MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Az etetési kísérletek bizonyították a bábolnaiak ígéreteit!

Lénárt Ferenc és családja 1988-ban a félegyházi vásárban vett 5 malacot, akkor még saját célra. A rendszerváltás után azonban sikerült földeket vásárolniuk lakóhelyük közelében. Az ott megtermelt gabonát hasznosítani akarták, így jött az ötlet, hogy bővítsék a sertésállományt.

2004-09
[ tartalomjegyzék ]

 

– Hogyan folytatódott a gazdaság fejlesztése? – kérdeztük a gazdálkodótól.

– A későbbi fialásból megtartottunk két kocát, amelyek szaporulatait már értékesítésre neveltük. Egyre több kocát állítottunk be, így elértük a mai állapotot, amikor is évi 200-250 nagysúlyú sertést hízlalunk fel az óljainkban.

– Mióta etetnek bábolnai takarmányt, melyik bábolnai termékeket vásárolja?

– Korábban egy konkurens cég koncentrátumait etettük, amelyekkel abban az időben egyre több minőségi probléma adódott. 2002 tavaszán betoppant hozzánk a Bábolna Takarmányipari Kft. területi képviselője. Végighallgattuk, és döntöttünk. A beltartalmi és árbeli különbség csábító volt. A kezdeti etetési kísérletek már igazolták a Prémium koncentrátummal kapcsolatos ígéreteket. A Prémium süldő-hízó koncentrátum mellett malac korukban a BF-20 tejporos malactakarmányt adjuk az állatoknak.

– Miért döntött a bábolnai termékek mellett, mik a tapasztalatai?

– A Bábolna Takarmány volt az a gyártó, aki a jó minőség mellett megfelelő áron kínálta termékeit, illetve szaktanácsadással segíti munkánkat. A koncentrátum minősége állandó, beltartalma, színe és aromája nem változik. Az állatok nyugodtak, és a bábolnai termékek etetésével jobb súlygyarapodást értünk el. A következő szállításnál is ugyanaz a minőség biztosított. A szállítás rugalmassága szintén kedvező számunkra.

– Hogyan eteti a termékeket?

– A recept alapján koncentrátummal összekevert gabonát önetetőről kapják az állatok, és emellett természetesen mindig friss, tiszta ivóvíz van a számukra biztosítva.

– Milyen az állomány egészségi állapota?

– Erre röviden csak annyit mondhatok: hozzánk nem jár állatorvos.

– Milyen termelési eredményekről számolhatnak be?

– A tavalyi évben 205 hízót adtunk le, miközben mindössze 2 darabos elhullási veszteséggel kellett számolnunk. 12 hónaposan 200-210 kg-ot érnek el a hízóink, ehhez a súlyhoz átlagosan 7 mázsa bekevert takarmányt használtak el.

– Mi a véleménye a cég akcióiról?

– A koncentrátumokon pontok találhatóak, amelyek gyűjtésével több ajándék is igényelhető. Ez mindenképpen plusz lehetőséget jelent, hiszen a pontgyűjtés akár egy mikrohullámú sütőhöz is hozzásegíthet bennünket. Az akció folyamatos, nem kell semmi mást tennünk, csak gyűjteni a pontokat. Az időszakonkénti akciók is jól jönnek, mint például a most induló, és az év végéig tartó Prémium-fűszer akció, biztos, hogy igényelni fogok néhány csomaggal!

– Mik a tervei a jövőben?

– Egyre több üzletkötő keresett fel bennünket az utóbbi időben, azzal, hogy az általuk ajánlott termékeket etessük. A Prémium koncentrátummal nagyon meg vagyunk elégedve, ezért nem váltottunk. A minőség és az ár tekintetében is összhangot találtunk, ami különösen fontos volt a közelmúltban minden sertéstartót érintő, nyomott felvásárlási árak ismeretében.

A Prémium koncentrátummal kedvezőbb hízlalási eredményeket értünk el.

A szomszédos területen építjük az új ólat, amely 20 koca és szaporulataik felnevelésére lesz alkalmas.

(x)Bábolna Takarmányipar Kft.