MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Kibővített UNIVERSAL gabonaszárító család

Immár két éve forgalmazza a Pannonagri KFT. a STELA UNIVERSAL 25 típusú azonnal üzembe állítható gabonaszárító géptípust. Az ötlet sikeresnek bizonyult. 11 működő UNIVERSAL üzem tapasztalata alapján a gép megfelel a gazdák igényeinek, elvárásainak, és a piaci versenyben is megállja a helyét mind árával, mind kiváló paramétereivel.

2004-09
[ tartalomjegyzék ]

 

A gép példátlanul gyors elterjedésének sikerén felbuzdulva a gyártó STELA cég megalkotta az UNIVERSAL 18, valamint az UNIVERSAL 35 típusokat, amelyek piacra kerülésével immár óránként 6, 10 és 20 tonna teljesítménykategóriában is ajánlhatunk gyorsan üzembe állítható gépeket. Ezzel a gépcsaláddal a szárítótelepítésben egy új, rugalmas koncepció valósítható meg.

Minden termelő és kereskedő közös problémája: hogyan lehet szárítási szezonra egy működőképes szárítótelepet létrehozni, amikor késik a finanszírozási lehetőség, nincs építési engedély, és a gazda kintlevőségekkel küszködik. Sokszor csak szeptemberben van elég pénz ahhoz, hogy megkezdődhessen a szárító építése. Erre a problémára kínál megoldást a Pannonagri KFT. a STELA UNIVERSAL termékcsaláddal.

A két kisebb géptípus, az UNIVERSAL 12, amelynek teljesítménye 6 t/h, valamint az UNIVERSAL 25, amelynek teljesítménye 10 t/h (kukoricában, 25%-ról 15%-ra) szállítókerettel vontatható a telepítés helyszínére, és hidraulikus úton azonnal üzemi helyzetbe állítható, majd az elektromos és mechanikai csatlakoztatások után üzembe helyezhető.

Az UNIVERSAL 35-ös, amelynek teljesítménye 20 t/h, méretei miatt már nem szállítható szállítókereten. Ezt a gépet négy előszerelt egységben kamionon szállítjuk a helyszínre, ahol egy hét alatt összeállítható, majd a fent leírt módon üzembe helyezhető.

A gépcsalád tulajdonságai, teljesítménye figyelmet érdemelnek:

Az UNIVERSAL gépcsalád bármelyik típusa alkalmas kíméletes és intenzív üzemmódokra bármely terményfajta szárításánál (repce, búza, napraforgó, kukorica, stb.). Kifejlesztése során a gyártó törekedett arra, hogy a gépek tulajdonságai kompromisszumok nélkül megegyezzenek az általa nagy darabszámban gyártott különféle stabil szárítók tulajdonságaival.

Ugyancsak törekvése volt a kompakt kivitel, melynek lényege az, hogy a gépek összeszerelése nem a helyszínen, hanem műhelyben történik és példátlanul rövid idő alatt bármely helyszínre adaptálhatóak, ebben különböznek a többi szárítótípustól.

Gyorsan beépíthetőek bármely technológiába, illetve kiszerelésük is rövid idő alatt és gazdaságosan megoldható.

Több műszaki és gazdaságossági paraméter alapján értékelést készítettünk az UNIVERSAL szárítógépek teljesítményéről. Megállapítottuk, hogy egy 800-1200 hektáron dolgozó gazdaság részére az UNIVERSAL 25 típusú szárítótelep ideális megoldást kínál egyszerűségével, gyors felállíthatóságával, kedvező árával és üzemeltetési költségeivel. Ennél kisebb üzem részére az UNIVERSAL 12 típust ajánljuk, míg az itt jelzett gazdálkodási méretet meghaladó gazdaságokban az UNIVERSAL 25 gazdaságosan ikresíthető, vagy – ha a nagyságrend indokolja – azonnal beállíthatunk egy UNIVERSAL 35 típusú berendezést.

Az energiafelhasználásra és teljesítményre vonatkozóan rendkívül kedvező tapasztalati számok állnak rendelkezésünkre. Nagyberényben például egy UNIVERSAL 25 típusú berendezés 5% vízelvonás mellett több mint 10.000 tonna kukoricát szárított le a tavaly előtti betakarítási szezonban.

Tekintettel kompakt kivitelükre és átszállíthatóságukra, ezek a gépek újra eladási értékkel is rendelkeznek. Amennyiben a gazda szeretné szárítóját egy nagyobb teljesítményű gépre cserélni, ez a jövőben már nem lehetetlen, a Pannonagri KFT. közreműködésével gyorsan és gazdaságosan megoldható.

A szárítógépek alumínium lemezből készülnek, szívott rendszerűek, felszerelhetők axiál vagy radiál ventilátorral és extra porleválasztóval. Por-és zajkibocsátása az EU követelményeket kielégítik. Felszerelhetők folyamatos szabályzású szőnyegégővel, vagy indirekt kazánnal és blokkégővel. A nedvességszabályozás lehetséges maghőmérséklet mérés alapján FRA-420 automatikával, vagy napjaink legkorszerűbb nedvességszabályozójával, a hullámterjedés elven működő FRA-450 online működésű automatikával. Fajlagos vízelpárologtató képességük igazolhatóan 850 kcal/kg víz.

Társaságunk szárítócsere programot hirdetett meg, amelynek lényege, hogy készek vagyunk megvásárolni bármilyen típusú régi szárítót, amelyeket a partner igénye szerint 6 t/h, 10 t/h vagy 20 t/h teljesítményű UNIVERSAL gépekre cserélünk ki.

Várjuk azoknak az üzemeknek a jelentkezését, akik jó áron kívánják értékesíteni meglévo elavult szárítójukat, és munkájukat egy rendkívül korszeru, jó minoségu és nagyteljesítményű STELA szárítóteleppel szeretnék folytatni, ráadásul mindezt a gazdaságosság maximális szem elott tartása mellett.

(x)