MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

NORDOX 75 WG

A piros zöldre vált, avagy valódi vörösréz a vikingektől

2004-03
[ tartalomjegyzék ]

 

A növényvédelem kezdetén két természetes anyag adta a kórokozók elleni védelem alapját. A lisztharmatfélék ellen a kén, a többi betegség ellen a réz. Mindkét anyagot a mai napig előszeretettel használják szinte valamennyi termesztett kultúrában.

Úgy gondoltuk, komplett megoldások nyújtásához a mi palettánkról sem hiányozhatnak. Megkerestük a felhasználók számára legkedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező készítményeket.

Tekintsük át, mire és miért jók a rézkészítmények, és azt, hogy miben nyújt többet a NORDOX, a norvég vörösréz!

Mire jó a réz?

A gombabetegségek megelőzésére: A gombaspórák csírázásának gátlásával a betegségek rendkívül széles köre ellen használható. Először a gabonafélék csávázására, majd a szőlőperonoszpóra járványok megfékezésére próbálták ki sikeresen, még az 1800-as évek közepén. Hamarosan a gyümölcs- és zöldségfélék védelmében is meghatározó szerepet kapott; az almástermésűek varasodása, a csonthéjasok moníliája, a tafrinás levélfodrosodás ellen ugyanúgy, mint a burgonyavész vagy a hagymaperonoszpóra megelőzésére.

A baktériumos fertőzések megakadályozására: Az utóbbi években egyre nagyobb károkat okoztak a baktériumok, gondoljunk csak a fűszerpaprikában a Xanthomonas okozta levélhullásra, vagy az almásokban az Erwinia fertőzés következményére, a tűzelhalásra. A réztartalmú szerek ellenük is hatékonyak.

Nélkülözhetetlen tápelem: A növények számára fontos enzimalkotó mikroelem, amely fontos szerepet játszik a termésképzésben, a tápanyagok felvételében és a víz jobb hasznosulásában. Vastagítja a sejtfalakat, így növeli az ellenálló-képességet, a fagytűrést és elősegíti a metszések utáni hegesedést.

Miért jó a réz?

Alkalmas a rezisztenciatörésre: A tudomány és a kutatás fejlődése számtalan új, kiváló készítményt fedezett fel, amelyek azonban sokszor néhány év alatt elvesztették hatékonyságukat. A réz ellen „hosszú pályafutása alatt" sem alakult ki rezisztencia.

Felhasználható biotermesztésben: Egyre inkább erősödik a kémiai anyagoktól mentes bioélelmiszerek iránti igény. Az EU-csatlakozás után az integrált technológiák élveznek támogatást. A réz mindkét technológiában alkalmazható „zöld" készítmény.

Milyen egy korszerű rézkészítmény?

Optimális szemcseméretű: A kontakt hatású szerek esetében nagyon fontos az egyenletes borítottság elérése. A túl nagy szemcseméret nem elég hatékony, a túl kicsi perzselhet. A NORDOX 75WG 95%-a a legkedvezőbb, 1 mikronos tartományba esik.

Jó tapadóképességgel rendelkezik: A réz a növények felületén fejti ki hatását, tehát sokáig ott kell maradnia. A NORDOX 75WG hatóanyaga a réz(I) oxid a lehető legtovább megtapad, még fél évvel a kijuttatás után is kimutatható.

Kiváló az esőállósága: A baktériumok és gombák nedves környezetben, leggyakrabban eső vagy öntözés után fertőznek. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a NORDOX 75WG 50%-a még 100 mm csapadék után is a levélen marad.

Nem tartalmaz klórt: Egyes növények érzékenyek a klórra. A NORDOX 75WG klórmentes.

Mit tud még a NORDOX 75WG?

Szabályozott hatóanyag leadást: A réz (1) oxid rézraktárként szerepel a növény felszínén, és egy kétlépcsős reakció folyamán alakul rézhidroxiddá. Az első lépcsőben képződő réz-1+ ionok egy része akár a sejtfalon is átléphet, majd a második lépcsőben létrejövő réz (2)++ ionok rendelkeznek gomba- és baktériumölő hatással. Az elnyújtott reakció eredménye a minimális perzselési veszély, ugyanakkor a hosszú védettség.

Modern – WG – formuláció: A tökéletes keveredést, a porolásmentes adagolást az ún. „nescafé" forma teszi lehetővé. Eredményeként megszűnik a szűrők és a fúvókák eltömődésének veszélye.

A szemcsék különleges tojáshéj szerkezete gyors, szinte robbanásszerű oldódást biztosít.

Minimális dózisban alkalmazható:

Lényeges szempont a kijuttatandó vegyszermennyiség csökkentése. A 75%(!) fémréztartalom, a különleges hatásmód és a speciális formuláció lehetővé teszi az alacsony dózis használatát.

Almában:

varasodás, tűzelhalás ellen: 1,2-1,6 kg/ha

Szőlőben:peronoszpóra ellen: 1,2-2,0 kg/ha

Színe a minőség garanciája: A legtöbb jó minőségű rézkészítmény mentes a nehézfémszennyezéstől, ez azonban csak kémiai reakcióval mutatható ki. A vörösrézben sötétbarna kiválások jeleznék a szennyezettséget. Nem produkál riasztó, kék bevonatot a frissen fogyasztható almánál, csemegeszőlőnél.

A piros zöldre vált: Átvitt értelemben is igaz a címben leírt gondolat, hiszen ez a vörösréz környezetkímélő, „zöld" készítmény.

(Kémcsőben, vízben feloldva magunk is meggyőződhetünk arról, hogyan alakul a vörös színű réz(1) oxid oldat zöldeskék színű rézhidroxiddá.)

Kívánunk zöld utat a NORDOX 75 WG felhasználásával az egészséges növények termesztéséhez!

(x)Mathiász T.