MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

MI A PIONEER? Vetőmagvállalat vagy nemesítő cég? NETALÁN SOKKAL TÖBB?

Ön, Kedves Termelő, ebben az időszakban általában olyan írásokkal találkozik a rovatban, amelyekben a fajtatulajdonosok hibridjeiket ajánlják, fajtáikat, termékeiket mutatják be, – magyarul el akarják azt adni. Talán már unja is egy kicsit…

2004-03
[ tartalomjegyzék ]

 

Bizonyos vagyok abban, hogy kollégáim – a PIONEER agronómusok – már felkeresték Önt, és részletesen bemutatták termékeinket. Ezért engedje meg, hogy most ne a hibridekről írjak, hanem a PIONEER más, a termékhez kapcsolódó tevékenységeivel – SZERVIZSZOLGÁLTATÁSAIVAL – ismertessem meg Önt. Látni fogja, hogy az a termelő, aki használni tudja a PIONEER SZERVIZ adta lehetőségeket, sokkal sikeresebben termelhet, mint aki nem használja azokat.

Először talán nézzük meg, mit jelent a PIONEER SZERVIZSZOLGÁLTATÁS:

Minden olyan PIONEER tevékenységet, amely a termelő jobb informáltságát biztosítja, és ez által a gazda sikeresebb, nagyobb jövedelmet garantáló termelést tud folytatni, a PIONEER SZERVIZ fogalmába sorolunk. A SZOLGÁLTATÁS lehet agronómiai kísérlet eredménye, kártevő elleni védekezés módszere, a termék beltartalmára vonatkozó információ, a termék termesztésével, netalán értékesíthetőségével kapcsolatos kérdés vagy éppen az adott hibrid helyre adaptálása – a lényeg, hogy segítse a termelő munkáját, javítsa jövedelempozícióit.

Ugye egyetértünk? Ez így viszont még nagyon általános. Nézzük a kézzelfogható konkrétumokat! Valójában milyen PIONEER SZERVIZT ajánlunk Önnek?

Diabrotica program 2003-05

A mai magyar kukoricatermesztés legnagyobb kihívása a kukoricabogár okozta kártétel, terméskiesés. A PIONEER vallja, hogy ebben a „csatában" nem szabad a termelőt magára hagyni. E hitvallás szellemében 2003-ban a PIONEER – felhasználva az anyavállalat anyagi hátterét – 3 éves kísérleti programot indított el Magyarországon. A fő cél, hogy a ma és a közeljövőben használatos talajfertőtlenítő szerek és rovarölő csávázószerek kukoricabogár lárva elleni hatékonyságát összehasonlító kísérletekben vizsgáljuk, az eredményeket a termelők rendelkezésére bocsássuk, javaslatokat tegyünk, és ezáltal hozzájáruljunk ahhoz, hogy az adott termelő adott földjén a termelés biztonsága növekedjen. A kísérletek kivitelezésével a PIONEER a megyei növény- és talajvédelmi állomásokat bízta meg. A program első évén vagyunk túl. Az eredményeket minden termelő megismerheti a PIONEER agronómus kollégákon keresztül.

Kukoricabogár Kockázat Elemzés (KKE)

A PIONEER azoknak a termelőknek nyújtja ezt a SZOLGÁLTATÁST, akik 2004-ben kukoricát termelnek, és még nem tudják eldönteni, hogy 2005-ben termelhetik-e az adott területen ismét ugyanezt a növényt, kell-e számítaniuk kukoricabogár lárvafertőzésre vagy sem. A termelő számára ez a kérdés nem egykönnyen válaszolható meg, sőt a 2005-ös év vetésszerkezetét, eredményességét jelentős mértékben befolyásoló döntést kell hoznia. Ma ehhez a döntéshez a kukoricatermelő gazda a PIONEER-en kívül senkitől sem kap kézzelfogható segítséget. A KKE egy olyan program, amelynek keretében, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Növényvédelemtani Tanszéke és a PIONEER együttműködésének eredményeként, a PIONEER agronómusok segítséget tudnak adni annak eldöntéséhez, hogy 2005-ben vethető-e kukorica az adott táblán. A Növényvédelmi Tanszék felvértezi a PIONEER agronómusokat azokkal az ismeretekkel, amelyek révén a kérdés eldönthető. Annak a termelőnek a tábláján, aki ezt a PIONEER SZOLGÁLTATÁST igényli, a PIONEER agronómus csapdákat helyez el az imágórajzás idején, és a termelővel közösen értékelik ki a csapda tartalmát. A eredmény alapján a gazdálkodó dönteni tud a 2005. évi kukoricavetés kérdésében.

