MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Komondor – hogy termése biztonságban legyen!

A Komondort azoknak a kukoricatermesztőknek fejlesztették ki a Dow AgroSciences laboratóriumaiban, akik az alapkezelés biztonságát tartják fontosnak a gyomirtásban. Azoknak, akik a megváltozott időjárási körülmények miatt csak olyan megoldást tartanak elfogadhatónak, amely a száraz időszakban a legmegbízhatóbb hatékonyságú. Fontos számukra a nehezen irtható kétszikű gyomok elleni tartós hatás és széles hatásspektrum. Olyan talajherbicidet keresnek, amely új kategóriát teremt a selyemmályva és a parlagfű elleni védekezésben, ugyanakkor elsőrangú ellenszere a csattanó maszlagnak, a varjúmáknak, a fekete csucsornak, de akár az atrazin rezisztens gyomoknak (pl. disznóparéj, libatopfélék) is.

2004-03
[ tartalomjegyzék ]

 

A Komondor hatóanyaga a flumetszulám, amely egy új hatóanyagcsoportba, a triazolopirimidinek közé tartozik. Az eddig ismert szulfonil-ureáktól többek között abban különbözik, hogy hatását azoktól eltérő helyen fejti ki, ami az esetleg kialakult hatóanyag-rezisztencia törésére teszi alkalmassá. A flumetszulám gyökéren és levélen keresztül is felszívódik. A levélen keresztüli hatás következtében a területen lévő, már kikelt gyomokat is kipusztítja. A Komondor a kétszikű gyomokat irtja, az egyszikű növényekre nincs hatása, így teljesen szelektív a kukoricára. Az engedélyeztetési időszakban és az elmúlt évben is jól vizsgázott a korai posztemergens kezelési időben, megkésett kijuttatás esetén (40 g/ha + Esteron 0,8 l/ha). Ennek ellenére felhasználási engedélyt csak kelés előtti kijuttatásra kapott.

A Komondor hatóanyagának fenti tulajdonságai nagyon hasonlítanak az atrazinéhoz: a talajon és a levélen keresztüli gyomirtó hatás és a jó szelektivitás a kukoricára mindkét hatóanyag jellemzője, de a különbségek mégis számottevőek.

A Komondor hatékonysága a nehezen irtható parlagfű és selyemmályva ellen kiváló, miközben a disznóparéjfélék, a libaparéjfélék, a csattanó maszlag, a fekete csucsor, a keserűfűfélék és a varjúmák, valamint több más jelentős gyomfaj is elpusztul a kezelt területen. Ezeknek a gyomoknak az atrazin rezisztens változatai sem jelentenek gondot a Komondor számára. Egyedi tulajdonsága, hogy kiváló hatású a folyondár szulák magról kelő változata ellen. Ennek komoly gyakorlati jelentősége van, mivel egyes adatok szerint a fertőzött területen a folyondár 30-60%-a magról kelő egyed. A Komondorral elvégzett alapkezelés az ilyen állományban igazán látványos eredményt ad.

A Komondor teljesen szelektív az egyszikű növényekre, így a készítménnyel kezelt kukorica után az őszigabona-félék biztonsággal termeszthetők. Vetésváltási korlátozás, hogy a felső dózisú (70g/ha) kezelés utáni évben cukorrépa nem vethető, de előny az atrazinnal szemben, hogy a kukorica kipusztulása esetén szója vethető.

A Komondor vízoldékonysága kategóriájában a legmagasabb (1. táblázat). A táblázat szerint ez az érték 170-szer magasabb az atrazinénál, és több mint 900-szorosa az izoxaflutol hasonló mutatójánál. Ez teszi egyedülállóvá a Komondor alkalmazását a magyarországi körülmények között: már viszonylag kevés (10 mm) csapadék hatására is jelentős gyomirtó hatás lép fel, míg más kukorica gyomirtó szer hatóanyagoknak ehhez a hatásszinthez több csapadékra van szükségük.

A Komondor hektárdózisa 60 g/ha, ami a göngyölegproblémákat leegyszerűsíti. Az igen kedvező hektárköltség vonzóvá teszi a készítményt a kukoricatermesztők számára. A Komondor széles kétszikűirtó spektrumát az acetoklór hatóanyag-tartalmú Trophy remekül egészíti ki. A Komondor (60 g/ha) + Trophy (2,5 l/ha) a legjelentősebb magrólkelő gyomnövények ellen költségkímélő és hatékony megoldást nyújt. A Trophy vízoldékonysága szintén kiemelkedik a hasonló készítmények közül (70%-kal múlja felül a versenytársakét), antidótuma pedig kiváló szelektivitást eredményez. Az egyszikű gyomok közül kitűnően irtja a kakaslábfüvet, a muharféléket, a pirók ujjasmuhart, a cérnakölest, a magról kelő fenyércirkot, a hélazabot és számos libatop és disznóparéj fajt.

És még a kukoricabogárról, a gyapottok-bagolylepkéről, ill. a Nurelle D és Runner 2F nevű rovarölő szerekről nem is szóltunk…

(x)Takács AttilaDow AgroSciences