MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

DC őszi műtrágya repcéhez biztosan használ!

2004-09
[ tartalomjegyzék ]

 

Az elvégzett aratás után kezdődik ismét a repcevetés tervezése. A megfelelő fajta kiválasztása mellett időben be kell tervezni az alapműtrágyázást. Az őszi kiegyensúlyozott műtrágyázás nagy hatással van a kultúra fejlődésére. Őszi alkalmazás során a nehezen mozgatható tápanyagokat (foszfor és káli) az ezt követő megmunkálás során intenzíven meg tudjuk keverni a földdel. A gyökérrész tápanyagellátása ezáltal biztosított. DC műtrágyák különösen alkalmasak őszi műtrágyázásra, és főleg az oldhatóságukban tűnnek ki (pl. a foszfát több mint 90%-ban vízben oldódó!). Minden DC műtrágya szemcse megfelelő tápanyagtartalma által a tápanyagok elosztása a földben is jelentősen javul. Az őszi gabonának így jobb tápanyagellátása van, gyorsabban fejlődik ki, erős a gyökérrendszere és így erősebbek és egészségesebbek tavasszal. Az ilyen jól táplált életképes állományok a szélsőséges körülményeket, mint pl. szárazság, sokkal jobban kibírják.

A tél előtti jó gyökérfejlődés és a megfelelő növényi kondíció alapfeltétele a jó, sikeres repcének. Az őszi fejlődésnél fellépő hiányokat (pl. gyenge gyökérnyak-vastagság) tavasszal már nem háríthatjuk el, amely hozamcsökkenéssel jár. A szükséges tápanyagoknak kb. Ľ- e még a tél előtt kerül felvételre. Ezért a foszfáttal és kálival történő alapműtrágyázást az őszi vetésnél kell elvégezni.

Káliszükséglet szerint a következő termékek a megfelelőek: DC 45 PK 0/12/20+8S, DC PK 0/10/24+8S és DC 36 PK 0/18/18+6S, enyhén savanyú talajoknál: Hiperfoszfát 26% P2O5 és Hiperkáli PK 0/18/18.

Starter nitrogén ellátást is szemügyre kell venni az időjárásnak és az előveteménynek megfelelően. További előnye a nitrogén hozzáadásának, hogy a szűkösebb C/N viszonyok miatt a földben maradt szalma könnyebben és jobban bomlik le. A megfelelő megoldás ehhez a DC 42 NPK 6/12/24+10S termék. A repce kénműtrágyázása a siker garanciája. A kén fő tápanyagként nagymértékben eldönti a növény „fittségét” (kemény tél!) és nagyon befolyásolja az N-hasznosulást. A kénhiányt gyakran nem lehet észrevenni, ami csekélyebb hozamhoz vezet. Minden DC műtrágyában elegendő menynyiségű kén található.

Szárazságnál ezen kívül megfelelő bórellátásra kell figyelni, hiszen sok állomány mutatott jelentős hiányokat az elmúlt években. DC Rübe/répa PK 0/10/30+0,2B megoldja ezt a problémát is.

További információ:

Anthera Kft.Katona Tamás