MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Vetőmagcsávázás – egy befektetés, amellyel nem szabad spórolni

A csávázás, az integrált növényvédelmi eljárások első, nélkülözhetetlen eleme mivel csak a kiváló minőségű vetőmaggal teremthetjük meg a magasabb és biztosabb termés alapjait. Csak a kifogástalanul tisztított, jó csírázási eréllyel rendelkező, magas vigorú vetőmagot szabad csávázni. A csávázógép állapota alapvetően befolyásolja a csávázás minőségét.

2004-09
[ tartalomjegyzék ]

 

A csávázógép munkáját menet közben többször ellenőrizni kell! Mindig az ajánlott dózist alkalmazzuk! Fontos megjegyezni, hogy egyetlen csávázószer sem biztosíthat 100% hatékonyságot. Ha a fentiek csak részben vagy hiányosan teljesülnek bármely csávázószer hatékonysága tovább csökken, nem várható el az optimális biológiai hatás. Csak annyi vetőmagot csávázzunk amennyit fel is használunk!

A Bayer CropScience a Raxil kalászos csávázószer családot ajánlja a termelők, vetőmagüzemek figyelmébe. A tebukonazol hatóanyag a Raxil csávázó szerek vezér hatóanyaga. Hatásmechanizmusa egyedi – más azol fungicidekhez hasonlóan a tebukonazol is a gombák ergoszterol bioszintézisébe avatkozik be. Míg azonban a többi triazol csupán egy helyen, a tebukonazol két helyen (C14 demetiláz és 8-7 izoméráz) gátolja a folyamatot. A tebukonazol egy felszívódó hatóanyag, ezért a mag felületén és a mag belsejében megbúvó kórokozók ellen is hatékony.

A Raxil hatékonysága valamennyi vetőmagot és csíranövényt károsító kórokozóra kiterjed. A tebukonazolnak köszönhetően kimagaslóan véd a Fusarium fajok által okozott szártőfuzáriózis és gyökérrothadástól kezdve valamennyi maggal terjedő és a talajból fertőző kórokozó ellen, amelyek komoly veszteséget tudnak okozni a kalászosokban.

A legfőbb kalászos kultúrákban alkalmazható – a Raxil és a Raxil Vital őszi búza, őszi árpa és tavaszi árpa vetőmag csávázására használható fel. A folyékony Raxil csávázószerek nem befolyásolják a vetőmag értékmérő tulajdonságait.

A szántóföldi kísérletek megerősítették a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit. A Raxil elősegíti, hogy erőteljes növények fejlődhessenek ki. Ezáltal növekszik a télállóság és a stressztűrő képesség. A csávázott vetőmagok kelése gyors és egyenletes, a kezeletlenhez képest átlagosan 10% körüli tőszámnövekedést eredményez.

Kimagasló ár/érték arány. A Raxil csávázás eredményessége messze meghaladja a ráfordításokat.

Raxil 060 FS – egyedülálló

A Raxil 060 FS-nek egy összetevője van: a nagy hatékonyságú tebukonazol. A hatóanyag meggátolja a maggal terjedő és a talajból fertőző kórokozók infekciós folyamatának beteljesedését. Nagy biztonsággal alkalmazható a búza és árpa kőüszög, búza és árpa porüszög, búza szárüszög, csírakori szeptória, tavaszi árpa levélfoltosodása, rozs szárüszög. A nehezebben leküzdhető fuzáriumos és helmintospóriumos gyökér- és szárrothadás, valamint az árpákban károsító helmintospóriumos levélfoltosodás ellen is a Raxil 060 FS kielégítő (80% körüli) hatékonyságot mutat. Hópenész ellen azonban nem nyújt védettséget ez a készítmény (lásd 1. ábra)!

A Raxil 060 FS egyedülálló termék a hazai csávázószer piacon:

• dózisa minden engedélyezett kultúrában egységesen 0,5 liter/vetőmag tonna.

• egyedi formulációjának köszönhetően:

– a bekeverést követően a csávázó lé nem habzik az előkeverő tartályban

– a csávázó gép típustól függően vízzel tág határok között hígítható

– jól tapad a mag felületén

– a csávázott vetőmagnak szemre tökéletes fedést és színintenzitást biztosít

– a csávázott vetőmag nem tapad össze, zsákolási folyamatot és a vetőgép munkáját nem késlelteti

Raxil Vital – nem ismer kompromisszumokat

A Raxil Vital összetételét tekintve két nagy hatékonyságú, bevált gombaölő hatóanyag, a tebukonazol és a TMTD gyári keveréke. A felszívódó tebukonazol a gombák egy bizonyos életfunkcióját akadályozza, míg a kontakt hatású TMTD nem specifikus hatásmechanizmusával számos olyan enzimreakciót gátol, amelyek elengedhetetlenek volnának a kórokozó zavartalan fejlődéséhez. A Raxil Vital két összetevője ezért kiválóan kiegészíti egymást. A kombináció hatékonysága kiterjed az őszi búza és az őszi-, illetve tavaszi árpa valamennyi maggal terjedő és talajból fertőző kórokozójára – kőüszög, porüszög, fedett üszög, szeptóriás, helmintospóriumos és fuzáriumos csírabetegségek – (lásd 2. ábra).

A Raxil Vital hatására jelentősen csökken a magvak kórokozók általi fertőzöttsége, továbbá határozottan javul a csírázási erély és nő a csírázási százalék. A gyakorlat is igazolta, hogy szántóföldi körülmények között a Raxil Vital-lal csávázott vetőmagok kelése gyors és egyenletes, átlagosan 10% feletti tőszámnövekedést eredményez a kontrollhoz képest.

A Raxil Vital csökkenti a korai lisztharmat és rozsda, valamint a korai helmintospóriumos levélbetegségek előfordulását is.

Belső és külső magfuzáriózis, valamint hópenész (Microdochium nivale) ellen, a Raxil Vital a leghatékonyabb csávázó szerek közé tartozik. Magas hatékonysága miatt kiemelten ajánlott kukorica elővetemény – magas fuzárium fertőzésveszély! – után termesztendő őszi búza vetőmag csávázására. (x)

Csorba CsabaBayer CropScience