkészítés: a hozzávalókból homogén tésztát gyúrunk. Két részre osztjuk, az egyiket kinyújtjuk, és kibéleljük a kiolajozott tepsit. Erre terítjük szét a mákos tölteléket, majd a tészta másik kinyújtott lapjával betakarjuk. A felső lapot több helyen villával átszúrjuk. A megsült tészta tetejét megszórjuk porcukorral. (Mák helyett tehetünk töltelékként almát, meggyet, szilvát, diót, vagy akár túrót is.)

A Gabonatermesztési Kutató kht másik nagy találmánya a szénhidrátszegény péksütemények, melyből jelenleg kétféle van forgalomban. A kutatások eddigi eredményei szerint például a diabetikus zsemle és kenyér szénhidráttartalma harminc százalékkal alacsonyabb, mint a normál pékáruké. Az elvégzett klinikai kísérletek igazolták, hogy a készítményt rendszeresen fogyasztók esetében azonos szénhidrát bevitel mellett- az étkezés után mért vércukorszint 28 százalékkal alacsonyabb, mint a normál áru elfogyasztása után. A végeredmény meggyőző: a diabetikus zsömle külsejét, belsejét tekintve hasonlít a szokvány lisztből készült hagyományos péksüteményre.

Laktató, bár állaga kissé rágósabb a hagyományos zsömlénél, azonban folyadékkal fogyasztva kellemes az ízhatása. Országos gyártásuk és forgalmazásuk fél éven belül megkezdődik.

A diabetikus készítmények megvásárolhatóak Szegeden, a Bajor pékségben. Címük: Szeged, Gutenberg u.19. (tel: 06 62 420 557) és Tisza Lajos krt. 44. Tel.: 06 62 425 627)

Az említett termékek közül a FE-MINI készítmények postai úton megrendelhetőek.

Gabonatermesztési Kutató Kht.