MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A Kisalföldön ért véget a Kverneland Group Hungária Kft. gépkörútja

Az 1879-ben alapított egykori norvég ekegyárból többszöri megújulás és profilváltás során létrejött Kverneland csoport az idén ünnepelte működésének 125 éves jubileumát.

2004-09
[ tartalomjegyzék ]

 

Az ünnepségsorozat részét képezte az az országos gépbemutató körút, amelynek utolsó állomása Mosonmagyaróváron volt, augusztus 6-án. A rendezvénynek immár hagyományosan helyet adó Lajta Hanság Rt. jó kereskedelmi-szakmai kapcsolatot tart fenn a Kverneland Group Hungária Kft.-vel, és az elhúzódó aratás ellenére is partner volt az esemény megrendezésben. A szakmai alaphangot megnyitó beszédében Preiner József, az rt. vezérigazgatója adta meg. Az idén az aktuális szántóföldi munkákhoz igazodó három géptípus bemutatására került sor. A termelők felé megnyilvánuló szándék az volt, hogy a szalmabálázás, a tarlóhántás és a vetés egymást követő munkáinak – a száraz nyárvégi viszonyok közötti – leggazdaságosabb elvégzéséhez nyújtsanak segítséget. Szűcs Andor termékfelelős lendületes és korrekt szakmai tájékoztatása minden bizonnyal meggyőzte a mintegy félszáz érdeklődőt arról, hogy ezek az új generációs gépek egyben egy új – energia- és menetszám-takarékos – művelési szemlélet valóban kiváló kiszolgálói lehetnek. A költségtakarékos művelés pedig a versenyképes termelés alapja lesz a következő években.

A VICON változókamrás körbálázó munkája a gyakorlott szem számára talán valamivel lassúbb korábbi társaiénál, a fejlesztésénél azonban a bála minőségére helyezték a hangsúlyt. A továbbfejlesztett bálakamra teszi lehetővé – csökkentett bálamagkeménység mellett – a nagy keménységű bálák elkészítését. Erről a traktorkabinban elhelyezett autoform vezérlés gondoskodik, kontrollját pedig monitoron lehet követni. Így a kiválasztott madzagos vagy hálós kötözési változat és számos beállítási paraméter mellett zavartalanul folyhat a bálázás.

A Kverneland CLC szántóföldi mélykultivátor tarlóhántásra és lazításra, 5-40 cm művelési mélység mellett egyaránt alkalmas. Olyan sokoldalú munkagépről van szó, amely sekélyen vagy mélyen dolgozva más gépek munkáját is kiválthatja. A speciálisan hőkezelt kapaszárak és a jó minőségű kopó alkatrészek garantálják a hosszú élettartamot. Az üzemeltetési költségek mérséklését célzó gépet robusztus váz, különböző kapabiztosítások, hoszszú élettartamú orrbetét jellemzi, és opciósan kiegészítő felszerelések is rendelkezésre állnak.

Az ACCORD MSC talajművelő-vetőgép tökéletes megoldást kínál hagyományos és tarlómaradványos területeken történő „egymenetes” vetésre. Imponáló – akár 5 ha/h – területteljesítmény jellemzi, ami nem megy a pontos vetés, a minőségi munka rovására. A tárcsás művelő egység, a tömörítést végző gumi keréksor, a laprugós kőbiztosítással ellátott CX-Mulch vetőcsoroszlya és az optimális kelés érdekében beiktatott tömörítő kerekek mind a speciális Accord vetéstechnika kiszolgálói. Ezáltal csökkennek a költségek, a talajműveléssel töltött idő, és növekedhet a növénytermesztés nyereségtartama.

NZ