ISO 9001 Minőségbiztosítási Rendszer a PIONEER kísérletekben

Napjainkban általános jelenség, hogy Önt, a termelőt kereskedők, fajtatulajdonosok keresik fel, és különböző kísérletek adatainak felhasználásával próbálják meggyőzni arról, hogy milyen hibridet érdemes vetni. Ezek az adatok sok esetben egymásnak ellentmondóak. A PIONEER számára mindig kulcskérdés, hogy az általa közölt adatok megbízhatóságához kétség se férhessen. 2003-tól PIONEER a szántóföldi fajta-összehasonlító kísérleteit az ISO 9001 minőségbiztosítási rendszer szigorú követelményeinek betartásával folytatja.

Miért fontos ez Önnek? Miért minősül ez SZERVIZNEK? Azért, hogy a kísérletek és azok eredményei megbízhatóan szolgálják a termelők érdekeit. Ez a minőségbiztosítási rendszer átfogóan kiterjed a kísérleti kivitelezés minden fázisára, a területkiválasztástól egészen a kísérleti adatok értékeléséig. Az elkötelezett munkavégzés mellett a rendszeres, független külső ellenőrzés a további garanciája a kísérleti eredmények megbízhatóságának. A PIONEER agronómusok csak az ISO 9001 által ellenőrzött adatot használnak munkájuk során.

Van egy másik apropója is az ISO bevezetésének. A EU-csatlakozás után lehetőség nyílik hibridek EU-listáról való behozatalára a magyar köztermesztésbe. Az Ön számára még fontosabb lesz, hogy megbízható információt kapjon az adott fajtáról. A hibridet ajánló felelőssége megnő. A PIONEER hibridek esetében az ISO 9001-es rendszer lesz az alapja az EU-listáról a magyar köztermesztésbe bekerülő hibridek vizsgálatának is. A PIONEER csak és kizárólag olyan hibrideket kíván a magyar gazdának ajánlani, amelyeket a hazai viszonyok között több éven keresztül az ISO 9001 rendszer alapján tesztel, és alkalmasnak talál a köztermesztés számára.

Agronómiai Tanácsadás

A Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdaságtudományi Kar Növénytermesztési és Tájökológiai Tanszéke minden évben több agronómiai tulajdonságra vizsgálja a legújabb PIONEER kukorica hibrideket. Ezek a tulajdonságok a vetésidő, tőszámreakció, tápanyag-reakció, vízleadás dinamika. A PIONEER ezeket az agronómiai adatokat agronómusain keresztül az Ön rendelkezésére bocsátja. A PIONEER SZERVIZ része olyan agronómiai információkkal segíteni a termelőt, amelyek révén az ő területén a legjobban teljesítő hibridet tudja kiválasztani. A SZERVIZ része a helyre adaptálás. Ennek kivitelezéséhez elengedhetetlen a fenti agronómiai tulajdonságok ismerete.

Beltartalmi adatok

A közeljövő új lehetősége lesz az étkezési célú kukorica termesztése. Ez egy új értékesítési csatornát jelent, amely szintén az Ön több lábon állását, biztonságát növeli. Nem minden kukorica alkalmas azonban étkezési célra. Számos tulajdonságnak (olajtartalom, fehérjetartalom, keményítőtartalom, a mag textúrája, hektolitersúly, magméret, stb.) kell hogy megfeleljen az a hibrid, amely alkalmas étkezési feldolgozásra. Különös hangsúlyt kap a toxintartalom, illetve toxinmentesség. A napokban lép életbe az EU-ban az új szigorító rendelkezés.

