MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Tavaszi talajelőkészítés „Väderstad módra”

A svéd gyár 1968-óta gyárt magágykészítő kombinátorokat, sőt a ’70-es években egyedül a Väderstad tudott nagy munkszélességű, 12 illetve 15 méter széles gépeket készíteni.

2004-03
[ tartalomjegyzék ]

 

A különbötő fantázia nevekkel ellátott, eltérő felszereltségű típusok 2000-től közös név alatt kerülnek forgalomba. Az NZ-Aggressive azonban nemcsak a nevében, hanem felépítésében is jelentős változáson ment keresztül. Új, erősebb keretszerkezetet és teljesen új kapasort kapott.

A magágykészítő kombinátor 5, 6, 7, 8, 9, 10 méteres munkaszélességben kapható. Keretszerkezete 60×60-as zártszelvényből készült, ami rendkívűl hosszú élettertamot biztosít a gép számára. Az Agrilla Cobra kapák 5 sorban 7,5 cm-es osztásban találhatók, ami közel 65%-os átfedését jelenti a munkaszélességnek, ezért későtavaszi „kiszőrősödött" területen is kiváló magágyat készít. A kapák közel függőleges állásának, illetve a gép magas építésének köszönhetően szármaradványos talajon sem túr meg. Az első sorban Crossboard, (menet közben is) hidraulikusan állítható simító sor található, ami nemcsak egyengeti a feszínt, de a rugós simítószáraknak köszönhetően igen jó hatásfokkal porhanyít, töri a rögöket és tömöríti is a felszínt. Ha szármaradványos vagy túlságosan nedves a felszín, akkor a stabilizátor rudat kivéve a simító lapok önálló életet élve biztosítják, hogy a gép akadály nélkül dolgozni tudjon. A Crossboard elemeit szimpla vagy dupla törőkésekkel lehet felszerelni, így a szántáselmunkáló hatás fokozható. Opcióként a kapák mögötti sorba is építhető simító sor, amelyet egy teleszkóp rudazat kapcsol az első sorban lévőhöz. A legutolsó sorban egy rugós ujjas borona dolgozik, melynek szöge és talajra nehezedő nyomása is több fokozatban állítható.

Talán a legelső látásra furcsának tűnik, hogy nem használatos az egyéb kombinátorokon megszokott pálcás hengerborona vagy bármilyen beépített hengersor. A cél, egy olyan magágykészítő egység megalkotása volt, amely ősszel és tavasszal is egyforma hatékonysággal használható. Ezért a koratavasszal mindig „beragadó" hengeregység elmaradt, helyette a hátsó simító sor és a rugós ujjas borona együttese dolgozik. Szárazabb nyárvégén, ősszel, illeteve igen finom magágyak készítésénél az NZ-Aggressive kombinátorok Rollex vagy Rexius hengerekkel, vagy simítóval kombinált hengerekkel járathatók együtt, az így kapott több, mint 5 tonnás (6 m) gép a 8-10 sorban elhelyezett művelőeszközeivel gondoskodik a tökéletes magágy elkészítéséről. A gép mélységállítása egy ún. Master and Slave-rendszer segítségével igen egyszerű és precíz (6-10 m). A központi munkahengeren egy skálán beállítjuk a kívánt mélységet, amit a vele sorbakapcsolt, szárnyakra (a szárnyak tandem kerekeire) helyezett munkahengerek milliméter pontosággal tartanak.

A gép szétnyitása és összecsukása (még ha henger is van rákapcsolva) egyetlen percet vesz igénybe, temészetesen a traktorfülke elhagyása nélkül.

A kisebb területen gazdálkodó, kisebb teljesítményű erőgéppel rendelkezők számára is kíváló lehetőség kínálkozik a magágykészítésre. Az NZ-Mini kombinátorok 4 és 5 méter munkaszélességben kaphatók, függesztett kivitelben. Az első sorban itt is Crossboard simító dolgozik, amit 4 sorban, 9 cm osztásközzel rendezett Agrilla-Nova kapák követnek. A gép munkáját rugós ujjas borona vagy pálcás hengerborona zárja.

A Rollex és Rexius henger, simító-henger kombinációk 6.2, 6.5, 8.2, 9.4, 10.2 és 12,3 m-es munkaszélességgel, a normál hengereknél háromszor erősebb tengellyel, kenhető, gumiágyazású csapágyakkal és három különböző gyűrűtípussal (Cambidge, Crosskill, Heavy Duty) vannak szerelve. A keskeny szállítási szélesség, az alacsony súlypont, valamint a 25-30 cm talaj feletti magasság gyors, biztonságos táblák közötti mozgást tesz lehetővé. A henger felszerelhető Crossboard, hidraulikus simítóval, mely lehetővé teszi a szántáselmunkálásban, magágykészítésben való felhasználást is. Az új modellek simítólapjai felszerelhetők szimpla (Single Knife) vagy dupla (Double Knife) törőkésekkel a szántáselmunkáló hatás fokozása érdekében. A hengerek munkahelyzetbe és vissza hidraulikusan, a traktorfülkéből állíthatók. A Rexius hengerek a 6,5 m-es alapmodell bővítésével, azaz szárnyak felszerelésével alakíthatók át nagyobb munkaszélességű géppé.

2004-re már közel 300 Rollex és Rexius henger dolgozik a magyar földeken. A legnépszerűbb a Rollex 620 típusú rögtörő henger. A kis gazdaságok számára is elérhető áron áll rendelkezésre, hiszen sok hazai gyártó által forgalmazott típusnál kedvezőbb árfekvésű. Hosszútávon megbízhatóbban üzemeltethető minimális karbantartás mellett már egy 80 LE teljesítményű MTZ traktorral is. A néhány aszályos év tavaszi vetéslezárásaira, őszi magágykészítésre vásárolt hengerek hamar meggyőzték a gazdálkodókat, hogy a géptípus és a gyártó körültekintő megválasztásával több problémára kaptak megoldást, mint azt gondolták.

A Cambridge gyűrűtípusú henger elsősorban lazább talajokon, illetve nagy területek vetés utáni lezárására alkalmas, de a csapadékhiányos nyári és őszi tarlóhántás, tarlóápolás és magágykészítés egyik legnépszerűbb kapcsolt gépe az IH típusú, hagyományos tárcsásboronák után csakúgy, mint a Crosskill gyűrűvel szerelt henger. Ez utóbbi főleg aprómagvak tavaszi magágykészítő, illetve az őszi talajelmunkálás rögtörő, tömörítő hengere. A vetés utáni lezáráskor a talaj legfelsőbb rétegét lazán hagyva csökkenti a talaj párolgását és a cserepesedési hajlamot. Nedvesebb talajviszonyok között is tovább használlható, kötöttebb talajokon pedig rögtörő hatása is kedvezőbb, mint a Cambridge gyűrűvel szerelt hengeré.

(x)Kalmár TiborVaderstad Kft.