MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Az ezüst is szépen ragyog…

Mottó. Részlet egy régi sportközvetítésből: „A …csapat a dicsőséges második helyet szerezte meg, míg az …csapat az utolsó előtti helyen végzett” (vagyis első lett).

2004-03
[ tartalomjegyzék ]

 

Lapunk februári számában írtam a hannoveri AGRITECHNIKA kiállítás aranyérmes termékeiről. A 26 szakértőből álló szakmai zsűri 1471 vállalat kiállítási anyagából most is (kétévenként) az újdonságokat arany-, a figyelemre méltó fejlesztéseket ezüstéremmel jutalmazta. A már megismert 7 arany mellett a zsűri a 250 innovációs termék javára 31 ezüstérmet ítélt oda. Nincs lehetőségem valamennyit bemutatni, csupán megpróbálkozom az értékeléssel, megtartva a zsűri által követett szakmai besorolásokat.

Szálastakarmány-betakarítás

1. Háromdimenziós talajfelszín követő rendszer fűkaszákhoz: Ezüstérmet kapott a Claas „Corto 3150 F Profil" rotációs fűkasza (mellső függesztéssel), amelyik immár nem parallelogrammával, hanem az új, a függesztő-keret és a kaszálóegység közé épített hárompontos rendszerrel kapcsolódik a felső kerethez. Egy lengéscsillapító és egy nyomórugó rögzíti a kaszáló egységet. A rugónyomás változtatása, illetve a fűkasza kerete és a traktor függesztő-rendszere közé szerelt húzórugók biztosítják a Corto 3150 F fűkasza nagyon jó alkalmazkodóképességét a talaj egyenetlenségeihez.

2. Ezüstérmet kapott a Krone cég MultiBale kiegészítő berendezése, amely a BigPack 1270 szögletes nagybálázóra telepíthető. A gép a szögletes nagybálát 5 db kisbálából alakítja ki, amelyeket külön átköt, és a nagybálában egybeköti az egészet. Az így kialakított multibála mérete 1,20 m × 1,30 m × 2,80 m = 4,4 mł! A rendszer elsősorban a bálák megbontott felhasználásakor jelent előnyt.

3. A norvég Orkel cég MP 2000 jelű bálázója eredeti konstrukciója miatt jutott az ezüstéremhez. A silókukorica aprítékot a bálázóra épített garatba lehet adagolni, amit a bálakamrában megvezetett szalagok folyamatosan nagybálává préselnek. A kész bálát a gépre telepített, két fóliaággal dolgozó csomagoló légmentesen becsomagolja.

Elektronika, szabályozástechnika

5. Ezüstérmet kapott az Agrocom és a Müller Elektronik cégek „Crop –Meter" nevű berendezése. Elsősorban a sűrű növényállomány fedettségéről és a kiszórt műtrágya mennyiségéről kaphatunk a műszerrel megbízható adatokat.

Műtrágyázás

Az Amazone cég a műtrágyaszóró-, a növényvédő- és a vetőgépekhez kidolgozott „AMATRON+" fedélzeti számítógépe kapott ezüstérmet. Az egy kézzel könnyen kezelhető, jól látható kijelzőrendszerrel megépített számítógép lehetővé teszi a hektáronként, a folyóméterenként kiadott anyagáram mennyiségi kiértékelését, a kg/ha norma gyors változtatását. A GPS műholdas irányítás mellett pl. akár többféle műtrágya osztott kiszórásának vezérlése is megoldható.

6. A Fritzmeier cég „MiniVeg N" lézeres berendezése a differenciált fejtrágyázás megvalósításáért kapott ezüstérmet. A traktor elejére telepített lézeres szenzorok a növényzet klorofiltartalmát érzékelik, és annak függvényében adnak utasítást a traktor mögé függesztett vagy a vontatott műtrágyaszórónak a kijuttatandó műtrágya mennyiségére.

7. Ugyancsak ezüstérmet érdemelt ki a PTM műszergyártó cég Fertimer NPK 1 jelű műszere, amely a hígtrágya tápanyagtartalmának gyors meghatározására szolgál. A műszer beépíthető a tartálykocsiba is, így a kiszórandó mennyiség szabályozására is felhasználható.

8. A 6000 liter tartálytérfogatú Rauch AGT 6036 típusjelű ezüstérmes pneumatikus műtrágyaszórót az „Aero GT" rendszerére telepítették. A 6 különálló csővezeték a levegővel szállított, egyenként változtatható anyagáram kivezetésére szolgál. A műtrágyaszóró akár manuálisan, akár a GPS irányítással kombináltan vezérelhető (7. kép)

Öntözés

9. Az ezüstérmes „Vektor-Control" nagyfelületű öntözőberendezést a Komet-Standard cég állította ki. A kiadagolandó vízmennyiség távvezérléssel optimalizálható.

Talajművelés, vetés

10. Az Amazone cég ezüstérmes „Planátor" jelű talajművelőgépe elsősorban a nagytömegű tarlómaradványok beforgatását végzi el tarlóhántáskor. A szalmaterítő, illetve rendező rugós boronatagok a Catros tárcsásboronával kapcsolhatók össze.

11. Az ezüstérmes Heko talajművelőgép egy vágóéles gyűrű-henger. A gyűrű-henger könnyen mozog és önélező. Az anyagáram áthalad a gyűrűkön, ezért ferdén kell azokat elhelyezni.