2003-ban minden ma használatos és az elkövetkező 3 évben bevezetésre kerülő PIONEER kukoricahibridből mintákat vettünk, és azokat az USÁ-ban, laborban vizsgálják az étkezési célú felhasználás szempontjából fontos tulajdonságokra. A PIONEER hibridekre vonatkozó adatok hamarosan rendelkezésre állnak. Mielőtt a termelő elkötelezi magát egy esetleges étkezési célú termeltetésre, a PIONEER agronómusoktól a PIONEER SZERVIZ keretében információt kaphat arról, hogy mely hibridek alkalmasak erre a hasznosítási irányra.

Silóprogram

Akár tejtermelő, akár húsmarhákat tartanak is egy gazdaságban, ma már csak a legjobb színvonalú termelőegységek tudnak talpon maradni. A sikeres állattenyésztés alapja a kifogástalan, magas energiatartalmú takarmány. A PIONEER silóprogramja ehhez nyújt SZOLGÁLTATÁST. A siló tömegtakarmány előállítását a program komplexen kezeli. A PIONEER az egyetlen cég, amely vizsgálja a hibridjei vegetatív részeiben lévő energiatartalmat. Ez az adat fontos a bevihető energia menynyiségének kiszámításánál. A silókukoricát mint alapanyagot, a szilázst mint végterméket értékeljük. A jó minőségű szilázs előállításához magas csőarányú, nagy zöldtömeget biztosító hibrideket és oltóanyagokat javasolunk használatra. A kivitelezéshez technológiát adunk. Mindezt a PIONEER SZERVIZ keretében a PIONEER agronómusokon keresztül juttatjuk el Önhöz.

Vetőmagminőség

Ön jogosan kérdezi: mi ebben szolgáltatás, hiszen csak kiváló minőségű vetőmag kerülhet forgalomba. Ez igaz is – bár sajnos sokszor csak elméletben. A legjobb fajta is megbukhat a gyenge vetőmagminőség miatt. A PIONEER SZERVIZ minőségi garanciájának egyik alapja az, hogy Magyarországon üzemel a PIONEER – ma legjobb minőséget előállító – kukoricavetőmag-üzeme. 2003-ban kb. 8.5 millió dolláros beruházás révén a szarvasi PIONEER vetőmagüzem egy újabb, komplett szárítóval, feldolgozósorral bővült. Ezzel a világ legnagyobb vetőmagüzeme épült meg. Amikor a PIONEER agronómus kiváló tulajdonságú hibrideket ajánl, akkor sosem felejti el, hogy a vetőmag e tulajdonságok hordozója. Hátunk mögött a szarvasi vetőmagüzemmel, képesek vagyunk az Ön különleges igényeit is kielégíteni, legyen az a vetőmag frakciójára, alakjára, csomagolására, kiszállítására vagy a cold teszt értékére vonatkozó kívánság. Számunkra természetes, hogy az ilyen igények kielégítése is a PIONEER SZERVIZ része.

A PIONEER Agronómus

Minden SZOLGÁLTATÁS a PIONEER agronómusokon keresztül jut el Önhöz. Vállalatunk a munkatársait folyamatosan és magas színvonalon képzi. Nem elegendő azonban csak képezni kollégáinkat, hanem az ismeretek átadására is képessé kell tenni őket. Ennek érdekében kialakítottuk saját belső képzési és értékelési rendszerünket. A rendszer az ISO 9001 része. Minden PIONEER munkatársnak időről időre számot kell adnia tudásáról, és erről PIONEER Certifikációt, egyfajta bizonyítványt kap.

Kedves Termelő!

Azt ígértem, hogy a cikk végére kiderül, hogy mit értünk PIONEER SZERVIZEN. Bízom benne, hogy ennél többet is sikerült elérni, és a PIONEER kiváló tulajdonságokkal rendelkező kukoricahibridjei mellett igénybe veszi a PIONEER által nyújtott SZOLGÁLTATÁSOKAT is.

Ön ezt bármikor megteheti, hiszen munkatársaink, a PIONEER agronómusok felkeresik Önt, és a legmagasabb színvonalú PIONEER SZERVIZT biztosítják Önnek – a jövedelmezőbb kukoricatermesztés érdekében.

(x)Kara Béla termék- és agronómiai menedzser