MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

GALERA - a jól látható gyomirtás II.

A gyomosodás a repcében 30-60%-os terméskiesést okoz. Miért vesztené el a termése felét a gyomok miatt? Van hatékony megoldás a legfontosabb kétszikű gyomok, a ragadós galaj, az ebszikfű és pipitérfélék, a mezei acat ellen: a Galera egy új, posztemergensen használható gyomirtó szer, amely ősszel és tavasszal alkalmazható a repcében.

2004-09
[ tartalomjegyzék ]

 

A repcében károsító gyomok vizet, fényt, tápanyagot vonnak el a kultúrnövénytől és elnyomják azokat. Ez ősszel vontatott kelést, lassú kezdeti fejlődést, felnyurgulást okoz. Emiatt a növények gyenge állapotban mennek a télbe, s ez a kifagyásukat okozza. Ha a gyomirtással megvárjuk a tavaszt, a repce az életének 70-80%-át gyomosan tölti, ami már mérhető termésveszteséget okoz.

A Galera alkalmas a ragadós galaj, a mezei acat, az ebszikfű, a pipitérfélék, a kék búzavirág, a parlagfű, a szerbtövis, a napraforgó árvakelés hatékony irtására. A pipacs, a csattanó maszlag és a libatop ellen közepes a hatása.

A Galera dózisa 0,35 l/ha, amelyet a repce 2 valódi leveles korától a virágbimbóinak megjelenéséig permetezhetünk ki egy (ősszel vagy tavasszal) vagy két (ősszel és tavasszal) alkalommal. A kijuttatáshoz 200-250 liter vizet használjunk. A hőmérséklet min. 10°C legyen, és ne permetezzünk fagyos napok előtt ill. után. A Galera esőállósága 2 óra.

A gyomok a kezelés idején 2-4 levelesek legyenek. A Galera a túlfejlett gyomok (pl. 10-11 örvös galaj, 25-30 cm-es ebszikfű) fejlődését megállítja, a növekedési pontokat elöli, így a jól beállt repce azokat később elnyomja.

Technológiai javaslatok:

1. A hagyományosan bedolgozásos technológiát alkalmazóknak vetés előtt 10-14 nappal Treflan 48 EC 1,6-1,9 l/ha sekélyen (3-4 cm) bedolgozva, majd a repce kelése után Galera 0,35 l/ha.

2. Egyszikű gyomfertőzés esetén a Galerát kombináljuk Perenallal. A Perenal dózisa gabona árvakelés ellen 0,4-0,5 l/ha, tarackbúza ellen 1,2 l/ha.

3. Ha a repcekártevők (repcebolha, repcedarázs álhernyója, ormányosok) is jelen vannak, a Galera a Nurelle D 0,6 l/ha dózisával kombinálható.

4. Az intenzív termesztéstechnológiában alkalmazott regulátorokkal, regulátor hatású gombaölőszerekkel (pl. Folicur Solo) a Galera kitűnően kombinálható.

Bármely felmerülő kérdésével kérjük forduljon a Dow AgroSciences szaktanácsadóihoz, akik örömmel segítenek Önnek!

(x)