12. Óriási érdeklődés kísérte a Lemken cég ezüstérmes, önjáró Brillant jelű talajelőkészítő-vetőgép aggregátját. A 336 kW/450 Le névleges teljesítményű Catterpillar 15 motorral szerelt erőgépre 6 m munkaszélességű talajelőkészítő-vető egységeket szereltek. A pneumatikus gabonavetőgép magtartálya 7 mł. A külön aranyéremmel díjazott magszámlálót előző lapunkban már bemutattuk.

13. A szintén ezüstérmes Lemken „Zirkon 10" jelű forgóborona rotorjainak forgásiránya megváltoztatható, illetve a fogak a helyükről könnyen kihúzhatók és megfordíthatók.

14. Az Amazone cég vetőgépének tárcsás csoroszlyáin alkalmazott oldalsó, mélységhatároló lemezgyűrűs megoldás ugyancsak ezüstérmet érdemelt ki. Használata elsősorban a nehéz művelésű, nagyobb nedvességtartalmú talajokon jelent előnyt.

Traktorok, szállítójárművek

15., 16., 17., 18. és 19. Az ezüstérmes innovációk között több, szakmai szempontból is igen értékes megoldást lehetett látni. Így a traktorok táblán belüli pontos irányítására és vezetésére, a fogás- és sorcsatlakozások nagy pontosságú elvégzésére alkalmas automatikus iránytartó és kormányzó rendszerek közül 5 megoldás kapott ezüstérmet: Agco, AgChem, Autofarm, Claas és John Deere.

20. A Walterscheid új rendszerű gyorskapcsolója méltán kapott ezüstérmet: a munkavédelmileg megbízható rendszer rögzítő elemei a traktor vezetőfülkéjéből pneumatikus úton ki- és bekapcsolhatók.

21. A CNH cég a TS-A típusú traktorait az FSS (Fast- Steering-System) ezüstérmes gyorskormányzási rendszerrel (joystick) szereli. Egy gombnyomással át lehet váltani a hagyományosról gyorskormányzásra. Ennek következtében a kerekek a kiválasztott irány szélső helyzetébe fordulnak, illetve szélső helyzetből középállásba vagy az ellentétes irányba. Ez sok tekeréstől és forgatástól kíméli meg a gépkezelőt. A rendszer ugyancsak lecsökkenti a fordulóidőt, és nagyobb rakodási teljesítményt tesz lehetővé, pl. homlokrakodó üzemmódban. Biztonsági okokból ez a funkció csak maximum 9 km/h sebességig működik.

22. Ezüstérmes lett a Bondioli Pavesi cég kétszeresen kihúzható kardántengely megoldása. Ez a rendszer lehetővé teszi a kapcsolt munkagép rövid kardánnal történő szerelését, anélkül, hogy a TLT eltörne vagy a bordázatok elégtelen átfedése következne be.

Gabonabetakarítás

23. A Claas cég „Qualimeter" szemveszteség-érzékelő, -jelző és -korrigáló rendszerét ezüstéremmel díjazták. A kombájnvezető a műszer kijelzőjén megjelenő adatokkal tájékoztatást kap a pelyvában lévő magmennyiségről, ennek ismeretében utasítást adhat a szükséges rosta, stb. változtatására.

24. A Claas a rotoros szalmaleválasztós kombájnok átejtő felületét szabályozó dobkosár megoldásáért is ezüstérmet kapott. Az arató-cséplőgép napi kihasználása a kabinból szükség szerint nyitható vagy zárható kosárállítással lényegesen javítható.

25. Az alternáló kaszaszerkezeteket gyártó Schumacher cég a kaszasín és a kaszapengék görgős megvezetéséért érdemelte ki az ezüst díjazást. A megoldás nemcsak a szerkezeti elemek élettartamának meghosszabbításához vezet, hanem a hajtás energiaigényének mérsékléséhez is hozzájárul.

26. A New Holland cég CS jelű arató-cséplőgépeibe épített „Opti-Tresh" dobkosár megoldásért is ezüstérmet kapott. Az átfogási szög 85-ről 121 fokra váltható át mindenféle szerszám használata nélkül. Ezáltal a szalma kíméletesebben halad át a cséplőrésen, és csökken a tört szalma aránya.

27. A Claas ezüstérmet vihetett haza az arató-cséplőgépekbe kifejlesztett gyors leállító kapcsolóért, amellyel a ferde felhordó hajtása pillanatszerűen kikapcsolódik.

Cukorrépa-betakarítás

28. A Grimme cég új fejlesztésű, gumihevederes járószerkezetű „Maxtron 620" jelű, hatsoros, egymenetes cukorrépa betakarítógépe elsősorban a nagyfelületű és kíméletes tisztítószerkezete révén érdemelte ki az ezüstérmet. A 16 működési funkciót ellenőrző „Visuál Control"-Monitor adataira reagálva az erőgép vezetője ± változtatásokat hajthat végre a fejezéstől a gyűjtőtartály ürítéséig bezáróan.

Számítógépes programok

29. A német gépkörök szövetsége (BMR) környezetbarát növényvédőszer –kijuttatást lehetővé tevő számítógépes programért kapott ezüstérmet.

30. Az élelmiszer és a takarmány alapanyagok „életútjának" követése céljából kidolgozott „Track Your Food" számítógépes programért a Satconsystem cég kapott ezüstérmet.

31. A Riela szemestermény-szárítókat gyártó cég a nagy pontosságú, szárítási folyamatot szabályozó automatikus rendszeréért kapott ezüstérmet.

Dr. Kocsis Sándorc. egyetemi docens